Kauneus

Erikoiset deodorantit testissä: edullisin dödö nappasi parhaat pisteet – ”Kuin luksustuote”

Joko olet kuullut ekologisesta deopalasta ja uudelleenkäytettävästä applikaattorista, soodattomasta jauhedeodorantista tai ekodeodoranttivoiteesta? Kolmesta erikoisesta ekodeodorantista yksi sai testissämme täydet 10 pistettä!

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
iStock, valmistajat, Hilppa Wuokko

Ekodeodorantteja on tullut kauppojen hyllylle yhä useampia.

Joko olet kuullut ekologisesta deopalasta ja uudelleenkäytettävästä applikaattorista, soodattomasta jauhedeodorantista tai ekodeodoranttivoiteesta? Kolmesta erikoisesta ekodeodorantista yksi sai testissämme täydet 10 pistettä!

Tavallisten roll-on-deodoranttien rinnalle on viime vuosina kirinyt luonnontuotteena myyty, mutta alumiinia kuitenkin sisältävä mineraalikivideodorantti. Viimeisin villitys perinteisen deodorantin korvaajaksi taas on tehokkaaksi ihmeaineeksi hehkutettu glykolihappo.

Mitä muita vaihtoehtoja markkinoille on viime aikoina tullut perusdeodorantin syrjäyttäjiksi? Testasimme kolme erikoiselta kuulostavaa, alumiinitonta ekodeodoranttia.

Deopala – tuo mieleen menneet ajat

Kiima-applikaattori 17,90 € ja Kaurilan Sauna x Kiima Deopala 9,90 € / 45 g (yhteensä 27,80 €)
Kiima-applikaattori 17,90 € ja Kaurilan Sauna x Kiima deopala 9,90 € / 45 g (yhteensä 27,80 €).

Lupaus: Vegaaninen deopala pitää kainalot raikkaina ja hienhajun poissa. Kookosöljy ja sheavoi hoitavat kainaloiden herkkää ihoa. Deopala on ns. zero waste -tuote eli tuotteen pakkaus on kierrätettävää pahvia. Uudelleentäytettävällä deodoranttiapplikaattorilla voi vähentää kertakäyttöisten kosmetiikkapakkausten jätemäärää.

Näin tuote toimii: Deopala sujautetaan applikaattoriin. Yhdessä tuotteita käytetään normaalin puikkodeodorantin tapaan. Applikaattorin voi täyttää aina uudelleen.

Kaurilan Sauna x Kiima deopala
Tältä näyttää Kaurilan Sauna x Kiima deopala.

Lopputulos: Deopala kuulostaa ihka uudelta innovaatiolta. Mutta kun sen sujauttaa applikaattoriin, on tuote aivan kuin menneinä aikoina suositut stick-deodorantit. Applikaattori on huomattavasti tyylikkäämpi (ja uudelleenkäytettävänä ekologisempi!) kuin marketista aikoinaan ostamani kertakäyttöversiot. Muistan, että alumiinia sisältävät deodoranttipuikot olivat kovaa huutoa parikymmentä vuotta sitten, jolloin itsekin kuuluin käyttäjäkuntaan.

Deopala pysyy applikaattorissa hyvin paikallaan ja appelsiininkukan tuoksu on kerrassaan hurmaava! Raikas ja kukkainen samaan aikaan.

Tuote levittyy hyvin ja tuntuu voidemaisen hoitavalta. Deopala on kuitenkin sen verran pehmeä, että kainaloideni sänki jättää siihen selviä pikkuviivoja. Jos kainalokarvoja olisi enemmän, tuotetta varmasti jäisi runsaasti kiinni niihin.

Hienhaju pysyy hyvin poissa niin liikkuessa kuin kotonakin. On erikoista, etten löydä minkään tässä testissä testatun tuotteen käyttöohjeista tai edes markkinointiteksteistä tietoa siitä, kuinka monta tuntia tuote lupaa hienhajun pysyvän loitolla.

Reilun vuorokauden päästä levittämisestä tämän tuotteen raja tulee vastaan. Hienhajun ja appelsiininkukan yhdistelmä on voimakkaan äitelä. Pelkkien kainaloiden pikapesu riitä poistamaan hajua kainaloista, vaan sen tekee vasta kunnon suihku.

Tämä ekodeodorantti sopinee siis parhaiten sellaiselle, joka käy suihkussa tai ainakin levittää deodorantin melko samaan aikaan päivästä, esimerkiksi aamuisin.

Arvosana: 7/10

Jauhedeodorantti on täydellinen rinta- ja jalkahielle

Luonkos Poweful-jauhedeodorantti 34,95 € / 50 g
Luonkos Powerful-jauhedeodorantti 34,95 € / 50 g.

Lupaus: Soodaton jauhedeodorantti hillitsee hienhajua ja tasoittaa kainalon bakteeritasapainoa. Voi laittaa talkin tapaan myös jalkoihin tai rintojen väliin. Suomessa kehitetty Re-Connecting Nature™ -metsämikrobiuute vähentää punoitusta ja ärsytystä, kauran aminohapot rauhoittavat ihoa. Savi imee itseensä kosteutta.

Näin tuote toimii: Voit käyttää jauhetta kuivana talkin tapaan. Levitä suoraan iholle tai annostele käden kautta. Jos haluat tehdä tuotteesta tahnan, sirottele noin puoli teelusikallista jauhetta kämmenelle ja ripottele päälle muutama vesipisara. Sekoita seos sormella tasaiseksi ja levitä deodoranttia kainaloihin.

Lopputulos: Ymmärrän, että sirotinaukkojen yllä oleva, muovimainen pinta lienee pakko poistaa, jotta saan tuotetta ulos. Mutta onnistun lopulta räpläämään purkkia niin, että rikon sirotinkohdan yläpuolelle kunnon railon, josta jauhetta puskee ulos.

Powerful
Tämä pakkaus ei pidä kovista otteista.

No, teippaan railon umpeen ja aloitan testaamisen. Powerful-jauhedeodoranttiin ei ole lisätty tuoksua, mutta olen huomaavinani hyvin hentoisen, miellyttävän ja luonnollisen raikkaan tuoksun. Voisiko metsäuute tuoksua tältä?

Tuotetta tulee pakkauksesta todella reippaasti ja se leviää helposti ympäriinsä, jos sitä yrittää ripotella pakkauksesta suoraan esimerkiksi kainaloon. Jauhe kannattaa sirotella ensin kädelle ja siitä toisella kädellä haluttuihin paikkoihin, mutta kainaloihin jauhe-vesiseos tuntuu kuitenkin toimivammalta tavalta. Silloin tuntuu, että tuotetta saa laitettua kainaloihin tarpeeksi.

Yllätyn, miten ihanan raikkaan olon tuote saa aikaan, kun sitä levittää rintojen alle ja väliin sekä jalkoihin. Jalat tuntuvat ihanan kuivilta ja silkkisiltä eikä tissihiki yllätä heti hetki suihkun jälkeen. Uskon, että on kengille ja rintsikoillekin eduksi, jos niihin pinttyvän hien määrää saa vähennettyä.

Ilahdun, että raikkaampi tunne jaloissa ja ylävartalossa kestää varsin hyvin koko päivän. Tokikaan jalka- ja tissihiki ei pysy täysin poissa, mutta hikoilu on vähempää ja hajut pysyvät poissa. Enempää en osannut edes odottaa. Kainalot pysyvät hyvin raikkaina reilun vuorokauden, jonka jälkeen menenkin taas suihkuun ja uusin käsittelyn kroppaani.

Pahvinen pakkaus ei ole tiivis, vaan kansi lähtee helposti pois paikaltaan – jos pakkauksen heittäisi vaikka treenilaukkuun, olisi jauhetta takuulla kaikkialla laukun sisällä.

Tämä ekodödö jää kuitenkin asumaan kylpyhuoneeseeni ja käyttöön suihkun jälkeen, niin täydellinen se on jalka- ja rintahielle. 

Arvosana: 8/10

Testivoittaja! Edullinen deodoranttivoide menee luksustuotteesta

Evolve Organic Beauty Cotton Fresh Deodorant Cream 10,90 € / 30 ml
Evolve Organic Beauty Cotton Fresh Deodorant Cream 10,90 € / 30 ml.

Lupaus: Alumiiniton ja vegaaninen deodorantti sisältää antibakteerista kookosöljyä ja sheavoita, jotka pitävät kainalon ihon pehmeänä. Luonnolliset eteeriset öljyt ja sooda antavat pitkäkestoisen suojan hajuja vastaan.

Näin tuote toimii: Tuotetta lämmitetään hetki käsissä ja levitetään sormenpäällä kainaloiden iholle.

Lopputulos: Heti testailun ensihetkistä tuntuu kuin käsissäni olisi luksustuote. Pieneen, yksinkertaiseen pakkaukseen pakattu deodoranttivoide on kuin deodoranttien silmänympärysvoide: ihanan ylellisen oloinen, taivaallisen tuoksuinen ja niin helposti mukana kulkeva!

Puhtaan puuvillapyykin mieto tuoksu miellyttää nenää ja voiteen levittäminen on helppoa. Tykkään siitä, että voide ei ole liian notkeaa, vaan sitä saa hetken lämmitellä ennen kuin se irtoaa purkista sormiin. Levittyy helposti ja kosteuttaa mukavasti. Kainalot kiittävät.

Pitää hien mainiosti loitolla jopa reilusti yli päivän levityksestä. On myös kiva, että mieto tuoksu alkaa laantua vähitellen. Kun tuoksusta ei enää saa kiinni, se on hyvä muistutus siitä, että on aika lisätä tuotetta.

Vaikea uskoa, että tämä tuote on testin edullisin.

Arvosana: 10/10

X