Ihmiset

Kuka on Lilja Haatainen? 5 faktaa nuoresta viuluvirtuoosista

Lilja Haatainen on viulunsoiton huippulahjakkuus. Hän on voittanut lajissa maailmanmestaruuden sekä päässyt esiintymään suurille lavoille.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
Juha Sarkkinen

Lilja Haatainen kuvattiin 10-vuotiaana Koululaiseen.

Lilja Haatainen on viulunsoiton huippulahjakkuus. Hän on voittanut lajissa maailmanmestaruuden sekä päässyt esiintymään suurille lavoille.

Valtiopäivien avajaisten iltatilaisuudessa Musiikkitalolla esiintyy 12-vuotias viuluvirtuoosi Lilja Haatainen Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Näin merkittävään tilaisuuteen ei ihan kuka tahansa pääse soittamaan, mutta Lilja onkin poikkeuksellisen lahjakas.

Nuoresta iästään huolimatta hän on päässyt esiintymään suurille lavoille ja voittanut viulukilpailuja. Tässä viisi asiaa, joita et ehkä tiennyt huippulupauksesta.

Aloitti viulunsoiton hyvin nuorena

Lilja Haatainen aloitti viulunsoiton jo 3-vuotiaana nähtyään konsertissa itseään vuotta vanhemman viulistin.

”Kun sain ensimmäisen viuluni, halusin katsella sitä koko ajan ja ottaa sen mukaan leikkeihini. Alusta asti tuntui, että viulu on minun juttuni”, Lilja muistelee Koululaisen haastattelussa.

Hän aloitti soiton Oulun konservatorioissa. Nykyään hän opiskelee viulunsoittoa Porvoonseudun musiikkiopistossa sekä nuorille lahjakkaille viulisteille tarkoitetussa erikoiskoulutuksessa Viuluakatemiassa.

Viulusoitto vei Pohjois-Pohjanmaalta Porvooseen

Koko Haataisen viisihenkinen perhe muutti Kempeleestä Porvooseen, Liljan viulunsoiton perässä, kertoo Porvoossa ilmesyvä Itäväylä-lehti.

Kun Lilja aloitti Porvoonseudun musiikkiopiston oppilaana, hän joutui viikoittain lentämään Oulusta Helsinkiin.

Opettaja-äiti löysi uuden työpaikan Porvoosta, isä vaihtoi toimipistettä saman yrityksen sisällä ja perheen kaksi teinipoikaa siirsivät elämänsä uuteen kaupunkiin.

Kattava työkokemus nuoresta iästä huolimatta

Monikohan kouluiässä oleva viulisti on ehtinyt soittaa Oulu Sinfonian, Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Suomen kamariorkesterin ja Jenan Filharmonisen orkesterin solistina? Lilja Haatainen on kuitenkin poikkeus.

Hän on myös kaikkien aikojen nuorin Naantalin Musiikkijuhlilla esiintynyt taiteilija.

Lilja Haatainen
Lilja Haatainen on tykännyt opetella soittamaan kappaleet ulkoa, ilman nuotteja.

Viulunsoiton maailmanmestari

Lilja voitti Saksan Weimarissa vuonna 2022 Louis Spohr International Competition for Young Violinists -kilpailun 9–13-vuotiaiden sarjan.

9–13-vuotiaiden sarjassa kisasi 29 korkeatasoista kilpailijaa ympäri maailman. Lilja edusti ainoana Pohjoismaita kilpailussa.

Kisassa oli kolme erää, ja jokaisen erän jälkeen julkistettiin jatkoon päässeet. Julkistuksen jälkeen kisaajien piti koota ajatukset ja valmistautua jo seuraavaan erään.

”Se oli kivaa mutta myös aika jännittävää, tai ehkä enemmän sellaista intoa, kun soittaa tuomareille”, Lilja kuvailee tunnelmiaan kilpailusta Itäväylän haastattelussa.

Vuonna 2022 Lilja voitti myös Jyväskylän viulukilpailun pienten sarjan.

Lilja Haataista ei tarvitse patistaa harjoittelemaan

Lilja Haatainen rakastaa esiintymistä ja viulunsoittoa. Kun motivaatio on kohdillaan, ei vanhempien tarvitse patistaa häntä harjoittelemaan. Lilja kertoo kuitenkin soittavansa vain, jos haluaa.

”Mulla on sellainen motivaatio, että haluan kehittyä ja parantua kokon ajan. Haluaisin tulla hyväksi viulistiksi ja kiertää maailmaa soittamassa eri paikoissa ja tutustumassa uusiin ihmisiin”, Lilja kertoo Itäväylässä.   

Lue myös: Iskelmästä, jazzista ja klassisesta innostuneet kertovat, mikä omassa musiikkigenressä koukuttaa

X