Koti ja sisustus

Meikkivoide pois takista: 5 tapaa, joita kannattaa kokeilla – pahin virhe on jättää meikki muhimaan

Ovatko takkisi kaulukset tahriintuneet meikistä? Katso 5 keinoa, joiden avulla meikkivoide saadaan pois takista.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
iStock

Miten saada meikkivoide pois takista on yksi talvella askarruttavista kysymyksistä,

Ovatko takkisi kaulukset tahriintuneet meikistä? Katso 5 keinoa, joiden avulla meikkivoide saadaan pois takista.

Yksi talvipukeutumisen rasittavimmista haasteista on meikkitahrojen syntyminen takin kauluksiin.

Usein kyseessä on vielä takki, jota ei mielellään heittäisi pesukoneeseen. Miten siis saada meikkivoide pois takista ilman konepesua?

Sosiaalisessa mediassa tarjotaan monenlaisia vinkkejä, kuinka saada meikki pois takista ilman konepesua. Tiktokissa yksi vannoo miselliveden, toinen vauvan puhdistuspyyhkeiden ja kolmas käsitiskiaineen nimeen.

Listasimme viisi somessa esiteltyä keinoa ja kysyimme, mitä mieltä asiantuntija on niistä.

Lue myös: Tarkista, sisältävätkö talvella käyttämäsi kosmetiikkatuotteet näitä ainesosia

Meikkivoide pois takista 5 tavalla

Misellivesi

Misellivettä käytetään tavallisesti meikin puhdistukseen kasvoilta. Moni on huomannut sen tehoavan myös meikkitahran poistamiseen takin kauluksesta.

Kostuta vanulappu misellivedellä ja hiero lapulla meikkivoide pois takin kauluksesta. Saatuasi tahran pois voit huuhdella kohdan vielä vedellä.

Baby wipesit eli vauvan puhdistuspyyhkeet

Vauvan puhdistuspyyhkeet toimivat niin meikkitahrojen poistamiseen kuin miljoonaan muuhunkin asiaan, jos on Tiktokin käyttäjiä uskominen. Hiero puhdistuspyyhkeellä meikkivoidetahroja ja huuhtele lopuksi vedellä.

Käsitiskiaine

Levitä sormilla käsitiskiainetta tahrakohtiin ja hiero hyvin. Sen jälkeen kostuta mikrokuituliinaa vesikulhossa ja hiero sinnikkäästi märällä liinalla tahrakohtia. Lopuksi pese tiskiainejäämät pois vaatteesta juoksevan veden alla.

Partavaahto

Kukapa olisi uskonut, että partavaahdon avulla olisi mahdollista saada meikkivoide pois takista? Näin väittävät monet sosiaalisen median niksipirkot. Partavaahdon on kehuttu olevan erityisen hyvä pinttyneisiin meikkivoidetahroihin.

Laita partavaahtoa meikkivoidetahran päälle ja anna vaikuttaa kymmenisen minuuttia. Pese sen jälkeen vaahto pois kylmällä vedellä.

Sappisaippua

Sappisaippua on ekologinen ja tehokas tahranpoistaja. Kostuta sappisaippua ja tahrakohta vedellä. Hiero sappisaippuaa tahrakohtaan ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Lopuksi huuhdo tahrakohta vedellä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kuinka paljon pesuainetta pesukoneeseen? Moni sortuu ajatukseen, joka johtaa turhaan rahanmenoon ja huonontaa pesutulosta

Monta keinoa saada meikki pois takista

Kysyimme Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkulta, mitä mieltä hän yllä lueteltujen tahranpoistotapojen toimivuudesta.

– Aina kannattaa kokeilla kuin jättää vaate käyttämättä tahran takia, sanoo Jerkku.

Jerkulla itsellään ei ole kokemusta miselliveden tai partavaahdon käytöstä tahranpoistossa, mutta hän on onnistuneesti saanut vauvan puhdistuspyyhkeillä irti ketsuppitahran vaaleista housuistaan.

Myös käsitiskiaineen toimivuudesta hän on vakuuttunut, poistaahan se astioistakin rasvan.

Tahranpoistossa on oleellista tunnistaa, millainen tahra on kyseessä. Sen perusteella valikoituu oikeanlainen tahranpoistotapa.

– Jos kyseessä on meikkivoidetahra, sen poistamiseen sopii hyvin sappisaippua, joka tehoaa rasvatahroihin.

Mitä nopeammin alat poistaa tahraa, sitä helpommin saat sen pois

Jerkku suosittelee poistamaan meikkivoidetahrat pois takista heti niiden ilmaannuttua, eikä vasta talvikauden päätteeksi.

– Meikkivoidetahraa voi olla vaikeaa saada pois, jos se on ollut pitkään ja sitä on kertynyt paljon.

Jerkku suosittelee olemaan varovainen uusien tahranpoistotapojen kanssa. Kokeile niitä aluksi huomaamattomaan kohtaan, jotta näet, miten tekstiili reagoi tahranpoistoaineeseen.

Riskinä on, että tahraa poistaessa vaatteesta irtoaa väriä tai materiaali menee varomattomasta käsittelystä muutoin pilalle.

– Kannattaa huomioida, ettei villavaate kestä kuumaa vettä niin hyvin.

Katso videolta, miten puhdistuspyyhkeet ja misellivesi toimivat:

X