Julkkikset

Näyttelijä Ritva Oksanen, 84, liikuttuu vanhoista pariskunnista – oma avioliitto päättyi traagisesti

Ritva Oksanen, 84, ei haaveile eläkepäivistä. Uudet työtilaisuudet kiinnostavat yhä, mutta kumppania hän ei rinnalleen enää kaipaa.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Liisa Valonen

Ritva Oksanen nauttii yksinolosta. ”Luen paljon, erityisesti elämäkertoja.”

Ritva Oksanen, 84, ei haaveile eläkepäivistä. Uudet työtilaisuudet kiinnostavat yhä, mutta kumppania hän ei rinnalleen enää kaipaa.

Näyttelijä ja laulaja Ritva Oksanen tarjoilee teetä hehkuvan punaisista kupeista, joissa on kultareunus. Olohuoneen katosta roikkuva kristallikruunu valaisee hämärtyvää sydäntalven iltapäivää. Koti on huoliteltu, kuten sen emäntäkin.

Vain makuuhuoneessa auki lepäävät matkalaulut paljastavat, että edellisen yön unet jäivät lyhyiksi. Ritva palasi yöllä Hollannista, jossa yksi hänen tyttäristänsä asuu perheineen.

”Oli ihanaa saada viettää viikko aikaa läheisteni kanssa.”

Neljän tyttären äiti ja kuuden lastenlapsen isoäiti iloitsee elämänvaiheesta, jossa voi huokaista helpotuksesta.

”Enää minun ei tarvitse pelätä, että kukaan lapsistani tai lastenlapsistani joutuisi huonoille teille. Nuorimmaisetkin kolmannesta polvesta alkavat jo valmistua ammatteihinsa. On upeaa nähdä, miten hyvin tyttäreni ovat osanneet lapsensa kasvattaa.”

Elämänvaiheeseen kuuluu ilojen lisäksi luopumista. Ruokapöydän vaasiin on asetettu kimppu, joka on menossa Ritvan kollegan, muusikko Pedro Hietasen, hautajaisiin. Kun ennen juhlittiin häitä ja syntymäpäiviä, nykyään tulee yhä useammin viesti ystävän poismenosta.

”Kuolema tulee aina yllätyksenä. Ei siihen totu koskaan.”

Minulla ei ole koskaan ollut miestä, joka olisi tehnyt minulle voileivät valmiiksi.”

Neljän lapsen yksinhuoltajaksi 

Takana on kuusikymmentä vuotta taiteilijauraa. Sitä Ritva juhlistaa muun muassa Ylistys elämälle -konsertissaan Helsingissä maaliskuussa. Näyttelijä-laulaja on nykyään myös kuvataiteilija. Vuosi sitten hän esitteli ensimmäistä kertaa näyttelyssä maalausharrastuksensa antia.

Eläkepäivistä Ritva ei haaveile.

”Olen taitekohdassa, jossa mietin, mitä töitä haluan ottaa vastaan, mihin käytän luovuuttani ja mitä haluan saada vielä aikaan. Tahdon olla aktiivinen, mutta varon ylikuormittamasta itseäni.”

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X