Kauneus

Kuulas ja kosteutettu hipiä helposti? Testasimme, miten somen hehkuttama skin cycling -ihonhoitorutiini oikeasti vaikuttaa

Skin cycling on ihotautilääkärin kehittämä ihonhoitorutiini, jota suoritetaan neljän illan sykleissä. Testasimme menetelmän – ja huomasimme ihossa selviä muutoksia.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock, Christina Boman

Skin cycling -ihonhoitorutiini jakaa ihonhoidon perusteet neljälle peräkkäiselle illalle.

Skin cycling on ihotautilääkärin kehittämä ihonhoitorutiini, jota suoritetaan neljän illan sykleissä. Testasimme menetelmän – ja huomasimme ihossa selviä muutoksia.

Skin cycling on yhdysvaltalaisen ihotautilääkäri Whitney Bowen kehittämä ihonhoitorutiini, joka jakaa ihonhoidon vaiheet neljälle illalle. Trendi on otettu sosiaalisessa mediassa avosylin vastaan, ja TikTokissa #skincycling-tunnisteella on julkaistu jo yli 265 miljoonaa videota ympäri maailmaa.

Bowen tavoitteena oli luoda yksinkertainen ja helppo rutiini, joka sisältää ihonhoidon tärkeimmät kulmakivet ja jaksottaa ihonhoitoa niin, että käytössä olevat ihonhoitotuotteet pääsisivät vaikuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Katso Bowen ohjeet skin cycling -rutiiniin alta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Good Morning America (@goodmorningamerica) jakama julkaisu

Monessa mielessä selkeä ihonhoitorutiini tuntuu yksinkertaiselta: käytännössä rutiinissa ihoa kuoritaan, aktivoidaan, kosteutetaan ja lepuutetaan vuorotellen. Rutiini toimii siis nimensä mukaan sykleissä: se on jaoteltu neljälle illalle, minkä jälkeen rutiini aloitetaan alusta ja toistetaan saman kaavan mukaan.

Lue myös: Yllättävä kauneusniksi: finnit pysyvät poissa hilseshampoolla? Testasimme viraalin kikan!

Näin skin cycling toimii

Ensimmäisenä iltana iho kuoritaan mieluiten AHA- tai BHA-happoa sisältävällä kuorintatuotteella. Kuorinta poistaa iholta kuolleet ihosolut, mikä tehostaa myös muiden ihonhoitotuotteiden vaikutusta ja auttaa toisena iltana käytettävää retinolia toimimaan tehokkaammin.

Kuoriva tuote voi olla puhdistustuote, kasvovesi tai seerumi. Kuorinnan jälkeen kannattaa käyttää kevyttä kosteusvoidetta.

Toisena iltana on rutiinin aktivoivan osuuden vuoro, kun iholle käytetään retinolia eli A-vitamiinia sisältävää voidetta, seerumia tai öljyä. Retinolin kerrotaan tehoavan ihon juonteisiin, aknearpiin ja pigmenttimuutoksiin – varsinainen anti-age-tuote, siis! Retinoli on tehokas mutta ärhäkkä ainesosa, ja osalle käyttö voi aiheuttaa ärsytystä ja ihon punoitusta. Siksi käyttö olisi tärkeää aloittaa vähitellen ja pienillä (0,1–0,5 prosentin) pitoisuuksilla ihotyypistä huolimatta.

Jos retinoli ärsyttää ihoa liikaa, iholle voi käyttää myös hellempää ja luonnollisempaa vaihtoehtoa: bakuchiol-seerumia.

Kolmantena ja neljäntenä iltana keskitytään ihon kosteutukseen ja lepoon. Ihon annetaan toipua happokuorinnan ja retinolin jäljiltä, ja tällöin on tärkeää huolehtia runsaasta kosteutuksesta. Iho puhdistetaan hellävaraisella puhdistusaineella ja viimeistellään kosteuttavalla ja rauhoittavalla kosteusvoiteella. Lisäksi iholle voi käyttää kosteuttavaa, esimerkiksi hyaluronihappoa sisältävää seerumia, jos iho on oikein kuiva.

Tämän jälkeen rutiini aloitetaan alusta.

Skin cycling -rutiini ajoitetaan iltoihin, eli tuotteita ei laiteta iholle aamuisin. Yön aikana ihonhoitotuotteiden aktiiviset ainesosat saavat vaikuttaa rauhassa. Aamulla ihoa voi hoitaa omien mieltymysten ja tapojen mukaan.

Rutiinin tueksi suositellaan kuitenkin c-vitamiinia aamuisin. Koska happokuorinta ja retinoli voivat tehdä ihosta herkemmän auringon UV-säteilylle, on tärkeää ottaa myös aurinkosuoja päivittäiseen käyttöön.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Voiko ihoa hoitaa liikaa? Asiantuntija kertoo, mihin virheeseen moni sortuu ihonhoidossa

Skin cycling -ihonhoitorutiini testissä

Lähtötilanne: pintakuivuutta sekä satunnaisia epäpuhtauksia

Minulla on suhteellisen hyvässä kunnossa oleva iho, jolla on kuitenkin pintakuivuutta sekä satunnaisia epäpuhtauksia. Toisinaan leukaan tai poskien alueelle ilmestyy kipeitä ihonalaisia, kenties hormoniperäisiä, finnejä.

Talvella ihoni kuivuu etenkin T-alueelta. Kaipaan elottoman tuntuiseen talvi-ihooni kuulautta ja kirkkautta.

TikTok on pullollaan eri tuotesuosituksia rutiinin noudattamiseksi, mutta pyrin tarttumaan rutiiniin hyödyntäen mahdollisimman paljon jo kaapistani löytyvää kosmetiikkaa.

Rutiinin toteuttamiseen valikoituu kaapistani vähäiselle käytölle jääneen BHA-happoa sisältävä, kuoriva seerumi, lepopäiville kosteuttava seerumi sekä normaalisti käyttämäni kosteusvoide ja ihoöljy.

Lisäksi rutiinin tueksi hankin retinolia sisältävän voiteen 0,25% pitoisuudella sekä lepoilloille tuhdin, ihon suojakerrosta korjaavan voiteen.

Lähtötilanne: ihossa on pintakuivuutta ja pieniä, yksittäisiä epäpuhtauksia.

Testin aikana: Sykli vaatii totuttelua

Aluksi minun on vaikeaa pysyä skin cycling -rutiinista kärryillä ja menen päivistä sekaisin. Lätkin iholleni kosteuttavia tuotteita, vaikka ensin olisi pitänyt keskittyä kuorivaan tuotteeseen.

Toisinaan saatoin laittaa retinolia sisältävää voidetta iholle kahtena päivänä peräkkäin, minkä seurauksena iho tuntui kuivahtavan nopeasti, etenkin ohimoilta.

Selkeästi oma pääni menee päivissä helposti sekaisin, enkä muista ensimmäisen kierroksen jälkeen, mikä vaihe milloinkin tulee. Sykli vaatii siis totuttelua. Jossain vaiheessa kierrokseen alkaa tottua ja skin cycling- rutiini alkaa tuntua helpolta.

Olen nähnyt videoita siitä, kuinka retinoli alkuun ärsyttää tai kuivattaa ihoa, mutta selviän itse vähällä. Alkuun iho saattoi kuivahtaa helpommin (etenkin kun menin illoissa sekaisin ja laitoin retinolia kahtena iltana peräkkäin), mutta vaihdettuani kosteuttavampiin tuotteisiin lepopäivinä, tilanne tasaantui.

Vaikka ihonhoitorutiini on sinänsä yksinkertainen, se sisältää kokonaisuudessaan aika monta tuotetta, jos mukaan laskee myös muut ihonhoitotuotteet, kuten puhdistusaineen sekä aamuisin käytettävät tuotteet.

Siksi esimerkiksi reissuun lähtiessä olen saattanut luistaa rutiinista, jos en ole jakanut kantaa koko ihonhoitoarsenaalia mukanani.

Retinoli aiheutti aluksi pientä hilseilyä etenkin ohimoille.

Lopputulos: kolmen kuukauden päästä iho on saanut luvattua kosteutta ja kuulautta!

Olen suosinut skin cycling -rutiinia nyt noin kolmen kuukauden ajan. Ihoni tuntuu kuulaammalta ja se on selvinnyt talven yli kuivumatta, mikä on minulle ennenkuulumatonta. Sen ansiosta iho näyttää meikkivoiteen kanssa kuulaalta, eikä meikkivoide tarraa kiinni kuiviin kohtiin.

Ihonalaisia finnejä ilmaantuu poskille ja leukaan ajoittain edelleen, ja poskien alueella on edelleen tukkeutuneita ihohuokosia. Epäpuhtauksista en siis ole onnistunut skin cycling -rutiinini avulla pääsemään eroon, vaikka eivät ne toisaalta ole lisääntyneetkään, ja hyvä niin. Kosteutta ja kuulautta rutiini on tosiaankin tuonut, ja ihoni tuntuu hyvinvoivalta.

Skin cycling: lopputulos
Lopputulos: Iho näyttää ja tuntuu hyvältä. Ajoittaisia epäpuhtauksia ilmaantuu iholle edelleen, mutta iho on kuulaampi.

Aiemmin minun oli vaikeaa pysytellä johdonmukaisessa ihonhoitorutiinissa ja lätkin kasvoilleni milloin mitäkin seerumia tai voidetta. Siitä syystä en ikinä oikein päässyt näkemään minkään tuotteen parhaita vaikutuksia, kun siirryin malttamattomana jo toiseen. Skin cycling -rutiini on auttanut pysymään valikoiduissa tuotteissa. Se on tehnyt iholleni hyvää.

X