Koti ja sisustus

”Ei saa peittää”, luki tunnetusti lämpöpattereissa – miten on nykyään?

Patteri on usein ikkunan alla, joten sen eteen tekisi mieli vetää verhot iltaisin. Myös pyykin kuivumista on houkutus nopeuttaa lämpimän patterin päällä. Kysyimme asiantuntijalta, onko peittäminen turvallista ja kannattavaa.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Kissan mielestä patterin saa peittää.

Patteri on usein ikkunan alla, joten sen eteen tekisi mieli vetää verhot iltaisin. Myös pyykin kuivumista on houkutus nopeuttaa lämpimän patterin päällä. Kysyimme asiantuntijalta, onko peittäminen turvallista ja kannattavaa.

Ennen vanhaan pattereissa luki ”ei saa peittää”. Varoituksella haluttiin välttää, etteivät asukkaat aiheuttaisi syttymisvaaraa esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla pattereiden edessä. Vanhemmissa sähköpattereissa ylikuumentuminen oli täysin mahdollista.

– Sähköpattereissa tukkiminen nostaisi sen komponenttien lämpötilaa ja voisi aiheuttaa merkittävän tulipaloriskin, selittää asiantuntija Pasi Kujansuu. Hän toimii Lumo-kotien Kiinteistöpalvelut-yksikön johtajana.

 Patterin peittäminen heikentää lämmitystehoa

 Nykypattereista varoitustarraa ei yleensä löydä, sillä uudemmat patterit ovat vesikiertoisia eivätkä sähköisiä. Vesipatterin ero sähköiseen on se, että maksimipintalämpö eli veden lämpötila ei nouse, vaikka patteri peitettäisiin.

Lämpö tosin laskee, ja villasukat voi joutua viimeistään silloin vetämään jalkaan.

– Lämmityspatterin, sähköisen tai vesikiertoisen, lämmitys perustuu lämpösäteilyvaikutukseen sekä huoneilman kiertoon patterin läpi. Eli ilman kiertäessä patterin läpi se lämpiää ja siirtää lämpöä ilmaan, Kujansuu toteaa.

– Jos tätä ilmankiertoa estetään esimerkiksi esineillä tai huonekaluilla, patterin lämmitysteho heikkenee.

Esimerkiksi Lumo-kotien asukkaille viestitäänkin, että isot huonekalut on syytä siirtää pois pattereiden edestä, samoin verhot, ainakin päivisin. Näin asukas ei blokkaa lämmön tuloa huoneistoon ja kotona viihtyy paremmin.

Jos verhot vedetään eteen, patterin termostaatti tulkitsee huoneessa olevan lämpimämpää kuin siellä todellisuudessa onkaan, ja lämmönluovutus jää vajaaksi.

Märät hanskat tai pipon voi huoletta kuivattaa patterilla

Koska vesikiertoinen patteri ei aiheuta syttymisvaaraa, sen päällä voi kuivata turvallisesti myös pyykkiä tai kastuneen pipon. Mitä isompi vaate, sitä enemmän se kuitenkin estää patterin ilmankulkua ja -kiertoa.

– Patterille voi laittaa pieniä vaatekappaleita, kuten käsineitä ja sukkia, mutta mieluiten ne kannattaisi kuivattaa kylpyhuoneen tarkoituksenmukaisella kuivauspatterilla, Kujansuu sanoo.

Kuivausrumpu on usein hyvä ratkaisu, jos haluaa saada pyykin kuivumaan mahdollisimman nopeasti. Ilmalämpöpumpputekniikalla toimiva A-energialuokan kuivausrumpu käyttää vähemmän energiaa kuin narulla tai patterilla kuivattaminen syö kodin lämmitysenergiaa.

Pyykin kuivatuksen ohessa jotkut pohtivat, kannattaako makuuhuoneessa sänkyä sijoittaa patterin eteen.

Jos tila antaa myöten, sänky olisi suositeltavaa asettaa johonkin muuhun kohtaan huonetta. Raikas huoneilma ja muuta kotia vähän viileämpi ympäristö auttavat saamaan unen päästä kiinni.

X