Juhlaopas: paljonko tarjottavaa juhliin
Kun on aihetta juhlaan, tarvitaan tarkkoja juhlasuunnitelmia. Lue tästä Marita Suontaustan kokoamat vinkit juhlatarjoilujen määristä.
Kun on aihetta juhlaan, tarvitaan tarkkoja juhlasuunnitelmia. Lue tästä Marita Suontaustan kokoamat vinkit juhlatarjoilujen määristä.
Se mitä tarjotaan ja tarjottavan määrä riippuu tilaisuuden luonteesta ja ajankohdasta, ruokailijoista ja tarjottavien lajien lukumäärästä. Mitä enemmän lajeja on tarjolla, sitä pienempiä annoksia vieraat yleensä ottavat.
Tarjottavaa kannattaa kuitenkin varata mieluummin hiukan liikaa kuin liian vähän. Tarkkoja määriä on mahdoton antaa, mutta kukin vieras syö ainakin 300 – 400 g eri lajeja yhteensä.
Vinkki: nuoret syövät enemmän kuin vanhat, miehet enemmän kuin naiset ja lapset vähemmän kuin aikuiset.
Suolaiset tarjoilut:
Sämpylät, leivät, voileipäkakku, suolaiset piirakat/tortut, salaatit, kala, liha, juustot
Sämpylä-/leipätaikinasta, jossa on nestettä 5 dl, saa noin 40 pientä sämpylää, 2-3 patonkia, 2 vuokaleipää tai yhden peltileivän.
Varaa pitkänomaista voileipäkakkua noin 2 cm:n paksuinen viipale syöjää kohti, valmiita voileipiä 2-3.
Varaa pitkänomaista voileipäkakkua noin 2 cm:n paksuinen viipale syöjää kohti, valmiita voileipiä 2-3.
Uuninpannullisesta suolaista piirakkaa saa noin 30 palaa. Pyöreästä piirakasta (halkaisija noin 26 cm) saa noin 12 palaa. Suolaista piirakkaa varataan 1,5 palaa kutakin vierasta kohden.
Salaattia varataan noin 2 dl vierasta kohti, salaatinkastiketta 2-3 rkl.
Savukalaa varataan perkaamattomana noin 200 g ja fileenä 150 g vierasta kohti. Graavi- tai kylmäsavukalaa kalaa riittää 75 g, muun tarjottavan ohessa.
Paahto- tai muuta kypsää paistia kannattaa varata 150 g vierasta kohti.
Keitettyjä perunoita varataan 2-3 kpl (200g).
Juustoja kannattaa varata noin 75 g vierasta kohden, muun tarjottavan ohessa. Laita tarjolle 2-3 erilaista juustoa.
Makeat tarjoilut:
Pullat, pikkuleivät, kahvikakut, kääretorttu, makeat piirakat/tortut
Pullataikinasta, jossa on käytetty 5 dl nestettä saa noin 50 hengelle pullaa (50 pikkupullaa, 2 pitkoa, joista kummastakin saa noin 25 viipaletta tai ison pullakranssin, josta tulee noin 45 viipaletta).
Pikkuleipiä varataan 1 kutakin lajia vierasta kohti.
Yhdestä kahvikakusta (n. 2 litran vuoka) tulee 30 palaa.
4 munan täytekakku riittää 10-15 hengelle.
4 munan kääretortusta saa noin 20 viipaletta.
Uuninpannullisesta makeaa piirakkaa saa noin 30 palaa. Pyöreästä piirakasta (halkaisija noin 26 cm) saa noin 12 palaa.
Kahvi- tai täytekakkua, piirakkaa/torttua tai pitkoa varataan 1 pala tai viipale kutakin vierasta kohden.
Juomat:
Kuohuviinit, puna- ja valkoviinit
Pullollisesta (0,75 l) kuohuviiniä saat 6-7 lasillista (12 cl).
Onnittelumaljoja varataan yleensä vain lasillinen jokaiselle vieraalle.
Muista myös alkoholiton vaihtoehto ja vesi.
Jos tarjoat ruokien kanssa viiniä, puna- tai valkoviinipullollisesta tulee noin 6 lasillista. Varaa viiniä noin 2 lasillista (yhteensä reilu 3 dl) vierasta kohden.
Kahvi, sokeri, kerma tai maito ja tee
Yhdestä paketillisesta (500 g) kahvia tulee 50 kupillista. Varaa 2-3 kupillista vierasta kohden.
1 kg sokeria ja 1 l maitoa riittää hyvin 50 kahvikupilliseen. Kermaa riittää 8 dl.
Muista myös teenjuojat! Hauduta juontivalmista teetä. Saat 10 kuppia teetä, kun kiehautat 2 litraa vettä ja haudutat siinä ½ dl teelehtiä ja siivilöit esimerkiksi termoskannuun. Varaa teetä 2 kupillista juojaa kohti.
Lue myös Maritan vinkit juhlan järjestäjälle.
Teksti: Marita Suontausta Kuvat: Colourbox, Mirva Kakko
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous