Koti ja sisustus

Oletko sinä hoksannut? Pakkaussuunnittelija Outi listaa 5 pakkausta, joiden nerokkuus ei aukene jokaiselle ensisilmäyksellä

Pakkausten tehtävä on suojata tuotetta, mutta käytettävyyskin on tärkeää. TikTok-tilistään tunnettu pakkaussuunnittelija Outi Oravainen listaa 5 erinomaista pakkausta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Pakkausten pitää suojata tuotetta ja erottua hyllystä.

Pakkausten tehtävä on suojata tuotetta, mutta käytettävyyskin on tärkeää. TikTok-tilistään tunnettu pakkaussuunnittelija Outi Oravainen listaa 5 erinomaista pakkausta.

Pakkauksen ehdottomasti tärkein tehtävä on suojata tuotetta niin kuljetuksessa, kaupassa kuin kotonakin. Pakkauksen on myös oltava ulkonäöltään sellainen, että se erottuu muista ja päätyy kohderyhmänsä ostoskoriin, näkee kokenut pakkaussuunnittelija.

– Esimerkiksi belgialainen suklaavalmistaja Pierre Marcolini tekee kerta kaikkiaan upeita pakkauksia vuodesta toiseen. Suomesta heidän suklaataan ei valitettavasti saa, mutta kyseessä on upeasti brändätty, käsintehtyä suklaata valmistava luksusbrändi, pakkaussuunnittelija Outi Oravainen DesignCompanysta kertoo.

Myös pakkauksen käyttökokemus on tärkeä osa pakkausta. Oli kyse sitten elintarvikkeesta, elektroniikasta tai kosmetiikasta, fiksusti suunniteltu pakkaus voi tehdä tuotteesta entistä paremman ostoksen.

TikTokista monelle tutuksi tullut pakkaussuunnittelija Outi Oravainen listasi viisi pakkausta, jotka ovat hänen mielestään nerokkaita. Oletko sinä huomannut näitä?

1. Kartonkiset jogurtti- ja rahkapikarit – muovin määrä saatu minimiin

Ekologisuus on 2020-luvun pakkaussuunnittelussa ykkösjuttu ja suurin trendi. Tavoitteena on esimerkiksi vähentää muovien käyttöä ja tehdä pakkauksista helpommin kierrätettäviä.

Esimerkiksi Valion kartonkisissa jogurtti-, kauravälipala- ja rahkapikareissa muovi on vähennetty minimiin. Myös Arla käyttää kartonkisia jogurttipurkkeja osassa tuotteitaan.

– Muovisia pakkauksia on valtava määrä. On iso askel, kun pikareissa päästään vähentämään muovia ja kohti kartonkista vaihtoehtoa, Oravainen sanoo.

Nestettä tai vaikka rasvaa sisältävissä pakkauksissa muovia ei voi kuitenkaan kokonaan välttää, sillä neste ei pysy kartongin sisällä ilman muovipinnoitetta. Valion pikareissa muovi on kuitenkin niin pientä, että pakkaukset voi kierrättää kartonkina samaan tapaan kuin maito- ja mehutölkit.

Lue myös: Tiedätkö, mitä syöt? Näin luet pakkausmerkintöjä oikein

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Valio (@valiofi) jakama julkaisu

2. Puuroriisipaketti kätevällä kaatonokalla – vältyt avausraivolta

Muoviset pakkaukset voivat aiheuttaa avausraivoa. Kun muovinen makaroni-, karkki- tai puuroriisipakkaus repeää pidemmälle kuin olisi tarkoitus, seurauksena on ruokahävikkiä, sotkua ja siivousta.

– Esimerkiksi Risellan puuroriisipaketissa ongelma on taklattu sillä, että pussiin on suunniteltu toimiva kaatonokka ja materiaali on vaihdettu paperiin.

Vaikka tuotteen käytettävyys on parantunut, pakkaussuunnittelija muistuttaa, ettei paperinen pakkaus ole yhtä kestävä kuin muovinen.

– Kaupassa ostoksia pakatessa on hyvä huomioida, ettei esimerkiksi maitotölkin terävä kulma pääse repäisemään pakkausta rikki.

@designcompany.fi

Vastaus käyttäjälle @Hanna Riisipussin uusi avausmakanismi ja muovittomuus. #pakkaussuunnittelu #pakkaussuunnittelija #pakkaus #avausmekanismi

♬ alkuperäinen ääni – Pakkaussuunnittelija Outi

3. Pahvilaatikko, joka litistyy pieneen tilaan – ”Ympäristöteko”, toteaa pakkaussuunnittelija

 Esimerkiksi ruoan verkkokauppa Oda pakkaa asiakkaiden tuotteet pahvilaatikoihin, jotka saa litistettyä todella pieneen tilaan.

– On ympäristöteko litistää pahvit ja kartongit niin litteiksi kuin ne vain saa.

Jos kartonkeja ja pahveja ei litistä, keräysastia täyttyy suureksi osaksi ilmasta, jolloin runsaasti polttoainetta kuluttava iso jäteauto joutuu ajamaan aivan turhan usein tyhjentämään astiaa.

Kokoon taitellut laatikot vievät myös kotona hyvin vähän tilaa odottaessaan seuraavaa verkkokaupan kuljettajan käyntiä tai kierrätyspisteelle viemistä.

@designcompany.fi

Odan pahvilaatikon kasaaminen. #pakkaussuunnittelu #pakkaussuunnittelija #pakkaus #pakkausvideo #unboxaus

♬ alkuperäinen ääni – Pakkaussuunnittelija Outi

4. Uudenlaiset ostoskassit – kestävämpiä kuin paperikassit ja ekologisempia kuin muovikassit

EU:n pakkausjätedirektiivin tavoitteena on vähentää muovikassien kulutusta ja merten roskaantumista. Muovikasseista on tästä syystä tullut kaupoissa maksullisia tai niistä on luovuttu kokonaan.

Muovikasseille on myös tullut uusia vaihtoehtoja, kuten kotimaisen Papticin kehittämät kassit, jotka valmistetaan kierrätettävästä kuitupohjaisesta materiaalista. Esimerkiksi Sokoksella ja Stockmannilla myydään muovi- ja paperikassien sijaan Papticin kasseja.

– Papticin kassit näyttävät paperikasseilta, mutta ne hylkivät vettä ja ovat paljon kestävämpiä. Kassissa voi kuljettaa vaikka viisi litraa maitoa kotiin pelkäämättä, että kassin pohja putoaa tai kassi repeää.

Pakkaussuunnittelijan mukaan kassia voi käyttää uudestaan kymmeniä kertoja. Kassit voidaan lopuksi kierrättää kartonkikeräyksessä.

Lue myös Kotilieden juttu: Lojuuko nurkissasi kestokasseja, joille et keksi käyttöä? Kotilieden lukijat vinkkaavat yli 20 nerokasta käyttötapaa

5. Suklaapatukka, joka avataan eri tavalla kuin muut – pakkaussuunnittelija Outi: ”Uniikki avauskokemus”

Tiesitkö, että Tupla-patukan voi avata taittamalla pakkauksen keskeltä kahtia?

– Tuplan uniikki pakkausratkaisu onnistuu avauskokemuksen kautta vahvistamaan brändiä aika lailla, pakkaussuunnittelija Outi Oravainen toteaa.

@designcompany.fi

Vastaus käyttäjälle @Abyllon Tuplan joulupakkauksen unboxing 🤶🎁 #pakkaussuunnittelija #pakkaussuunnittelu #pakkaus #yrittäjä

♬ alkuperäinen ääni – Pakkaussuunnittelija Outi
X