Koti ja sisustus

Muuttopakkaaminen sujuu yllättävän helposti, kun seuraat näitä asiantuntijan vinkkejä

Muuttopakkaaminen on pakollinen paha ennen uuteen kotiin pääsemistä. Kysyimme asiantuntijalta, miten tavarat kannattaisi pakata.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
iStock

Muuttopakkaaminen on tuskin kenenkään suosikkiasia kotia vaihtaessa.

Muuttopakkaaminen on pakollinen paha ennen uuteen kotiin pääsemistä. Kysyimme asiantuntijalta, miten tavarat kannattaisi pakata.

Muuttopakkaaminen on monelle meistä epämieluisaa puuhaa. Yleensä pakkaamista ei jaksa aloittaa tarpeeksi ajoissa, minkä takia muuttopäivää edeltävät illat kuluvat sekasorron merkeissä.

Tavaroiden pakkaaminen kannattaakin tehdä pienissä erissä. Harkittu pakkaaminen takaa onnistuneen ja turvallisen muuton.

Kysyimme Grabbarna Flytt -muuttofirman toimitusjohtaja Rudolf Ekströmiltä, miten muuttopakkaaminen kannattaisi tehdä.

Muuttopakkaaminen aloitetaan käymällä tavarat läpi

Ekströmin mukaan tärkein asia muuttopakkaamisessa on tavaroiden läpi käyminen. Muutto on oivallinen syy käydä läpi omia tavaroitaan ja pohtia, mille niistä on oikeasti tarvetta.

Hän sanoo ihmisten usein kuljettavan asunnosta toiseen tavaraa, jotka päätyvät kellareiden ja ullakoiden uumeniin.

– Tavaroita läpi käydessä kannattaa olla tiukkana ja miettiä, onko todella tarvetta tavaralle, jota ei ole käyttänyt vuosiin.

Ekström kertoo muuttaneensa useiden asiakkaidensa tavaroita, jotka olisivat kuuluneet suoraan kierrätyskeskukseen tai kaatopaikalle.

– Uuteen kotiin tulee parempi fiilis, fengshui, kun ei ole turhaa sälää nurkissa.

Tarpeettomien tavaroiden muuttamiseen tuhlaantuu myös aikaa ja rahaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Muutto voi pahimmassa tapauksessa tappaa huonekasvit – näin siirrät kasvit turvallisesti uuteen kotiin

Särkyvät pakataan huolellisesti

Särkyvien materiaalien, kuten lasi- ja keramiikkaesineiden, pakkaamiseen Ekström suosittelee astiapaperia tai sanomalehtiä. Herkästi särkyvän esineen voi kääriä kuplamuoviin.

– Mitä ohuempaa särkyvä materiaali on, sitä helpommin se rikkoutuu. Astiapaperin käytössä ei kannata säästellä. Kun jokainen lasi pakataan pieneen pakettiin, niin todennäköisyys sille, että jotain menee rikki, on pieni.

Ekström suosittelee rutistelemaan paperista palloja, joita voi laittaa laatikon pohjalle. Sillä tavoin pohjasta tulee pehmeämpi ja parempi suoja herkille esineille.

Paperipalloilla kannattaa tilkitä laatikkoon syntyviä tyhjiä kohtia. Näin estetään tavaroiden liikkuminen laatikon sisällä muuton aikana.

Särkyneiden esineiden suojaamiseen voi käyttää vaatteita ja pyyhkeitä, jos näin tahtoo. Ekströmistä on hyvä pitää erillään eri huoneisiin kuuluvat tavarat, jotta tavaroiden purkaminen uudessa kodissa olisi helpompaa. Keittiöpyyhkeitä voi käyttää pehmentämään astialaatikon pohjaa tai yläosaa.

Televisiot, näytöt ja taulut suojataan aaltopahvilla

Tietokoneen näytön, television tai taulun pakkaamiseen toimivat samat säännöt. Esineen paketointi kannattaa aloittaa käärimällä muovia esineeseen sen vaaka- ja pystysuunnassa, jotta kaikki kulmat peittyvät.

Seuraavaksi voi leikata pahvilaatikon kahteen osaan, jotta siitä saa molemmille sivuille suojan.

– Pahvilaatikon osat ja televisio muodostavat yhdessä hampurilaisen. Televisio on liha ja laatikoista syntyy leivät.

Paketin voi kiristää lopuksi vielä muovikääreellä. Jos kyseessä on arvokas taulu, voi aaltopahvin ja muovikääreen päälle laittaa vielä kuplamuovin.

Ekström muistuttaa, että pahvin käyttäminen taulujen ja television pakkaamisessa on oleellista, sillä muovi itsessään ei suojaa iskuilta ja kolhuilta.

Muuttopakkaaminen käynnissä.
Muuttolaatikoiden nimeäminen sisällön mukaan auttaa muuttokuorman purkamisessa.

Laatikoita ei kannata pakata liian täyteen

Yksi yleisimmistä virheistä pakkaamisessa on Ekströmin mukaan laatikoiden pakkaaminen liian painaviksi. Laatikoita ei kannata pakata esimerkiksi täyteen kirjoja.

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää laatikon pakkaamista puoliksi painavilla ja puoliksi kevyillä tavaroilla. Pakatessa kannattaa välillä testata laatikon painoa.

Muuttaessa saattaa ajatella, että mitä pienempään määrään laatikoita saa tavaransa pakattua, sen parempi. Tämä voi johtaa siihen, että laatikko pullistelee liitoksistaan eikä mahdollista kantta saa laitettua kiinni.

Muuttoauton pakkaaminen helpottuu huomattavasti, kun laatikot eivät ole äärimmilleen pakattuja, sillä pursuavia laatikoita on hankala pinota. On myös turvallisempaa, kun laatikot saa pinottua autossa päällekkäin ilman kallistumisen vaaraa.

Vaatteiden muuttopakkaaminen: Vaihtoehtoja on

Monille tuttu tapa pakata vaatteet, on sulloa ne mustiin muovisäkkeihin. Ekströmin ei näe sitä huonona vaihtoehtona, jos säkeissä olevat vaatteet ovat sellaisia, jotka kestävät kolhuja. Itse hän pakkaisi muovisäkkeihin pääasiassa treenivaatteita, alusvaatteita ja sukkia.

Vaatteiden muuttopakkaamista varten on saatavilla vuokrattavia laatikoita, joiden sisältä löytyy vaaterekki. Näin vaatteet pysyvät siisteinä ja rypyttömiä muuton ajan.

Kotitekoinen ratkaisu on tehdä jätesäkin pohjaan pieni reikä, josta pujottaa henkarit läpi. Jätesäkki toimii ikään kuin pukupussina. Jos henkareita on säkin sisällä useampi, ne kannattaa teipata kiinni toisiinsa, jotta kuljetus on helpompaa, eikä yksittäinen henkari putoa joukosta.

Vaatteet voi myös pakata muuttolaatikoihin henkarin kera, jolloin vaate on uudessa kodissa helposti nostettavissa suoraan vaatekaapin rekille.

Lue myös: Tunnetko jo rullaustekniikan? Lue 8 vinkkiä, joita noudattamalla matkalaukkusi ei enää koskaan pursua yli

X