Terveys

Yllättävä kauneusniksi: finnit pysyvät poissa hilseshampoolla? Testasimme viraalin kikan!

Toimittaja pisti niksin testiin viikon ajaksi, ja huomasi, että hilseshampoo toimii toden totta kasvoillakin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Hilsehampoo on edullisempaa kuin varsinaiset aknen hoitotuotteet.

Toimittaja pisti niksin testiin viikon ajaksi, ja huomasi, että hilseshampoo toimii toden totta kasvoillakin.

Hilseshampoo rauhoittaa kutisevaa päänahkaa, mutta shampoosta saattaa olla hyötyä muussakin kuin hiustenpesussa. Sosiaalisessa mediassa sitä on tituleerattu ihonhoidon tehotuotteeksi.

Yllättävä kauneusniksi lähti liikkeelle TikTokissa, kun suosittu somettaja Elyse Myers kertoi hoitaneensa aknea lääkärin suosituksesta hilseshampoolla. Sittemmin video on saanut lähes 2 miljoonaa tykkäystä ja tuhansia kommentteja.

Niin oudolta kuin vinkki kuulostaa, voiko se todella pitää epäpuhtaudet kurissa?

Hilseshampoo rauhoittaa rasvaista ihoa

Hilseshampoot on ensisijaisesti tarkoitettu päänahan seborrooisen ekseeman eli tali-ihottuman hoitoon, kertoo ihotautilääkäri Johanna Förster Ihosairaalasta. Niissä käytetään usein seleenisulfidia tai vastaavia ainesosia, jotka rauhoittavat rasvaisen ihon oireilua.  Siksi somen kauneusniksi voi Försterin mukaan toimiakin.

– Voin hyvin kuvitella, että jos iholla on epäpuhtauksia ja kasvot pestään hilseshampoolla, niin shampoon ainesosat rauhoittavat kasvojenkin ihoa. Tehosta ei kuitenkaan ole olemassa varsinaista tutkimustietoa aknen hoidossa.

Jos kikkaa haluaa kokeilla, Försterin mukaan sen voi tehdä turvallisin mielin. Käyttö kannattaa kuitenkin lopettaa, jos shampoo ärsyttää tai kuivattaa ihoa.

Lisäksi on hyvä olla tarkkana, millaista hilseilevän hiuspohjan shampoota kasvojen pesuun käyttää.

– En suosittele kasvojen puhdistukseen ketokonatsolia sisältäviä shampoita, sillä se on hiivalääke ja voi pidemmässä käytössä allergisoida ihoa.

Hilseshampoo saattaa toimia myös selän aknen hoidossa. Shampoon tehoa on ihotautilääkärin mukaan kuitenkin vaikea taata.

Viikon testi – näin näppyiholle kävi

Pakkohan niksiä on kokeilla myös itse. Olen siitä onnekas, etten ole enää vuosiin kärsinyt aknesta, mutta testin alussa ihollani on muutamia näppyjä.

Hilseshampoo ei paljon eroa siitä, että kasvot puhdistaisi suihkusaippualla. Pesun jälkeen iho kuitenkin tuntuu yllättävän pehmeältä ja kosteutetulta. Ero on huomattava – ihoani ei kiristä eikä punoita edes senkään vertaa kuin tavallisesti käyttämäni geelimäisen puhdistusaineen jälkeen.

Kysyn ihotautilääkäriltä, miksi ihoni tuntuu nyt kosteutuvan jopa tehokkaammin kuin tavallisella puhdistusgeelilläni. Förster kertoo, että se luultavasti johtuu shampoovalinnastani.

– Hilseshampoot eivät lähtökohtaisesti ole kuivattavia, mutta shampoista löytyy eroja. Toisissa shampoissa on käytetty aineita, jotka irrottavat päänahasta enemmän rasvaa.

Päätän jatkaa kokeilua viikon ajan. Testin kuluessa ihossani ei näy merkittäviä muutoksia. Toisin sanoen uusia finnejä ei puske, ja ihoni tuntuu voivan hyvin.

hilseshampoo
Miehille usein markkinoidut shampootuotteet ovat yllättäen tuoneet apua kasvojen ihonhoitoon.

Vielä yksi kysymys mietityttää: miksi erilaiset ihonhoito- ja aknetuotteet ovat huomattavasti tyyriimpiä kuin hilseshampoo?

– Reseptilääkkeiden hintaan vaikuttaa se, että lääkkeet tulee tutkia ja niiden teho pitää osoittaa. Kosmeettisilta tuotteilta ei taas vaadita tutkimuksia, jotka osoittavat tuotteen tehon. Reseptilääkkeiden ja kosmeettisten tuotteiden välillä on siksi suuri kustannusero, kun ne tuodaan markkinoille, Förster kertoo.

Kauneustrendejä tulee ja menee. Osa niistä toimii, ja osa ei. Vaikka hilseshampoon tehoa epäpuhtauksiin on vaikea arvioida, saattaa niksissä olla jotain perääkin. Somessa kiertäviin trendeihin on siitä huolimatta syytä suhtautua varauksella ja harkiten.

En usko, että kokeilu jää osaksi ihonhoitorutiiniani, vaikka ihoni reagoi yllättävän hyvin shampooseen. Palaan mielelläni luottotuotteisiini, jotka on tarkoitettukin kasvojen puhdistukseen.

X