Ihmiset

Somelääkäri Anni Saukkola lopettaa suositun tilinsä – syynä muun muassa häirintä, joka ei ole kiinnostanut poliisia: ”On ollut hirmu lannistavaa”

Somelääkärinä tunnettu Anni Saukkola on kertonut Instagram-tilillään aikovansa vetäytyä somesta. – Olemme osa koetta, jonka tuloksia kukaan ei kykene arvaamaan ennalta.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Jani Mertala

Anni Saukkola on ilmoittanut lopettavansa somelääkärinä toimimisen.

Somelääkärinä tunnettu Anni Saukkola on kertonut Instagram-tilillään aikovansa vetäytyä somesta. – Olemme osa koetta, jonka tuloksia kukaan ei kykene arvaamaan ennalta.

Lääkäri Anni Saukkola tunnetaan pitkäjänteisestä sometyöstään, jonka avulla hän on pyrkinyt jakamaan seuraajilleen luotettavaa, tieteeseen pohjautuvaa terveystietoa. Saukkola on myös aktiivinen kehopositiivisuuden puolestapuhuja, joka on edistänyt kehorauhaa sekä vastaanotollaan että somessa.

Nyt Saukkola on ilmoittanut Instagram-tilillään aikovansa vetäytyä sosiaalisesta mediasta sekä somelääkärin roolistaan.

– Lääkäri Anni lopettaa toistaiseksi, Saukkola aloittaa kirjoituksensa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Lääkäri Anni Saukkola (@laakari.anni) jakama julkaisu

Anni Saukkolan mukaan lopettamiselle on useampi syy.

– Me olemme osa koetta, jonka tuloksia kukaan ei kykene arvaamaan ennalta. Someyritykset nappaavat vaivihkaa yhä isomman osan päivämme luppoajasta – siitä, joka aiemmin on käytetty aivojamme ja luovuuttamme stimuloivaan tekemiseen, Saukkola taustoittaa.

Hän muistuttaa, että somen selaus lisää masennusoireita, syömishäiriöoireita ja kateutta.

– Mun arvoille ei sovi hyötyä tästä järjestelmästä, Saukkola toteaa.

Somesta sivuun astumisen jälkeen hän kertoo saaneensa enemmän vapaata aikaa ja keskittymiskykynsä takaisin.

Lue myös: Somelääkäri Anni Saukkola on feministi, joka ei käske potilaitaan laihduttamaan: ”Kehotus laihtua ei ole hyvää hoitoa”

Anni Saukkola: ”Tehtäväni on nyt tehty”

Kun Saukkola aloitti jakamaan sosiaalisessa mediassa terveystietoa, somessa asiantuntijuuttaan jakavat lääkärit olivat uusi ilmiö.

– Mun aloittaessa somelääkärinä ei täällä ollut lääkäreitä tai muitakaan asiantuntijoita, toisin kuin nyt. Tunnen että tehtäväni on nyt tehty. Inspiraationi on käytetty, Saukkola kertoo julkaisussaan.

Asiantuntijoita löytyy sosiaalisesta mediasta tänä päivänä paljon. Vuosien kuluessa myös some on Saukkolan mukaan vastuullistunut – ainakin pinnallisesti.

Ilmiössä on Saukkolan mukaan myös varjopuolensa, ainakin sisällöntuottajan näkökulmasta:

– Jos toivotamme hyvää joulua, pitää muistaa mainita, että kaikille joulu ei ole hyvä. Tää on täydellisen kuluttavaa sisällön tekijälle.

Lisäksi hän myöntää, että on väsyttävää olla avoin ja laittaa itseään henkilökohtaisesti peliin joka päivä.

– Somessa on hirvittävää häirintää. Se, että muhun kohdistetut häirintäkeissit ei oo kiinnostaneet poliisia vähääkään, on ollut hirmu lannistavaa. Kuvittele että työpaikalla leviteltäis sun kasvokuvaa valheiden ja solvauksien kera, mutta kukaan ei puuttuisi asiaan, Saukkola kirjoittaa.

Seuraajiaan Anni Saukkola kiittelee erityisesti vuosien aikana syntyneistä keskusteluista, joista jää ”kultainen muisto”.

X