Julkkikset

Kuka on Juulia Turkkila? 5 faktaa jäätanssijasta, joka pääsi huipulle vakavan loukkaantumisen jälkeen

Juulia Turkkila on lahjakas jäätanssija, josta olisi voinut tulla myös huipputason ballerina. Hän viettää jäätanssiparinsa Matthias Versluisin kanssa harjoituksissa tuntikausia viikossa, mutta vapaa-ajalla molemmilla on omat elämänsä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Tommi Tuomi

Juulia Turkkilalla on kova työmoraali.

Juulia Turkkila on lahjakas jäätanssija, josta olisi voinut tulla myös huipputason ballerina. Hän viettää jäätanssiparinsa Matthias Versluisin kanssa harjoituksissa tuntikausia viikossa, mutta vapaa-ajalla molemmilla on omat elämänsä.

Juulia Turkkila, 28, voitti äskettäin jäätanssiparinsa Matthias Versluisin, 28, kanssa EM-pronssia lumoavalla suorituksella. Mutta kuka Juulia oikein on? Listasimme hänestä viisi faktaa.

Juulia Turkkila oli lahjakkuus baletissa

Juulia harrasti lapsuudessa sekä balettia että luistelua. Baletin Juulia aloitti 4-vuotiaana ja luistelun 7-vuotiaana. Baletissa Juulian ikimuistoisia tähtihetkiä oli pikku-Klaaran rooli Pähkinänsärkijässä, Ylen artikkeli kertoo.

Murrosiässä kahdesta vaativasta ja aikaa vievästä lajista oli valittava toinen. 13-vuotiaana Juulia lopetti baletin – luistelussa hän pääsisi kilpailemaan, ja myös lajin vauhti kiehtoi.

Yksinluistelijana paljon loukkaantumisia

Teini-iässä Juulia kärsi selän rasitusmurtumasta. Myöhemmin hänellä todettiin myös niin sanottu urheilijan tyrä eli nivusalueen ylirasituksesta johtuva lihasvamma. Myös polvi ja nilkka reistailivat. Kasvuiässä oleva keho ei kestänyt esimerkiksi hyppyharjoitusten rasitusta.

Loukkaantumislista alkoi väsyttää, eikä Turkkila nähnyt enää tulevaisuutta yksinluistelijana, Ylen artikkelissa kerrotaan.

Kausi 2015–2016 jäi Juulian viimeiseksi kaudeksi yksinluistelijana, ja sen jälkeen jäätanssista urkeni uusi ura. Jäätanssissa ei tehdä muun taitoluistelun kaksois- ja kolmoshyppyjä, vaan keholle lempeämpiä nostoja ja heittoja.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat luistelleet yhdessä vuodesta 2016.

Opinnot kauppakorkeakoulussa

Juulia Turkkila on ehtinyt myös opiskella. Pääaineenaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa hän on opiskellut johtamista.

”Menestyminen urheilussa vaatii joustamista opiskelussa. Opiskelutahti on ollut väkisinkin hitaampaa”, Juulia kertoi Aalto-yliopiston uutisessa vuonna 2021.

Tulevaisuudessa työelämässä Juulia toivoo pystyvänsä hyödyntämään sekä johtamisen oppeja että huippu-urheilua.

Niskan nikamamurtuma on ollut uran vakavin vamma

Juulia loukkaantui vakavasti syksyllä 2019.

Harjoituksissa Matthiaksen kanssa tehty nosto epäonnistui ja Julia putosi jäähän huonossa asennossa. Niskanikama murtui.

”Olisi voinut käydä tosi huonosti”, Turkkila muisteli Ylen haastattelussa.

”En ehkä olisi pystynyt liikkumaan enää koskaan. Olisin voinut halvaantua.”

Juulia Turkkila treenaa Matthias Versluisin kanssa intensiivisesti – vapaa-ajalla ”oma elämä”

Matthias Versluisin vinkkasi Juulian jäätanssipariksi italialaisvalmentaja Maurizio Margaglio.

”Fyysisesti sovimme hyvin jäätanssipariksi, molempien tasapaino oli hyvä alusta saakka ja Juulia on sopivan kevyt pari minulle”, Matthias kertoo Seura-lehden artikkelissa.

Jäätanssissa parin on luotettava toisiinsa täysin. Matthias tuntui Juuliasta alusta saakka ihmiseltä, jonka kanssa on turvallista luistella. Matthias puolestaan arvostaa erityisesti Juulian kovaa työmoraalia.

”Hän on aina ajoissa hallilla treeneissä ja voin luottaa siihen, että hän antaa kaikkensa niin kisoissa kuin treeneissäkin”, Matthias kuvailee Juuliaa Seurassa.

Juulia viettää Matthiaksen kanssa harjoitusten merkeissä 6–7 tuntia päivässä, mutta vapaa-ajalla heillä on omat elämänsä. Matthias kertoo Seurassa seurustelevansa ja haluavansa lisäksi viettää aikaa myös kavereidensa kanssa.

Jäätanssissa ollaan hyvin lähekkäin parin kanssa ja eläydytään luisteluun tunteella, mutta Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat jäällä tietyssä roolissa eivätkä omina persooninaan.

”Jäällä ei ole välttämättä Juulia ja Matthias, vaan meidän esittämät hahmot”, Juulia Turkkila kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

X