Koti ja sisustus

Stiina päätti toteuttaa lapsuuden unelmansa ja hankkia katossängyn – kurkkaa kotiin, josta löytyy myös täydellinen keittiö

Stiina Kuisma sai nykyisessä vuokrakodissaan toiveidensa keittiön täynnä kaappitilaa. Hän toteutti vihdoin myös lapsuuden sisustushaaveensa.

Teksti:
Riitta Sourander
Kuvat:
Riitta Sourander

Ruokapöytä on Stiinan kodin sydän. Massiivipuinen pöytä ja penkki ovat Iskun valikoimista.

Stiina Kuisma sai nykyisessä vuokrakodissaan toiveidensa keittiön täynnä kaappitilaa. Hän toteutti vihdoin myös lapsuuden sisustushaaveensa.

Ravintola-alalla pitkän uran tehnyt Stiina Kuisma tunnetaan lukuisista helsinkiläisten rakastamista ravintoloista ja baareista, kuten Ysibaari Uudenmaankadulla sekä aiemmat Tori ja Motti. Hän on tehnyt suosituimmista baariresepteistään myös keittokirjan Ronskisti ja rakkaudella.

Stiina on asunut aikaisemmin vuokra- ja omistusasunnoissa Ullanlinnassa, Punavuoressa ja Katajanokalla. Kun hänen läheiset ystävänsä ostivat huonokuntoisen, noin 50-neliöisen asunnon Helsingin Kampista, he tarjosivat sitä jo ostohetkellä vuokra-asunnoksi Stiinalle. Asunto remontoitiin täydellisesti tulevan asukkaan toiveita kunnioittaen.

Stiina Kuisman kodin tunnelman ytimessä ovat taide ja viherkasvit. Ystävät kehuvat usein myös hänen tapaansa kattaa pöytä kauniisti.
Stiina Kuisman kodin tunnelman ytimessä ovat taide ja viherkasvit. Ystävät kehuvat usein myös hänen tapaansa kattaa pöytä kauniisti. © Riitta Sourander

Mihin alun perin ihastuit kodissasi?

”Minulla on järkyttävä määrä astioita ja keittiörompetta! Haluan ne pois silmistä, joten toivoin keittiöön paljon kaappitilaa.

Pohjaratkaisu oli myös ihan täydellinen. Lähes 50-neliöinen koti jakautuu melko lailla tasan olohuoneeseen ja keittiöön sekä makuuhuoneeseen. Myös makuuhuoneessa on yksi seinä pelkkää kaappia, eikä vaatteita tarvitse enää sulloa hyllyille. Runsas kaappitila on arjen todellista luksusta.”

Lue myös: Sohva kierrätyskeskuksen laverista – Sannin vuokrakoti pursuaa mahtavaa pihistelyä

Mikä sisustukseen liittyvä asia tuo sinulle iloa päivittäin?

”Lapsuudenkodissani vieraat istutettiin plyysiselle sohvaryhmälle, minä sen sijaan kokoan vieraani suoraan ruokapöydän ympärille.

Edellinen ruokaryhmäni koostui kahdesta erillisestä pöydästä, ja kokonaisuus oli kiikkerä. Toinen pöydistä oli niin epätasainen pinnaltaan, että vieraat joutuivat pitelemään viinilaseistaan kaksi käsin, jotta ne eivät keikahtaneet. Muuttaessani päätin antaa vanhat pöydät kierrätykseen.

Hankin jykevän massiivipuisen pöydän ja samaa sarjaa olevan penkin, ensimmäistä kertaa elämässäni huonekaluliikkeestä. Pöydän ympärillä on parhaimmillaan istunut 12 henkeä, mutta mukavimmillaan se on seitsemän illallisvieraan käytössä.”

Lue myös Kotiliesi.fissä: Meeri Koutaniemi ja Sami Yaffa esittelevät upean kotinsa, joka on täynnä taidetta: ”Olemme todella kotikeskeisiä”

Mikä on lempikohtasi kodissasi?

”Olin pikkutytöstä asti haaveillut katossängystä. Muuton yhteydessä päätin sen lopulta hankkia.

Sängyssäni on mukava kölliä ja katsoa telkkaria, en kaipaa erillistä löhösohvaa. Se olisi muutenkin vienyt olohuoneesta ilmavuuden.

Sänky löytyi Netraudan verkkokaupasta. En tiennyt itkeäkö vai nauraa, kun olin vahingossa tilannut sängyn kuljetuksen R-kioskiin, joka sijaitsi vieläpä neljän kilometrin päässä kodistani. R-kioskin pitäjä ei ollut innoissaan arkkupakastimen kokoisesta pakkauksesta.”

Lue myös: Diffuuserit yleistyvät ja samalla lisääntyvät niiden käyttöön liittyvät virheet – ethän sorru näihin 4 asiaan?

Netraudan sänkyä koristaa Elloksen Blanca-sänkykatos. Valkoisen lyhdyn Stiina osti syntymäpäivämatkalla Marokon Marrakechistä.
Netraudan sänkyä koristaa Elloksen Blanca-sänkykatos. Valkoisen lyhdyn Stiina osti syntymäpäivämatkalla Marokon Marrakechistä. © Riitta Sourander

Mikä on inspiroinut sinua, kun olet sisustanut kotiasi?

”Taide. Ystäväpiirissäni on paljon taiteilijoita, ja teoksiin liittyy monia tarinoita.”

Petteri Luodon öljyvärimaalauksen sävyt toistuvat kelim-matossa. Stockmannin outletista löytynyt Sika Designin käsintehty musta rottinkituoli tuo kontrastia.
Petteri Luodon öljyvärimaalauksen sävyt toistuvat kelim-matossa. Stockmannin outletista löytynyt Sika Designin käsintehty musta rottinkituoli tuo kontrastia. © Riitta Sourander

Mikä huonekaluistasi on sinulle rakkain?

”Kulahtanut peilipiironki makuuhuoneessa, jonka sain lahjaksi ex-mieheltäni. Se ei ole mitenkään arvokas, mutta pidän sitä esteettisesti viehättävänä.”

Makuuhuoneen peilipiironki oli alun perin tummanruskea, mutta Stiina maalasi sen valkoiseksi kalkkimaalilla.
Makuuhuoneen peilipiironki oli alun perin tummanruskea, mutta Stiina maalasi sen valkoiseksi kalkkimaalilla. © Riitta Sourander

Mikä on tärkeintä keittiössäsi?

”Minulla on ollut monta vuokra-asuntoa, ja usein niiden keittiöissä on ollut eniten haasteita: liian vähän kaappitilaa, huono liesi ja uuni. Nyt minulla on mielestäni elämäni paras keittiö.

Rakastan ruoanlaittoa ja kutsun mielelläni ystäviä illallistamaan. Silloin on tärkeää, että keittiö on toimiva. Pitää olla tarpeeksi lasku- ja työskentelytilaa.

Keittiön ei mielestäni kannata olla iso, toisin kuin ehkä moni ajattelee. Isossa tilassa keittiön toimivuus voi jopa kärsiä turhasta askeltamisesta ja kurottelusta.

Omistamissani ravintoloissa ja baareissa on monesti ollut hyvin pieni keittiö. Sellaisessa on helppo työskennellä, koska kaikki tarvittava on käden ulottuvilla.”

Mistä kotiin liittyvästä unelmoit?

”Täydellisessä kodissa olisi sekä sauna että parveke. Mutta tällaisessa 1920–1930-luvun töölöläistalossa pitää hyväksyä vanhan talon realiteetit.”

Mitä kodin värit ja sävyt merkitsevät sinulle?

”En voi elää ilman värejä. Edellisessä asunnossa yritin hetken pitää neutraalia väriskaalaa, maalasin seinät ja kalusteet valkoisiksi. Ei mennyt kun hetki, kun väri löysi tiensä takaisin asuntoon taiteen ja tekstiilien muodossa. Nyt en kavahda edes turkoosin ja aniliinin sävyjä.”

Juttu on julkaistu Annassa 15/2024.

X