Kauneus

Tekeekö kotitekoinen riisivesi hiuksille ihmeitä? Toimittaja testasi somen hittivinkin – katso kuvat

Riisiveden luvataan tekevän hiuksista paksut, kiiltävät ja vahvat. Annan toimittaja laittoi somevinkin testiin.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock, Tiia Kailaheimo

Somessa väitetään riisiveden olevan oikea tehohoito hiuksille.

Riisiveden luvataan tekevän hiuksista paksut, kiiltävät ja vahvat. Annan toimittaja laittoi somevinkin testiin.

Sosiaalisessa mediassa leviää mitä erilaisempia kauneusvinkkejä. Yksi niistä vaikuttaa varsin sitkeältä – riisivesi hiuksille on pyörinyt somessa jo useamman vuoden. Voiko tämä kertoa jotain niksin toimivuudesta?

Etenkin Tiktokissa levinneessä kikassa kehotetaan pesun yhteydessä huuhtelemaan hiukset riisivedellä. Kyseessä ei ole mikään erikoinen uusi kauneustuote, kuten suolasuihke, vaan yksinkertaisesti hiuksiin huljutetaan vettä, jossa on ensin liotettu riisiä.

@moniquemrapier

The RIGHT way for the BEST results 🤫 #hair #hairtok #hairtransformation #hairgrowth #ricewater #CandyCrushAllStars

♬ Diva – Beyoncé

Riisin sisältämien ainesosien väitetään tekevän tukasta paksun, kiiltävän ja vahvan. Riisiveden sanotaan myös edistävän hiusten kasvua säännöllisesti käytettynä.

Riisivesi hiuksille ei ole oikeastaan ilmiönä niin uusi, kuin some antaa ymmärtää, vaan se on ikivanhaa aasialaista perintöä.

Annan toimittaja laittoi riisivesipesun testiin. Kuinka kävi?

Riisiä hiuksille ja päivälliselle

Omat hiukseni ovat luonnostaan kiharat, melko paksut ja pörröiset. Olen hieman epäluuloinen riisiveden suhteen, mutta samalla odotan, että vesi tekisi kiharoistani erotellut ja kauniin kiiltävät.

Hämmennyn jo siinä vaiheessa, kun alan ottaa selvää, miten riisivesi valmistetaan: toiset neuvovat liottamaan riisiä vedessä yön yli tai vain muutaman tunnin ajan, toiset keittävät veden liotuksen jälkeen ja lisäävät sinne tuoksuvia öljyjä, toiset taas tavoittelevat riisiveden fermentoitumista liottamalla sitä useita päiviä.

Päätän mennä sieltä, missä aita on matalin, ja liotella riisejäni pari tuntia ennen pesua. Törmään myös varoitukseen fermentoidusta riisivedestä. Ilmeisesti se voi pitkän liottelun seurauksena muuttua jopa myrkylliseksi! Parempi siis pysyä pikaversiossa.

riisivesi hiuksille
Riisit kannattaa puhdistaa ennen liottamista.

Riisivesi hiuksille: näin testasimme

Ensimmäinen ohje, johon törmään, neuvoo käyttämään saman verran riisiä ja vettä. Tämä vaikuttaa kuitenkin hyvin pieneltä määrältä vettä, joten päätän tuplata määrän. Laitan siis 2 desilitraa riisiä ja 4 desilitraa vettä.

Muutaman tunnin ja rasian pyöräytyksen jälkeen vesi on muuttunut vaaleaksi. Erottelen riisit vedestä ja lähden suihkuun valkean vesikannuni kanssa. Tässä kohtaa täytyy muistuttaa itseään, ettei vahingossa kaada vesiä tottumuksesta vain lavuaariin!

riisivesi hiuksille
Valmis riisivesi hiuksille on yllättävän valkeaa.

Aloitan suihkurutiinini normaalisti. Kun olen pessyt hiukseni shampoolla, on riisiveden aika. Puristelen hiuksista enimmät vedet pois.

Sitten tulee ongelma. Riisivettä ei ole paljon – miten onnistun kaatamaan sen kaiken hiuksiini enkä ohi? Päätän aloittaa kaatamalla vettä latvoihin lavuaarin päällä. Näin näen peilistä, mitä olen tekemässä. Toinen vaihtoehto, joka tässä kohtaa alkaa kuulostaa järkevämmältä, olisi laittaa riisivesi hiuksille suihkepulloon ja suihkutella tukkaan.

Kun minusta tuntuu, että latvat ovat saaneet osuutensa, päätän vain kaataa loput vedet ylhäältä päälleni kuin mökin pihasaunassa konsanaan. Vesi tuntuukin melkein yhtä viileältä kuin se olisi suoraan järvestä haettu.

Koitan hieroa vettä päänahkaani, mutta se tuntuu oudolta, sillä olen tottunut siihen, että päänahkaani hieromani tuotteet vaahtoavat shampoon lailla. Laitan hiukset ylös klipsillä ja annan riisiveden tehdä taikojaan – noin viiden minuutin ajan. Sitten lisään vielä hoitoaineen ja kökötän se päässäni toiset viisi minuuttia.

Lopputulos

Normaalisti annan hiusteni kuivua omaa tahtiaan ja niin teen nytkin. Hiusten kuivuessa hypistelen niitä malttamattomana. Ne tosiaan tuntuvat erilaisilta.

Kiharat hiukseni ovat muuttuneet entistä pörröisemmiksi ja takkuisemmiksi. En saanut kauniin eroteltuja kiharoita, vaan jokainen hius tuntuu törröttävän itsenäisesti muista erillään. Kun hiukset ovat täysin kuivuneet, huomaan myös, että ne tuntuvat kovemmilta kuin ennen. Tätä varmaan tarkoitettiin hiusten vahvistumisella. Toki hiukseni tuntuvat myös paksummilta, mutta minusta tuntuu, että minulta paksuutta löytyy tarpeeksi jo ennestään.

Hiusten ulkonäössä en huomaa suurta eroa lukuun ottamatta lisääntynyttä pörröisyyttä. Vetämällä kuvassa nuolta oikealle näet hiukset ennen riisipesua, vetämällä nuolta vasemmalle näet hiukset pesun jälkeen.

Riisivesi hiuksille ei siis tee minuun suurta vaikutusta, eikä se pääse osaksi hiustenhoitorutiinejani. Luulen, että riisivesi voisi toimia ohuessa ja sileässä hiuksessa, johon kaipaa hieman tekstuuria – sillä sitä riisivesi tuo! Voi myös olla, että hiustyyppini on vain vääränlainen tälle niksille.

Päivän päätteeksi keitän kokeilussa puhdistuneet ja liotetut riisit, etteivät ne mene hukkaan. En ehkä kuitenkaan lähtisi syömään useampia päiviä seissyttä riisiä!

Lue myös: Ethän hoida kiharia hiuksia väärin? Jos tukkasi on kiilloton ja pörrööntyy, kannattaa vaihtaa tuotteet toisiin

X