Koti ja sisustus

Kannattaako kahvinkeitin täyttää illalla valmiiksi aamua varten? Asiantuntija teki makutestin ja tulos oli selkeä

Kahvinkeittimen lataus illalla valmiiksi aamua varten voi säästää aikaa, mutta se vaikuttaa kahvin makuun tietystä syystä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kahvi on parasta nauttia tuoreeltaan.

Kahvinkeittimen lataus illalla valmiiksi aamua varten voi säästää aikaa, mutta se vaikuttaa kahvin makuun tietystä syystä.

Kahvinkeittimen lataus illalla valmiiksi voi helpottaa aamua, jos herätys on aikainen ja aamutoimissa haluaa olla mahdollisimman tehokas. Jos aamulla kuitenkin on aikaa asettaa kahvinkeittimeen suodatinpussi, mitata sinne kahvi ja kaataa vedet tankkiin, se kannattaa.

– En suosittele kahvinkeittimen lataamista illalla valmiiksi, jos kahvin mausta haluaa saada mahdollisimman paljon irti, sanoo kaksi kertaa vuoden baristaksi valittu kahviasiantuntija Jarno Peräkylä.

Kahvin ja veden seisominen keittimessä vaikuttaa makuun.

– Niin artikkeleiden kuin ammattilaisten ja kahviharrastajien foorumilla käytyjen keskustelujenkin mukaan tulos on selvä: kahvin laatu kärsii.

Näin kahvinkeittimen lataus illalla vaikutti aamukahvin makuun

Peräkylä testasi myös itse, miten kahvinkeittimen lataus aamua varten vaikuttaa kahvin makuun. Hän laittoi jauhetut kahvipavut ja veden illalla kahvinkeittimeen valmiiksi ja napsautti aamulla keittimen päälle.

Kun kahvi oli tippunut, hän kaatoi sen heti termospulloon. Sen jälkeen hän valmisti kahvin tuoreista raaka-aineista: vastajauheutuista pavuista ja raikkaasta vedestä.

Kun molemmat kahvit olivat valmiit, Peräkylä vertaili niiden makua triangelitestiksi kutsutulla menetelmällä. Toisessa testissä oli mukana kaksi tuoretta kahvia ja yksi edellisen illan latauksen kahvi, toisessa testissä taas yksi tuoreista aineista valmistettu kahvi ja kaksi illalla ladattua kahvia.

Puoliso sekoitti kupit niin, ettei Peräkylä tiennyt, missä kupissa oli mitäkin kahvia.

”Edellisenä iltana ladattu kahvi oli maultaan selvästi tylsempi.”

– Tulos oli yllättävän selkeä. Testissä käyttämäni kahvi on normaalisti hedelmäinen, pirskahteleva ja raikas. Edellisenä iltana ladattu kahvi oli maultaan selvästi tasaisempi ja tylsempi eikä yhtä hapokas kuin tuoreista raaka-aineista valmistettu kahvi. Ladattu kahvi maistui myös pölyiseltä ja maltaiselta.

Täyttä tyrmäystä ladattu kahvi ei kuitenkaan Peräkylältä saanut.

– Ei kahvi kuitenkaan ollut täysin juomakelvotonta. Elämässä pitää olla myös realisti, ja jos aikaisin aamulla jokainen minuutti on arvokas, ymmärrän, jos kahvin lataa illalla valmiiksi.

Kahvin hapettuminen selittää ilmiön

Kahvin hapettuminen on syynä siihen, miksi yön yli keittimessä valmiina olleista aineksista ei tule yhtä maukasta kahvia kuin tuoreista.

Hapettumisprosessi käynnistyy jo siinä vaiheessa, kun kahvi on paahdettu ja jauhettu. Sen vuoksi kahvi onkin tärkeää säilyttää omassa pakkauksessaan sekä sulkea paketti ja mahdollinen kahvipurkki aina mahdollisimman tiiviisti. Näin kahviin ei pääse happea, joka alkaa heikentää sen makua.

Jarno Peräkylä vertaa edellispäivänä ladatun kahvin makua kauan sitten avatun keksipaketin kekseihin.

Yön yli keittimessä ollut jauhettu kahvi pääsee hapettumaan, koska keittimen suppilo ei ole ilmatiivis, vaikka sen päällä kansi onkin.

– Ladatun kahvin makua voisi kuvailla eltaantuneeksi. Eltaantuneen maun tunnistaa esimerkiksi kaurakekseistä, kun niitä maistaa pari viikkoa paketin avaamisen jälkeen.

Lue myös: Testasimme ”paremmat halpiskahvit” – 7 välihintaisen kahvin joukossa on yllätyksiä, aromia ja yksi loistava hinta-laatusuhde!

Kahvin makuun voi vaikuttaa myös suodatinpussin laatu

Jos kotona haluaa keittää mahdollisimman hyvänmakuista kahvia, kahvinkeittimen lataus valmiiksi monta tuntia ennen kahvin nauttimista ei siis kannata. Lisäksi on hyvä muistaa myös muutama muu seikka.

– Kahvin ja veden suhde on numero yksi. Jos kahvia on mitannut liikaa, kahvista tulee kuivan, suolaisen ja kitkerän makuista. Jos kahvia puolestaan on liian vähän, maku on hapan, laiha ja vetinen.

Laadukkaassa kahvissa on huomioitu huolella niin kahvin kasvuolosuhteet, viljelyprosessi kuin paahtokin.

Suodatinpussillakin voi olla merkitystä. Happivalkaistusta suodatinpaperista saattaa irrota kahviin vähemmän makua kuin valkaisemattomasta. Suodatinpussin vaikutusta kahvin makuun voi testata yksinkertaisella kokeella:

  • Rypistä suodatinpaperi palloksi, laita se kahvikuppiin ja kaada päälle kuumaa vettä.
  • Anna paperin uuttua 4 minuuttia ja maista sen jälkeen vettä.

– Jos vesi maistuu vedeltä, niin hyvä. Jos vedessä on pölyinen tai ummehtunut maku, suodatinpaperista on lähtenyt makua. Valmistajien väillä on kuitenkin eroja, joten paperin väri ei välttämättä kerro mitään siitä, lähteekö paperista makua vai ei.

Valmis kahvi on parasta nauttia tuoreeltaan. Jos kahvia on keittänyt reilusti, se kannattaa kaataa termokseen, eikä jättää pannuun lämpölevylle.

– Moni tunnistaa työpaikkojen taukohuoneista tutun pistävän kahvin hajun, joka lähtee pitkään pannussa seisoneesta kahvista. Kahvin seisominen pannussa tekee sille nopeasti hallaa ja muuttaa maun kitkeräksi.

Termospullossa kahvi säilyy maultaan varsin hyvänä noin tunnin verran. Jos maun kanssa ei ole niin nuukaa, termari pitää kahvin juomakelpoisena useita tunteja.

Lue myös Kotilieden juttu: Yhdellä muutoksella välittömästi parempaa kahvia – vältä tämä kahvin keiton yleisin virhe

X