Koti ja sisustus

Robotti-imurin suosituimmat nimet ovat tässä! Yhtä helliä nimiä kuin lapsilla ja lemmikeillä

Robotti-imuri on kodinkoneiden joukossa sikäli poikkeus, että sille annetaan hyvin usein oma kutsumanimi. Yleisimpiä nimivalintoja ovat ihmisten nimet tai ytimekäs Robo.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Robotti-imuri löytyy jo 700 000 suomalaiskodista.

Robotti-imuri on kodinkoneiden joukossa sikäli poikkeus, että sille annetaan hyvin usein oma kutsumanimi. Yleisimpiä nimivalintoja ovat ihmisten nimet tai ytimekäs Robo.

Robotti-imurit, nuo itsekseen kodin lattioita siivoavat kodin pikku apulaiset, ovat yleistyneet viime vuosina tasaista tahtia.

Asuntosäätiön tuore Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että tätä nykyä robotti-imuri löytyy jo 700 000 kotitaloudesta eli joka viidennen suomalaisen kodista. Erityisen suosittuja robotti-imurit ovat lapsiperheissä ja ruuhkavuosia elävien 25–44-vuotiaiden kotitalouksissa. 

Muista kodinkoneista poiketen robotti-imurille annetaan usein nimi. Lähes kaksi kolmesta robotti-imurin omistajasta kertoo Kotionnellisuus-tutkimuksessa nimenneensä laitteensa. Tämä tarkoittaa, että Suomessa huristelee yli 400 000 kutsumanimellä varustettua robotti-imuria.

Robo ja nimipäiväkalenterin nimet yleisimpiä

Yleisin robotti-imurille annettu nimi on lyhyt ja ytimekäs Robo. Tämän nimisiä pölypalleronsyöjiä on Suomessa kaiken kaikkiaan yli 12 000.

Suosituin ratkaisu on kuitenkin antaa sähköiselle kotiapulaiselle ihmisen nimi, kuten Irma, Kerttu, Keijo tai Matti. Pop-kulttuurista ammentavat sellaiset roboimurien nimet kuin Vader, Elvis, NuuNuu ja Robocop. Harvinaisempiin nimiin kuuluu esimerkiksi Kisutaxi, Örkki, Faija, Possu ja Mörkö.

Toisinaan robotti-imuri saa kaksiosaisen nimen, kuten Imu-Riikka, Keke Jr., Möly-Toosa, Sotamies Seppo tai Erkki Liikanen.

Lue myös: Tekniikan Maailma vertaili kahta robotti-imuria – toinen jopa nimeää esteet, toinen kaataa ne kumoon välittämättä tippaakaan

Miksi robotti-imureille annetaan nimi?

Tutkimuksessa ei kysytty, millä perusteella ihmiset antavat robotti-imurilleen valitsemansa nimen. Varsin usein joku nimi on kuitenkin annettava, jotta robotti-imurin kännykkäsovellus sen käynnistämiseksi ja ohjaamiseksi alkaa toimia.

– Voi olla, että robotti-imuri jollakin tavalla muistuttaa lemmikkieläintä vipeltäessään kodin keskellä. Se siis nähdään lemmikinomaisena, sympaattisena esineenä, Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen arvailee.

Muitakin lemmikinomaisuudesta kertovia merkkejä on käyttäjien keskuudessa ilmennyt.

– Joillakin käyttäjillä on seurantalaitteita, joilla he esimerkiksi työpäivänsä aikana seuraavat kännykältä robotti-imurinsa toimintaa hieman samaan tapaan kuin lemmikkieläimiä seurataan etänä.

Seuraava savotta voisi olla selvittää, nimetäänkö muita kodinkoneita eri perustein, Otranen pohtii. Ainakin toiminnaltaan ja olemukseltaan robotti-imureita muistuttavat robottiruohonleikkurit on samalla tavalla nimettävä.

robotti-imuri.
Vain pieni osa robotti-imurien omistajista kertoo laiskottelevansa sillä aikaa, kun imuri työskentelee. © iStock

Lue myös Kotiliesi.fi: Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhkiminen? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

Robotti-imurin avulla säästynyt aika käytetään työnjohtoon

Robotti-imuri hankitaan helpottamaan siivousta, mutta sen olemassaolo ei välttämättä tarkoita omistajan laiskottelua. Suurin osa tutkimukseen osallistuneista kertoi siivoavansa Irman tai Mörkön kanssa yhdessä tai tekevänsä muita kotitöitä sillä aikaa, kun laite ahkeroi imuroinnin parissa.

Vain joka kymmenes kertoi käyttävänsä robotti-imurin avulla säästyvän ajan rentoutumiseen tai laiskotteluun. Pieni osa myös kertoi käyttävänsä tämän vapautuneen ajan Robonsa työskentelyä seuraten – rentoutumista toki ehkä sekin!

X