Kauneus

Kirppikseltä ostettu ”vähän käytetty” kosmetiikka voi tartuttaa herpeksen – vältä ainakin näitä meikkejä

Käytetty kosmetiikka on ilmestynyt muun muassa kirpputoreille sekä sosiaalisen median myyntiryhmiin. Kysyimme ihotautilääkäriltä 4 kysymystä siitä, millaisia riskejä käytettyyn kosmetiikkaan liittyy.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock

Ihotautilääkäri ei suosittele käytetyn kosmetiikan hankkimista.

Käytetty kosmetiikka on ilmestynyt muun muassa kirpputoreille sekä sosiaalisen median myyntiryhmiin. Kysyimme ihotautilääkäriltä 4 kysymystä siitä, millaisia riskejä käytettyyn kosmetiikkaan liittyy.

Yhä useammin kirpputoreilla ja sosiaalisen median myyntiryhmissä törmää ilmoituksiin, joissa käytetty kosmetiikka on myynnin kohde. Saateteksteissä voi olla maininta muutamasta kokeilukerrasta tai puolillaan olevasta tuotteesta. Usein näihin ilmoituksiin myös satelee kommentteja kiinnostuneilta ostajilta – etenkin, jos kyseessä on luksuskosmetiikka tai muutoin pinnalla oleva kosmetiikkamerkki.

Mutta millaisia hygieniariskejä käytetyn kosmetiikan ostamiseen liittyy? Kysyimme asiaa Aavan ihotautilääkäri Laura Bouchardilta.

1. Onko käytetty kosmetiikka huoleton valinta?

”En suosittelisi, sillä siihen liittyy säilyvyys- ja hygieniariskejä. Ikinä ei voi olla täysin varma siitä, kuinka tuotetta on säilytetty ja milloin se on avattu. Jos esimerkiksi aurinkorasvaa säilyttää auringossa, se menettää tehoaan. Tuote ei myöskään säily määräänsä pidempään avaamispäivän jälkeen.

Jos second hand -kosmetiikkapaketti on avaamaton, eikä ole vanhentunut, se on ok. Mikään muu ei ole.”

2. Mitä riskejä käytetty kosmetiikka pitää sisällään?

”Sen lisäksi, ettei tuotteen oikeasta säilytyksestä – ja tämän myötä sen tehosta – voi olla vakuuttunut, tuote voi sisältää aiemman käyttäjän bakteereja. Jos tuotetta on otettu esimerkiksi sormella, tuotteeseen on voinut päätyä iholta bakteereja, jotka pääsevät kasvamaan ja leviämään niille otollisissa oloissa.

Bakteerit voivat aiheuttaa karvatupentulehdusta, märkärupea ja pahentaa aknea. Hiivat ja sienet voivat tartuttaa sienitulehduksen ja virukset esimerkiksi huuliherpeksen.

Etenkin huuli- ja silmätuotteista saa helposti pöpöjä, ja esimerkiksi ripsiväreihin liittyy silmätulehduksen riski. Herpesvirus voi elää jopa viikkoja esimerkiksi huulipunassa eli se voi hyvinkin tarttua käytetyn huulipunan kautta.

Poskipunissa ja muissa vastaavissa tuotteissa on pienempi riski tulehduksille, sillä niitä ei levitetä limakalvojen läheisyyteen. Eri tutkimuksien mukaan kuitenkin jopa 70–100 % esimerkiksi kauneussalongeissa käytettävistä meikeistä oli kontaminoituja bakteereilla tai hiivalla/sienillä. Nämä viimeiset viihtyvät etenkin puuterimaisissa meikeissä.”

”Jos second hand -kosmetiikkapaketti on avaamaton, eikä ole vanhentunut, se on ok. Mikään muu ei ole.”

Ihotautilääkäri Laura Bouchard

3. Voivatko näppylät tai muut iho-ongelmat tarttua käytetyn kosmetiikan välityksellä?

”Jos iholla on ollut bakteeritulehdus, se voi tarttua. Finnit sen sijaan johtuvat usein tukkeutuneista ihohuokosista, mutta bakteeritulehdus voi pahentaa ongelmaa. Varsinaisen aknen taustalla on hormonaalisia tekijöitä. Akne ei siis tartu, mutta jaettu kosmetiikka voi selvästi pahentaa ihon kuntoa. ”

Lue myös Kotiliesi.fi: Lahjan ostaminen käytettynä on ekoteko mutta second hand -shoppailukaan ei ole asiantuntijan mukaan ongelmatonta: ”Se ylläpitää kulutusmaniaa”

4. Entä voiko kosmetiikkaa lainata perheenjäsenten kesken vai onko käytetty kosmetiikka aina riski?

”Huulipunat ja ripsivärit kannattaa pitää omina perheenjäsentenkin kesken, mutta muissa kosmetiikkatuotteista ei ole niin suurta riskiä. Jos toisen iholla on selkeästi havaittavissa bakteeri, niin silloin en suosittelisi käyttämään samaa tuotetta.”

+ Onko samojen kynsisaksien tai pinsettien käyttämisessä riskejä?

”Jos pinseteillä on nyppinyt vaikkapa kulmakarvoja, ja pinsetit ovat koskeneet vain karvaa, ei niiden lainaamisessa pitäisi olla riskiä. Sen sijaan kynsisieni voi tarttua kynsisaksien välityksellä.

X