Ihmiset

Somessa leviää vaarallisia väitteitä aurinkorasvoista – näin lääkäri kommentoi

Some on oiva alusta virheellisten väittämien leviämiseen. Tällä kertaa kohteena ovat aurinkorasvoihin ja auringolle altistumiseen liittyvät väittämät.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
iStock

Länsimaissa ruskettunutta ihoa pidetään usein tavoittelemisen arvoisena. Siinä piilee kuitenkin vaaransa.

Some on oiva alusta virheellisten väittämien leviämiseen. Tällä kertaa kohteena ovat aurinkorasvoihin ja auringolle altistumiseen liittyvät väittämät.

Sosiaalisessa mediassa on saattanut viime aikoina törmätä useisiin kulmia kohottavaan väitteisiin aurinkorasvoista ja auringolle altistumisesta.

Yhdessä niistä väitetään, että aurinkorasvojen sisältämät kemikaalit olisivat vaarallisempia kuin auringolle altistuminen. Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus on huolissaan somessa leviävistä harhakäsityksistä.

– Palaminen on paljon vaarallisempaa kuin aurinkorasvoissa käytetyt kemikaalit. Epäilen, että somessa liikkuvat myytit ovat saaneet alkunsa yhden Yhdysvaltojen markkinoilla olleen brändin aurinkorasvasta, jonka todettiin sisältävän haitallista kemikaalia. Tämä tuote vedettiin pois markkinoilta, Lagus kertoo tiedotteessa.

Suomessa myytävät aurinkorasvat ovat EU:n kosmetiikka-asetusten ja lain vaatimusten mukaisia. Aurinkorasvat jaetaan niiden toimintaperiaatteiden mukaisesti kemikaalisiin ja fysikaalisiin. Lagus suosittelee käyttämään jälkimmäisiä, jos aurinkovoiteesta keholle aiheutuva kemikaalikuorma huolettaa.

– Fysikaalinen suoja jää ihon pintaan ja muodostaa siihen kalvon, jota UV-säteily ei läpäise. Vaikuttava aine on yleensä titaani- tai sinkkioksidi. Kemialliset suojat puolestaan toimivat ihossa niin, että ne ikään kuin imevät auringonsäteet itseensä. Kemiallisissa suojissa vaikuttava aine voi vaihdella, Lagus kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Näkökulma: Olin ennen himoruskettaja, mutta tänä kesänä totuttelen talviväriini

Vaatteet ovat luonnollinen tapa suojautua auringolta. © iStock

Ruskettunut iho ei ole merkki hyvästä terveydestä

Länsimaissa on jo pitkään tavoiteltu ruskettunutta ihoa, sillä sitä pidetään kauniina. Sosiaalisessa mediassa ruskettunut iho liitetään usein myös terveellisyyteen. Tämän väitteen Lagus haluaa oikoa.

– Rusketusta syntyy, kun ihosolut pyrkivät suojelemaan ihoa lisävaurioilta. Rusketus on siis ihon suojamekanismi ja merkki siitä, että ihovaurioita on jo tapahtunut, Lagus kertoo tiedotteessa.

Auringolle ultraviolettisäteilylle altistuminen onkin ylivoimaisesti suurin riskitekijä melanooman syntymiseen. Länsimaissa melanooma ja muut ihosyövät ovat nopeimmin yleistyviä syöpiä. Suomessa todetaan joka vuosi noin 1700 uutta melanoomatapausta.

– Tämän vuoksi suojautuminen auringolta on edelleen erittäin tärkeää, muistuttaa Lagus tiedotteessa.

Rusketusta ei myöskään tarvitse saadakseen riittävästi D-vitamiinia. Päivittäin tarve täyttyy jo siinä, kun yksi käsivarsi saa aurinkoa 15 minuutin verran.

Ihon palamista ei voi myöskään välttää runsaalla vedenjuonnilla, kuten somessa väitetään.

– Kehossamme ei ole sellaista mekanismia, että runsas vedenjuonti suojaisi ihoa palamiselta, Lagus kertoo tiedotteessa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tarkista, sisältääkö kasvovoiteesi tätä ainesosaa – voi altistaa auringon UV-säteilyn haitoille 

Someväittämät perustuvat ajatukseen luonnollisuudesta

Somessa on myös jaettu neuvoja siitä, miten aurinkorasvoja voi korvata luonnollisilla vaihtoehdoilla, kuten luomuöljyillä. Lagus pitää luomuöljyjen tarjoamaa suojaa kertakaikkisen riittämättömänä.

– Suojakertoimen (SPF) pitäisi olla aivan vähintään 30 ja mieluiten 50. Suojan pitäisi myös estää UVA- ja UVB-säteilyn vaikutusta. Ei ole mitään syytä ajatella, että luomuöljyillä olisi tällaista suojaavaa vaikutusta.

Kiinnostus luonnollisia vaihtoehtoja kohtaan on Laguksen mukaan lisääntynyt koronavuosien jälkeen. Sosiaalinen media toimii erinomaisena alustana väärinkäsitysten levittämiseen. Lagus haluaakin muistuttaa, ettei luonnollisuus ole sama asia kuin terveellisyys.

– Myös luonnon öljyt ovat kemikaaleja ja niiden tuoteturvallisuutta ei ole välttämättä tutkittu lainkaan, Lagus kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaan vaatetus ja auringossa oleskelun välttäminen on luonnollisin keino auringolta suojautumiseen. Hän suosittelee käyttämään aurinkorasvaa sellaisiin kehonosiin, joita vaatetus ei suojaa.

– Kovassa paahteessa tarvitaan myös aurinkorasvaa erityisesti kevyiden vaatteiden alle, sillä osa UV-säteilystä läpäisee vaatetuksen, Lagus kertoo.

X