Kauneus

Pitääkö kasvoille olla erillinen päivä- ja yövoide? Asiantuntija: ”Iho suojautuu päivällä ja palautuu ja uusiutuu yöllä”

Uni on iholle palautumisen ja uusiutumisen aikaa. Ihon hyvinvointia voi parantaa sopivilla hoitotuotteilla, mutta ennen kaikkea riittävällä levolla ja hyvillä elintavoilla.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock

Levossa ihon korjaavat prosessit toimivat jonkin verran tehokkaammin kuin päivisin.

Uni on iholle palautumisen ja uusiutumisen aikaa. Ihon hyvinvointia voi parantaa sopivilla hoitotuotteilla, mutta ennen kaikkea riittävällä levolla ja hyvillä elintavoilla.

Toimiiko iho eri tavoin öisin ja päivisin?

Kun ihminen nukkuu, elimistö rakentaa ja korjaa soluja sekä täyttää niiden energiavarastoja. Yön aikana iho myös palautuu stressistä päivän aikana syntyneitä soluvaurioita korjaamalla. Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että iho suojautuu päivällä ja palautuu sekä uusiutuu yöllä.

Myös aineenvaihdunta toimii eri lailla ihmisen nukkuessa: vaikka muun kehon aineenvaihdunta yön aikana hidastuu, käy ihon aineenvaihdunta tavallista vilkkaampana. Käytännössä ihon kiihtynyt aineenvaihdunta tarkoittaa, että levossa sen korjaavat prosessit toimivat jonkin verran tehokkaammin kuin päivisin. Ihmisen nukkuessa ihon syvät kerrokset voivat keskittyä palautumiseen, kun ihon ei tarvitse käyttää voimavaroja ulkoisilta haitoilta suojautumiseen.

Mitä eroa on päivä- ja yökäyttöön tarkoitetuilla ihonhoitotuotteilla?

Iho toimii elimistön suojamuurina, joka taistelee erilaisia ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Monet kasvojen hoitoon tarkoitetut päivävoiteet auttavat ihoa suojautumaan esimerkiksi auringon ultraviolettisäteilyltä ja saasteilta aurinkosuojan tai antioksidanttien muodossa.

Tyypillinen päivävoiteissa käytettävä antioksidantti on C-vitamiini. Se suojaa ihoa oksidatiiviselta stressiltä eli ihosolujen hapettumiselta. Oksidatiivinen stressi on tila, jossa ihon vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa. Silloin iho vanhenee ennenaikaisesti, ja myös erilaiset ihosairaudet voivat pahentua.

Iholle ei ole mitään haittaa siitä, vaikka suojakertoimella tai antioksidanteilla tehostettuja tuotteita käyttäisi myös öisin. Kuitenkin osa yövoiteista, -seerumeista ja -naamioista sisältää sellaisia aktiiviaineita, jotka voivat päiväsaikaan menettää tehonsa esimerkiksi kirkkaan valon tai UV-säteilyn vaikutuksen vuoksi. Tällaisia ovat muun muassa A-vitamiinijohdannaisia eli retinoideja sisältävät kasvovoiteet.

Miten yö- ja päivävoiteiden koostumukset eroavat toisistaan?

Useimmat yövoiteet ovat koostumukseltaan erilaisia verrattuna päivisin käytettäviin tuotteisiin. Yövoiteet ovat yleensä paksumpia ja hitaammin imeytyviä, jotta ne hoitaisivat ihoa mahdollisimman tehokkaasti. Varsinkin kuivaihoinen voi hyötyä täyteläisestä yövoiteesta, jonka tehoaineena on vaikkapa kosteuttava hyaluronihappo. Rasvoittuvalle tai silotusta kaipaavalle iholle sopii talineritystä tasoittava retinolivoide.

Monet päiväkäyttöön tarkoitetut tuotteet sisältävät yövoiteita enemmän vettä tai muita sellaisia ainesosia, jotka tekevät niiden koostumuksesta kevyen ja sopivan meikin alle levitettäväksi. Paksu yövoide voi saada ihon näyttämään rasvaiselta eikä anna kestävän meikin tekemiselle parasta mahdollista pohjaa, toisin kuin nopeasti imeytyvä ja ohut päivävoide.

Tarvitsenko erillisen yö- ja päivävoiteen?

Markkinoilla on paljon erilaisia yövoiteita, -seerumeita, -naa­mioita ja muita tuotteita, joiden sanotaan toimivan iholla erityisen tehokkaasti yöunien aikana. Vertailevia tutkimuksia samojen tuotteiden käytöstä yö- ja päiväsaikaan ei kuitenkaan ole tehty tarpeeksi laajasti, jotta niiden toimivuudesta olisi olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä.

Arjessa tarvittavien tuotteiden määrä riippuu lähinnä omista vaatimuksista ihonhoitotuotteiden koostumukselle sekä siitä, kuinka isot panostukset ihonhoitoon tuntuvat itselle sopivilta. Yhdelläkin kosteusvoiteella pärjää, eikä erillisen yö- ja päivävoiteen käyttö ole ihon terveyden kannalta välttämätöntä.

Jos ihoaan kuitenkin haluaisi hoitaa useammin esimerkiksi kasvonaamioilla, mutta niiden käyttämiselle ei tahdo löytyä päivisin aikaa, voi esimerkiksi ihoa vahvistavaa E-vitamiinia tai kosteuttavaa hyaluronihappoa sisältävän yönaamion käyttö olla järkevää.

Kuivaihoinen voi hyötyä yövoiteesta, jonka tehoaineena on hyaluronihappoa.

Mitkä asiat kasvojen ihoa päiväsaikaan rasittavat?

Ihon ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavista ulkoisista tekijöistä merkittävin on auringon ultraviolettisäteily. Siksi iholle kannatta levittää vuoden pimeimpiä kuukausia lukuun ottamatta päivittäin sekä UVA- että UVB-säteiltä suojaava kasvovoide auringon aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi.

Muita ulkoisia haittatekijöitä ovat esimerkiksi stressi, ilmansaasteet ja tupakointi, jotka kaikki tuottavat ihosolujen ennenaikaiseen vanhenemiseen johtavia happiradikaaleja. Antioksidanttien, kuten C- ja E-vitamiinien avulla ihoa voidaan suojata osittain ulkoisen rasituksen aiheuttamilta vaurioilta.

Ihonhoitotuotteiden lisäksi antioksidantteja kannattaa tankata ruokavaliosta. Esimerkiksi marjat, sitrushedelmät, kaalit ja pinaatti ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä. E-vitamiinia saa muun muassa pähkinöistä, kasviöljyistä ja täysjyvätuotteista.

Mitkä muut asiat vaikuttavat ihon kuntoon?

Riittävä unen määrä ja monipuolinen ruokavalio ovat iholle tärkeitä. Valtaosa laadukkaidenkin ihonhoitotuotteiden ainesosista jää vaikuttamaan ihon pintakerroksen päällimmäiseen osaan, joten ravinteita tarvitaan ennen kaikkea sisäisesti.

Stressi voi näyttäytyä iholla vilkastuneena talintuotantona ja finneinä tai esimerkiksi kutinana ja hilseilynä. Stressin tiedetään myös hidastavan ihon läpäisyesteen toimintaa. Silloin ihon suojaava tehtävä heikkenee, koska iho päästää kosteutta helpommin pois ja on tavallista herkempi ärsykkeille.

Kasvispainotteisen ruokavalion rasvahappokoostumus on ihon kannalta eläinperäistä ruokavaliota parempi, sillä se sisältää yleensä vähemmän iholle epäedullisia kovia rasvoja.

Myös runsas sokerin, nopeiden hiilihydraattien ja maitoproteiinin saanti voivat rasvoittaa ihoa ja pahentaa aikuisiän aknea. Sokerin runsas käyttö saattaa myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti, mutta tästä ei ole vielä kertynyt kattavaa tutkimusnäyttöä. Liian vähäinen D-vitamiinin saanti voi puolestaan johtaa aknen, atooppisen ihottuman ja psoriaasiksen vaikeutumiseen.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski lääkärikeskus Aavasta.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 44/2023.


X