Koti ja sisustus

Ammattilaisten laatima lista kertoo, mitä toimiva vaatekaappi sisältää - laske vaatematematiikan avulla, montako vaatetta oikeasti tarvitset

Vaatealan ammattilaiset Sohvi Nyman ja Roosa Blom paljastavat uutuuskirjassaan toimivan vaatekaapin reseptin.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock

Toimiva vaatekaappi perustuu yhdisteltävyyteen ja monikäyttöisyyteen.

Vaatealan ammattilaiset Sohvi Nyman ja Roosa Blom paljastavat uutuuskirjassaan toimivan vaatekaapin reseptin.

Vaatekaappi on monelle murheenkryyni. Se tursuaa, ahdistaa ja ärsyttää. Vaatteet eivät sovi keskenään yhteen ja käyttämättä jääneet heräteostokset harmittavat. Moni tuntee ongelman, jossa vaatteita kyllä piisaa, mutta silti tuntuu, ettei ole mitään päällepantavaa.

Vaatetusalan ammattilaisilla on ongelmaan ratkaisu. Kirjassaan Olet ihana – Korosta parhaita puoliasi (Basam Books, 2022) vaatetusalan artesaanit Sohvi Nyman ja Roosa Blom jakavat reseptinsä toimivaan vaatekaappiin. He kertovat, mitä vaatekaapin tulisi sisältää, mitä tehdä heräteostoksille ja tavoitevaatteille ja mitä tarkoittaa vaatematematiikka.

Kotiliesi.fi: Henkariin vai viikattuna? Sillä on väliä, miten vaatteet säilyttää – vääränlainen säilytystapa voi jopa pilata lempivaatteen

Mitä toimiva vaatekaappi sisältää?

Sohvin ja Roosan mukaan toimivan vaatekaapin avainsanoja ovat yhdisteltävyys ja monikäyttöisyys.

”Yhden vaatteen ympärille pitää pystyä pukemaan monta erilaista vaatetta”, he kirjoittavat.

Kirjassa nämä vaatealan ammattilaiset esittelevät suuntaa-antavan listan vaatekaapin sisällölle. Listan vinkeillä Sohvi ja Roosa lupaavat toimivan vaatekaapin helposti ja kustannustehokkaasti.

Melkoinen lista. Kysymyksiä kuitenkin herää. Entä jos en koskaan käytä esimerkiksi mekkoja?

Sohvi ja Roosa neuvovatkin soveltamaan listaa. Viime kädessä vaatekaappi kannattaa koota oma tyyli ja käyttö edellä.

”Jos et ikinä käytä housuja vaan pidät mekoista, korvaa housut mekoilla. Jos taas viihdyt mieluummin leggingseissä ja tunikoissa, voit korvata housut ja puserot niillä.”

Lista perustuu vaatteiden yhdisteltävyyteen. Sohvi ja Roosa vinkkaavat kirjassa levittämään kaikki vaatteet sängylle tai lattialle nähtäville ja yhdistelemään niitä keskenään.

”Vaatteiden yläosien tulee sopia lähes kaikkien alaosien kanssa. Jakkujen ja neuletakkien tulee sopia niin mekkojen kuin housuasujen kanssa.”

Jos lista tuntuu lyhyeltä, Sohvi ja Roosa vinkkaavat, että esimerkiksi juhlavaatteita voi lainata tai vuokrata tarpeen mukaan. Näin vaatekaappi ei täyty vaatteilla, joita käytät vain kerran.

Lue myös: Pyykinpesu 30, 40 vai 60 asteessa? Tämä on totuus pesumerkinnöistä – monen vaatteen voi huoletta pestä ohjetta kuumemmassa

Eroon tavoitevaatteista

Elämäntilanteet tietysti muuttuvat, ja vartalo muuttuu siinä matkan varrella. Sohvi ja Roosa kehottavatkin, että vaatekaappi kannattaa rakentaa tämänhetkiseen elämäntilanteeseen sopivaksi.

”Lahjoita, kierrätä tai myy vaatekaapista KAIKKI väärän kokoiset, väärän muotoiset ja väärän väriset vaatteet. Myös ne tavoitevaatteet.”

Pieneksi jääneitä ”tavoitevaatteita” ei kannata pitää kaapissa säilössä niin, että ne osuvat päivittäin silmään ja aiheuttavat harmia kerta toisensa jälkeen. Onneksi vaatteita voi pistää kiertoon.

Samoin Sohvi ja Roosa suosittelevat tekemään heräteostoksille tai lahjaksi saaduille vaatteille, jotka eivät sovi.

”Jos olet saanut lahjaksi vaatteita, joista et pidä tai ne eivät sovi sinulle, laita ne eteenpäin surutta. Ei niiden perään kannata haikailla.”

Myös heräteostoksista on parivaljakon mukaan turha soimata itseään. Mennyttä ei voi muuttaa.

Jutun lähteenä on Sohvi Nymanin ja Roosa Blomin kirja Olet ihana – Korosta parhaita puoliasi (Basam Books, 2022).

X