Kauneus

Onko toiveenasi saada pitkät hiukset nopeasti? Kysyimme lääkäriltä, mitkä uskomukset hiusten kasvattamisesta pitäisi unohtaa

Kun ajatus hiusten kasvattamisesta syntyy, moni haluaisi saada pitkät hiukset nopeasti. Internetistä löytyykin lukuisia vinkkejä siihen, kuinka hiukset saa kasvamaan nopeammin. Kysyimme lääkäriltä, mitkä näistä uskomuksista pitäisi ainakin unohtaa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Pitkien hiusten kasvattaminen vie aikaa – se on fakta.

Kun ajatus hiusten kasvattamisesta syntyy, moni haluaisi saada pitkät hiukset nopeasti. Internetistä löytyykin lukuisia vinkkejä siihen, kuinka hiukset saa kasvamaan nopeammin. Kysyimme lääkäriltä, mitkä näistä uskomuksista pitäisi ainakin unohtaa.

Hiukset kasvavat noin 0,3–0,5 millimetriä päivässä, mutta kasvunopeus vaihtelee eri ihmisillä. Hiusten kasvuun vaikuttaa muun muassa ihmisen ikä.

– Hiuksella on kasvukierto. Ensin on kasvuvaihe, jota seuraa lepovaihe, jonka jälkeen hius irtoaa. Hiuksen irrotessa uusi hius on tulossa jo tilalle. Ikääntyessä hiuksen kiertosykli kuitenkin lyhenee. Siitä syystä 50-vuotiaana hiuksia ei voi kasvattaa yhtä pitkäksi kuin nuorena, Terveystalon iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo.

Mutta onko olemassa jotain konstia, jonka avulla olisi mahdollista saada pitkät hiukset nopeasti? Internetistä löytyy lukuisia hiusten kasvuun liittyviä uskomuksia ja väitteitä. Listasimme niistä neljä ja pyysimme Huttusta arvioimaan ne.

Väite 1: Hiukset kasvavat nopeasti, jos juo enemmän vettä tai syö enemmän proteiinia

Vastaus: Tarua 

”Geenit vaikuttavat hiustyyppiin ja hiusten kasvuun, ei ruokavalio tai lisäravinteet. Sitä, että omilla valinnoilla ja lisäravinteilla voisi vaikuttaa hiusten kasvuun mainostetaan ja toivotaan, mutta näin ei ole.

Totta kai, jos kyse on aliravitsemuksesta, hiuksetkin kärsivät. Länsimaisessa yhteiskunnassa siitä on kuitenkaan harvoin kysymys.”

Väite 2: Hiukset kasvavat nopeammin, jos hieroo säännöllisesti päänahkaa

Vastaus: Tarua 

”Tämä on pelkkä myytti.

Elimistömme on fiksu ja hienosti rakennettu. Elimet ja solukko huolehtivat itse riittävästä verenkierrosta – edellyttäen, että ihminen on terve, eikä hänellä ole mitään sairauksia, jotka vaikuttaisivat verenkiertoon. ”

Väite 3: Hiukset kasvavat nopeammin, jos syö lisäravinteena biotiinia

Vastaus: Tarua 

”Meillä ei ole puutostiloja, koska emme elä nälänhädän keskellä.

Täten voimme myös olettaa, että saamme kaikki tarvitsevamme ravinteet tavallisesta ruoasta. Silloin kaikki lisäravinteet ovat turhia – lukuun ottamatta D-vitamiinia, jota saamme Suomessa liian vähän ja joudumme ottamaan purkista. D-vitamiini ei kuitenkaan vaikuta hiuksiin. ”

Väite 4: Hiukset kasvavat nopeammin, jos ne pesee kylmällä vedellä

Vastaus: Tarua 

”Ulkoisilla tekijöillä, kuten päänahkan hieronnalla tai sillä, peseekö hiukset kylmällä tai lämpimällä vedellä, ei ole mitään merkitystä hiusten kasvuun. ”

Pitkät hiukset nopeasti? Lääkärin mukaan vedenjuonti ei vaikuta hiusten kasvunopeuteen.
Lääkärin mukaan vedenjuonnin lisääminen tai lisäravinteiden syöminen eivät vaikuta siihen, kasvavatko hiukset nopeammin.

Lue myös: 

Miksi yhdelle kasvaa pitkä tukka ja toisen hiusten kasvu tyssää olkapäille? Hiustutkija kertoo, mikä vaikuttaa siihen, kuinka pitkäksi hiukset kasvavat

Onko sinulla pitkät hiukset? Varo, ettet sorru tähän tyypilliseen virheeseen

Minkä muotoisille kasvoille pitkät hiukset sopivat parhaiten? Kysyimme asiantuntijalta

X