Koti ja sisustus

Sohva kierrätyskeskuksen laverista – Sannin vuokrakoti pursuaa mahtavaa pihistelyä

Sannin ja Antin vuokrakodissa pääosassa ovat kuosit ja värit, jotka sopivat saumattomasti yhteen. Sisustusfilosofiana pariskunnalla on kierrätyksen ja itse tekemisen suosiminen.

Teksti:
Jonna Dahlberg
Kuvat:
Riitta Sourander

Kierrätyskeskuksesta ostettuun laveriin rakennettiin selkänoja, jolloin siitä tuli selkeälinjainen sohva. Sanni ompeli vihreät sohvatyynyjen päälliset itse.

Sannin ja Antin vuokrakodissa pääosassa ovat kuosit ja värit, jotka sopivat saumattomasti yhteen. Sisustusfilosofiana pariskunnalla on kierrätyksen ja itse tekemisen suosiminen.

Kertoisitko kodistanne omin sanoin?

Pidämme siitä, että kodissamme on ”kodikkaan” tuntuista. Kotimme on kuin omanlaisemme pesä, joka tuntuu turvalliselta. Olemme hyvin kotikeskeisiä, ja meille on tärkeää, että esimerkiksi etätöiden tekeminen tuntuu kotona mieluisalta.

Mikä sisustuksellinen asia kodissasi tuottaa sinulle iloa päivittäin?

Minua ilahduttaa päivittäin kotimme kokonaisuus. Pidän siitä, että puolisollani ja minulla on aika vapaamielinen tapa sisustaa. Yhdistelemme mielellämme erilaisia elementtejä ja sisustusfilosofiaamme tukee se, että ostamme lähes kaiken sisustukseen liittyvän käytettynä. On kivaa, että erilaiset tavarat luovat yhdessä kokonaisuuden, joka kuitenkin kertoo yhtä yhteneväistä tarinaa.

Lue myös: Jennin kekseliäät ideat väreillä sisustamiseen: Tältä näyttävät eripariverhot ja yhteensopivat pystylaatat

Kattovalaisin on Belidin Primus. Se on saatu Antin mummolasta. Keittiön seinäkollaasissa on vasemmalla ystävän tekemä valas-aiheinen teos ja oikealla taiteilija Sari Bremerin Hela & Bune-teoksesta tehty printti. Syreeni-aiheinen vesiväriteos on ostettu Kierrätyskeskuksesta. Sen tekijä on tuntematon. Oikealla on Sannin Viininkumous.
Kattovalaisin on Belidin Primus, Antin mummolasta. Seinäkollaasissa on vasemmalla ystävän valas-aiheinen teos ja oikealla taiteilija Sari Bremerin Hela & Bune-teoksesta tehty printti. Syreeni-aiheinen vesiväriteos on Kierrätyskeskuksesta, tekijä on tuntematon. Oikealla on Sannin Viininkumous. © Riitta Sourander

Minkä kompromissin olet tehnyt kodissasi, jotta olet saanut jotain haluamaasi?

Meillä kompromissit liittyvät tilaan ja tavaroiden sijoitteluun, ennemmin kuin vaikkapa rahankäyttöön. Olemme uudelleenjärjestelleet eri huonekaluja sijoittamalla niitä työhuoneeseen tai kokonaan luopumalla niistä, jotta saamme vapautettua tilaa muista asuinhuoneista.

Mikä huonekaluistasi on sinulle rakkain?

Pidän erityisesti vihreästä sohvastamme, jonka puolisoni Antti on tehnyt käyttämällä runkona kierrätyskeskuksesta ostettua laverisänkyä ja rakentamalla siihen selkänojan ja istuintyynyt. Autoin projektissa ompelemalla istuintyynyihin vihreät päälliset. Olemme molemmat luonteeltamme puuhastelijoita, joille on tärkeää saada oma kädenjälki näkyviin erilaisten projektien muodossa. Tämä on ehkäpä näkyvin ja keskeisin osa kotiamme, joten se on ehdoton suosikkini.

Lue myös: Ainutlaatuinen, vanhaan kirjapainoon rakennettu koti hurmasi Sadun: ”Tässä oli jotain erikoista”

Sanni Ojalan koti
Pöytä ostettiin käytettynä Koivukylän Kierrätyskeskuksesta. Vihreä sohva on parin itse tekemä. © Riitta Sourander
Olohuoneen matto löytyi Itäkeskuksen Kontti-myymälästä. House Doctorin Twice-valaisin sopii muotokieleltään vintagen viereen. Matala senkki on löytö Tori.fi:stä, sen vieressä Antin mummolasta löydetty 60-luvun oranssi kaljalaatikko. Pöytä ostettiin käytettynä Koivukylän Kierrätyskeskuksesta. Vihreä sohva on parin itse tekemä.
Matto on Itäkeskuksen Kontista. House Doctorin Twice-valaisin sopii muotokieleltään vintagen viereen. Senkki on löytö Tori.fi:stä, sen vieressä Antin mummolasta löydetty 60-luvun oranssi kaljalaatikko. © Riitta Sourander

”Värit ovat yksi leikkimielisyyden kanava. Ne antavat kodillemme omanlaista särmää, joka näyttää juuri meiltä.”

Mikä on inspiroinut sinua, kun olet sisustanut omaa kotiasi?

Huolettomuus ja leikkisyys. Se, että tavaroiden ei tarvitse sopia keskenään yhteen. Ne tulevat kuitenkin hyvin toimeen. Pidän siitä, että saan erilaisten hauskojen yksityiskohtien kautta tuoda itsestäni näkyville jotain sellaista, mitä en välttämättä aina introverttina persoonana osaa tuoda muutoin esiin.

Sama ideologia pätee itse asiassa myös taiteeseeni ja suunnitteluuni: tulen kuulluksi ja nähdyksi teoksissani aivan eri tasolla kuin mitä ehkä ulkoinen olemukseni ja persoonani antaa muutoin ymmärtää. Näiden sisäisten maailmojeni kanavointi on minulle tärkeä keino myös sisustuksessa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Vaikuttaja Irene Naakan koti on kuin karkki! Unelma-asunnon sisustus on löytynyt lähes kokonaan kirppiksiltä

Sannilla on päällään mekko, jonka kangas on hänen suunnittelemansa Syys-printti.
Sannilla on päällään mekko, jonka kangas on hänen suunnittelemansa Syys-printti. © Riitta Sourander
Sanni kertoo saavansa inspiraatiota käymällä kasvitieteellisissä puutarhoissa ja museoissa ja tutkimalla trendejä ja kuvia. Yhteen teokseen liittyy useampia inspiraationlähteitä; tunnelmia, kuvia ja esineitä ympäristöstä.
Sanni inspiroituu käymällä kasvitieteellisissä puutarhoissa ja museoissa ja tutkimalla trendejä ja kuvia. Yhteen teokseen liittyy useita inspiraationlähteitä; tunnelmia, kuvia ja esineitä ympäristöstä. © Riitta Sourander
Vihreä pullukka kala on löytynyt Kierrätyskeskuksesta, ja sen takana olevan vihreän ruukun Sanni on saanut lahjaksi. Siinä kasvaa Sannin Mammu-isoäidiltä saama ikivanha posliinikukka, jota hän yrittää parhaansa mukaan pitää hengissä.
Vihreä pullukka kala on löytynyt Kierrätyskeskuksesta. Vihreän ruukun Sanni sai lahjaksi. Siinä kasvaa Mammu-isoäidiltä saatu ikivanha posliinikukka, jota Sanni yrittää parhaansa mukaan pitää hengissä. © Riitta Sourander

Mistä kotiin liittyvästä unelmoit?

En haaveile, että suurin osa sisustuksestamme olisi merkkisisustamista, mutta muutamista kalusteista ja taideteoksista haaveilen: Yrjö Kukkapuron Remmi-nojatuoli ja Eero Aarnion Mushroom-rahi, jossa olisi Johanna Gullichsenin kankaasta verhoiltu pehmustetyyny, sekä Woodnotesin mattoja keittiöön ja eteiseen.

Taidehankintahaaveitani ovat Henni Alftanin, Joel Slotten tai Eeva Peuran teokset.

Haluaisin joskus asua 50-60-luvun rivitalossa, jossa olisi oma piha täynnä värikkäitä perennoja ja oma sauna.

Mitä kylään tulevat ihastelevat kodissanne?

Vierailijat kommentoivat monesti kotimme tunnelmaa. Meitä on kutsuttu hyviksi tunnelmanluojiksi, sillä kiinnitämme paljon huomiota valaistukseen sekä tuoksu- ja äänimaailmaan. Niillä on meille suuri merkitys tunnelman kannalta ja selvä rauhoittava vaikutus. Myös taidetta ihastellaan paljon. Se on tärkeä elementti kotimme seinillä, ja keräämme taidetta, joka juuri meitä puhuttelee. Emme juurikaan mieti etukäteen sitä, miten teokset sointuisivat seinällä keskenään.

Öljypastellityö on Sannin kädenjälkeä ja nimeltään Herne. Teoksesta on saatavilla myös printattuja julisteita ainakin Sanni Ojala Shopissa. Stereot Sanni on saanut isältään lahjaksi. Seinällä pieni punasävyinen Äidin pelargonit -akryylityö on Anna Sorrin. Sen alla puolestaan Sannin oma Lohikäärme-teos.
Öljypastellityö Herne on Sannin kädenjälkeä. Stereot Sanni on saanut isältään lahjaksi. Seinällä pieni punasävyinen Äidin pelargonit -akryylityö on Anna Sorrin, sen alla Sannin oma Lohikäärme. © Riitta Sourander

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 6/2024.


X