Koti ja sisustus

Kukkien merkitys: näillä kahdella kukkakimpulla on erikoinen maine

Oletko joskus ostanut itselle tai lahjaksi kymmenen valkoisen kukan kimpun? Hyvin moni todennäköisesti on – siihen liittyy kukkien kielellä karmea uskomus.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Oletko joskus ostanut itselle tai lahjaksi kymmenen valkoisen kukan kimpun? Hyvin moni todennäköisesti on – siihen liittyy kukkien kielellä karmea uskomus.

Kukkien merkitys voi olla jotain muuta kuin luulit! Kukilla ja kukkakimpuilla on aivan oma, varsin monimutkainen ja nykypäivänä yhä unohdetumpi kielensä. Kukkien lukumäärät ja värit symboloivat eri asioita.

Tiesitkö tämän näistä kahdesta kukkakimpusta?

1. Tasamäärän kukkia sisältävä kimppu

Vaikka sitä ei heti uskoisi, kukkien merkitys voi olla jopa synkkä. Vanhojen uskomusten ja traditioiden mukaan tasalukuinen määrä kukkia kimpussa symboloi huonoa onnea ja surua, jopa kuolemaa.

Kukkaetiketin mukaan pääasiassa vain hautajais- ja surunvalittelukimppuihin valitaan tasalukuinen määrä kukkia. Jos sellainen moka on tullut tehtyä, että tasalukuinen kukkakimppu on viety läheiselle lahjaksi, ei kuitenkaan hätää.

– Kukkaetiketti on väljentynyt huomattavasti vuosikymmenien takaisesta ja jopa ihan viimeisen 5–10 vuoden aikana, huomauttaa kukkakauppias Tiina Saine kukkakauppa Delite Flowers&Designista.

Saineen mukaan nykyisin vain harvat asiakkaat kyselevät kukkien lukumääristä tai ottavat sitä kimppua valitessaan huomioon. Silti kimppuihin usein päätyy pariton määrä kukkia. Sille on kuitenkin arkisempi selitys:

– Parillinen määrä kukkia yleensä näyttää paremmalta visuaalisesti, Saine sanoo.

Miksi parillisten kukkien merkitys sitten on pahaenteinen?

Erään selityksen mukaan tasamääräisyyden huono maine on syntynyt ranskalaisilla kukkatoreilla. Niissä myytiin menneinä aikoina ruusuja tasamääräisinä kimppuina, ja hienompi väki halusi erottautua halvempia torikimppuja ostavasta rahvaasta hankkimalla kukkansa oikeista kukkakaupoista, joissa kukkien lukumäärän saattoi itse valita.

Italiassa puolestaan sanotaan, ettei kukkia sovi antaa parillisina kuin sukkia tai kananmunia tiussa. Kun kimpussa on parillinen määrä kukkia, on kukkien merkitys tuoda onnellisuutta ja hyvää onnea.

Kotiliesi.fi: Tunnistatko leikkokukat? Vain todellinen floristimestari saa yli 9 oikein tästä visasta

2. Kukkien merkitys: valkoinen kukkakimppu

Sama pahaenteinen maine kuin tasamääräisyydellä on ollut kukkakimpun valkoisella värillä. Kokovalkoisten kukkien merkitys on menneinä aikoina ollut saajalleen kauhistus ja vahvasti kukkaetiketin vastainen tuominen.

Valkoinen on aiemmin ollut hautajaiskukkien väri. Etenkin valkoiset liljat on perinteisesti mielletty hautajaiskukiksi ja mielletään osin edelleenkin.

Kukkien kielellä valkoinen symbolisoi puhtautta, valoa ja viattomuutta, mutta valkoisen myös ajatellaan lohduttavan surevaa.

Nykyisin kokovalkoisia kimppuja ostetaan ja annetaan lahjaksi varsin huolettomasti, eivätkä nykysukupolven edustajat usein ole kuulleetkaan valkoisen hautajaiskukkamaineesta. Valkoinen on pitkään ollut suosittu jopa hääkimppujen värinä.

– Kukkien merkitys muuttui ehkä siinä 90-luvun lopulla ja 2000-luvun aivan alussa, samoihin aikoihin kun valkoinen nousi sisustuksessa muutenkin suosituksi väriksi, Saine pohtii.

90-luvun lopulla alettiin nähdä ensimmäisiä valkoisia hääkimppuja. Sen jälkeen valkoisen nousu on ollut kovaa, ja hautajaisvärimaine sai kyytiä. Nykyisin hautajaiskukat päinvastoin usein ovat muuta väriä kuin valkoista.

– Kukkaostoksilla haetaan nykyään yhä enemmän persoonallisia ja erikoisia valintoja. Kukissakin halutaan rikkoa rajoja. Valkoista väriä saattavat vierastaa vain jotkut vanhemman sukupolven edustajat, sillä he yhä liittävät sen voimakkaasti hautajaiskukkiin.

Saineen mukaan nykypäivänä riski sortua etikettimokaan kukkien lukumäärän tai värin suhteen on lähes olematon. Kukkien symbolinen merkitys ei ole enää niin suuri.

Joitakin yleispäteviä neuvoja kannattaa silti pitää mielessä, varsinkin jos ostaa kukkia hieman tuntemattomammalle ihmiselle jonka mieltymyksiä ei tiedä.

– Jos haluaa pelata varman päälle, sitä kokovalkoista kimppua ei ehkä kannata valita, varsinkaan vanhemmalle ihmiselle. Idässä ja joissakin Etelä-Euroopan maissa krysanteemi puolestaan on selkeästi hautajaiskukka.

Lue myös: Ovatko tulppaanien hoitoniksit huuhaata vai oikeasti toimivia? Testasimme pitämällä yhtä kimppua hyvin ja toista huonosti – vertaa kuvia!

Lähde: Donna Moderna 

X