Koti ja sisustus

Tekniikan Maailma vertaili kahta robotti-imuria – toinen jopa nimeää esteet, toinen kaataa ne kumoon välittämättä tippaakaan

Tönivä robotti-imuri silti voitti Tekniikan Maailman vertailun. Tekoälyn ansiosta uudet robotti-imurit tunnistavat esteitä ja tyhjentävät itse säiliönsä.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Anton Reenpää

Uudet robotti-imurit tunnistavat esineitä lattialla.

Tönivä robotti-imuri silti voitti Tekniikan Maailman vertailun. Tekoälyn ansiosta uudet robotti-imurit tunnistavat esteitä ja tyhjentävät itse säiliönsä.

Robotti-imurit tuovat mieleen epäonniset kauhutarinat siitä, kuinka lemmikin vahingon sattuessa uuttera robotti-imuri levittelee koiran kakat pitkin asunnon lattioita.

Näin ei pitäisi enää sattua, kun robotti-imurissa on hahmontunnistus. Ominaisuus valjastaa imurin kameran ja tekoälyn tunnistamaan eteen tulevat esineet ja tarvittaessa muuttamaan siivousreittiä itsenäisesti.

Uudet imurit myös tyhjentävät itse oman säiliönsä.

Tekniikan Maailma testasi kaksi tyhjennystelakallista robotti-imuria kohteentunnistusominaisuudella.

IRobot Roomba j7+

robotti-imuri
IRobot-robotti-imuri tyhjennystelakassaan.
irobot roomba j7+
Hinta 1000€
Mitat (cm) robotti / telakka 34 x 34 x 9 / 43 x 34 x 33
Paino (kg) robotti / telakka 3,4 / 4,2

Ensimmäisellä imurointikerralla iRobot on aivan vallaton ja kaataa jokaisen eteen tulevan esteen kumoon.

Imuroinnin jälkeen älypuhelimen sovelluksen pohjakarttaan ilmestyy pieniä kuvakkeita ja raporttiin kameran napsimia kuvia esteistä. Robotti-imurille olisi tarkoitus opettaa oikea reagointi kuvassa olevan esteen tapauksessa: joko kiertää este tai imuroida tarkasti sen ympäriltä.

Imumoottorin muodostama virtaus ei ole kovinkaan tehokas, mutta vastakkain pyörivät kumitelat toimivat tehokkaana apuna. Laite havainnoi melko hyvin esteet, mutta lähestyy niitä usein turhan aggressiivisesti.

Samsung Jet Bot 90 AI+

robotti-imuri
Samsungin korkeampi robotti-imuri ei mahdu aivan kaikkialle.
Samsung Jet Bot 90 AI+
Hinta 1400€
Mitat (cm) robotti / telakka 32 x 31 x 14 / 45 x 31 x 54
Paino (kg) robotti / telakka 4,4 / 3,9

Samsung havaitsee jo ensimmäisellä imurointikierroksella edessä olevan kohteen ja kiertää sen hienovaraisesti. Robotti-imuri näyttää ja nimeää älypuhelimen sovelluksessa esteet, jotka se tunnistaa. Kategorioita tosin on vain kolme: sukat/pyyheliinat eli kaikki pehmeät esteet, kupit/lautaset eli kovat esteet ja lattialla lojuvat johdot.

Imurin korkeus estää pääsyn mataliin paikkoihin. Robotti-imuri jää myös ajoittain jumiin, eikä pyydä apua. Lattiapinnoilla puhdistustulos on erinomainen, mutta paksuilla matoilla tulos on heikompi. Tyhjennystelakan pölypussin vaihtovälin kerrotaan olevan pari kuukautta. Imurin oma pölysäiliö on hyvin pieni.

Samsung toimii siivouksen lisäksi kodin valvojana livekamerakuvan avulla.

Lue myös: Tekniikan Maailma testasi hyvinvointia mittaavan Oura-sormuksen – nämä ovat älysormuksen plussat ja miinukset

Kumpi robotti-imuri on älykkäämpi?

Kummankin vertailulaitteen hahmontunnistus vaatii runsaasti koeajoja imuroitavalla alueella ja pitkiä hermoja käyttäjältä, jotta erilaisten esteiden tunnistus sujuu edes kohtuullisesti.

IRobotin hahmotusteknologia ja navigoinnin tarkkuus ovat jonkin verran Samsungia edellä. Samsungin imukyky on taas melko hyvä ja esimerkiksi lattiapinnoilla pehmeä harja toimii hyvin. Mattojen imurointi jää heikommaksi. Molemmat imurit imuroivat yhtäjaksoisesti noin 1,5 tuntia.

IRobotin robotti-imuri vie parivoiton etupäässä hyvän tilanhallinnan, ongelmanratkaisukyvyn ja navigointitarkkuuden ansiosta.

Lue Tekniikan Maailman perusteellinen vertailu täällä (tilaajille)

X