skvalaani
Skvalaani sopii kaikille ihotyypeille ja voi olla apu moneen ihopulmaan.
Kauneus

Skvalaaniöljy kosteuttaa ihoa mutta ei tuki huokosia – asiantuntija kertoo, miten sitä kannattaa ihonhoidossa käyttää

Skvalaani sopii kaikille ihotyypeille, myös akneiholle, sillä se ei tuki ihohuokosia. Kysyimme estenomilta, miten skvalaania kannattaa ihonhoidossa hyödyntää.
Teksti: Lotta Pellas Kuvat: iStock

Skvalaani on kasviperäinen öljy, jota saadaan kosmetiikkateollisuuden käyttöön oliiviöljyn puristamisesta tulevasta ylijäämästä. Myös sokeriruoko on skvalaanin lähde. Skvalaania on luontaisesti ihon rasvakerroksessa.

Skvalaani vai skvaleeni?

Skvalaani sekoitetaan helposti lähes saman nimiseen skvaleeniin. Turkulaisen Ihopalvelu-hoitolan ja -verkkokaupan estenomi ja kosmetologi Jonna Uusitalo seuraa aktiivisesti ihonhoitoa käsitteleviä keskustelupalstoja: skvalaani ja skvaleeni sotketaan usein keskenään.

Skvalaani ja skvaleeni ovatkin hyvin läheisiä sukulaisia. Myös skvaleenia esiintyy kehomme rasvakerroksessa ja talissa. Kosmetiikkateollisuudessa käytetään kuitenkin skvalaania raaka-aineena sen stabiiliuden vuoksi.

Raaka-aineen stabiilius tarkoittaa, että se ei muuta muotoaan vaihtelevissa olosuhteissa, kuten lämpötilojen muuttuessa. Tällöin voi luottaa siihen, että raaka-aine hoitaa sille ominaisen tehtävän.

– Raaka-aine voi härskiintyä ja mennä pilalle, jos se ei ole stabiili. Tuotteeseen voi tulla esimerkiksi jokin sille epätavallinen haju, tai sen koostumus voi muuttua, Uusitalo selventää.

Skvalaani ei Uusitalon mukaan hapetu, ja se säilyy pidempään. Luontaisesti ihossa esiityvän skvaleenin ansiosta iho ottaa myös skvalaania paremmin vastaan.

Lue myös: Probiootit ovat vaativan ihon ihmeaine: Apua akneen, ruusufinniin ja atooppiseen ihoon – oletko jo kokeillut?

Skvalaani sopii myös akneiholle

Monikäyttöinen skvalaani sopii kaikille ihotyypeille.

– Sitä on kuivan ihon tuotteisssa, rasvoittuvan ihon tuotteissa, couperoottisen ruusufinniin taipuvaisen ihon tuotteissa, ikääntyvän ihon tuotteissa. Skvalaania on jopa joissain silmänympärysvoiteissa, Uusitalo luettelee.

Skvalaanilla on ihoa rauhoittavia ominaisuuksia, joten tulehtunut tai ärtynyt iho voi saada siitä apua. Vaikka skvalaani on öljy, se ei tuki ihohuokosia ja jätä ihoon öljyistä pintaa. Siksi se sopii myös akneiholle.

Skvalaaniin ja skvaleeniin liittyvä väärinkäsitys koskee usein nimenomaan sitä, kumpi tukkii ihohuokosia ja kumpi ei. Talissa oleva skvaleeni saattaa niin tehdä, skvalaani taas imeytyy ihoon hyvin, mutta huokoset eivät tukkeudu.

Kuivaihoiset saattavat Uusitalon mukaan hyötyä skvalaania sisältävistä tuotteista, sillä skvalaani pehmentää ihoa tehokkaasti ja estää kosteuden haihtumista. Sitä lisätään esimerkiksi A-vitamiinia sisältäviin voiteisiin, sillä A-vitamiini saattaa kuivattaa ihoa, mitä skvalaani vastaavasti estää.

Skvalaaniöljyä kannattaa käyttää yhdessä muiden ihonhoitotuotteiden kanssa

A-vitamiinilla on monta tehtävää ihossa. Sitä käytetään paljon epäpuhtaan ihon hoitotuotteissa sekä ikääntyvän ihon hoitotuotteissa. Retinoli on yksi A-vitamiinin muoto, jota käytetään ihoa uudistavissa tuotteissa. A-vitamiini myös hillitsee talineritystä, minkä ansiosta se voi auttaa aknen hoidossa.

Lue myös: Ihonhoidon uusi hitti bakuchiol haastaa retinolin – kysyimme ihotautilääkäriltä, mitä trendikäs raaka-aine oikeasti tekee iholle

Sen lisäksi, että skvalaania käytetään raaka-aineena monissa ihonhoitotuotteissa, saatavilla on myös iholle tarkoitettua sataprosenttista skvalaaniöljyä. Skvalaani suojaa jonkin verran myös auringolta, mutta Uusitalo painottaa, ettei se korvaa aurinkovoidetta.

Uusitalo suosittelee skvalaaniöljyn käyttöä yhdessä muiden ihonhoitotuotteiden kanssa. Skvalaani edistää muiden tuotteiden imeytymistä.

– Pelkkä öljy ei anna täydellistä hoitoa.

X