Matkailu

Kolme kiehtovaa viinilomakohdetta, joille matkan voi aloittaa kotisohvalla: Penedès Kataloniassa, Franciacorta Italiassa ja Sussex Englannissa

Kuohuviini on herkullinen syy matkustaa. Katalonian, Etelä-Englannin ja Pohjois-Italian upeissa maisemissa tehdään ja nautitaan kiehtovia kuohuviinejä. Viiniretki voi alkaa jo kotona, sillä seutujen kuohuvia saa myös Suomesta.

Teksti:
Ilkka Sirén
Kuvat:
Istock

Varoitus: vierailu Penedèsissä saattaa tehdä sinusta fanaattisen cava-nautiskelijan.

Kuohuviini on herkullinen syy matkustaa. Katalonian, Etelä-Englannin ja Pohjois-Italian upeissa maisemissa tehdään ja nautitaan kiehtovia kuohuviinejä. Viiniretki voi alkaa jo kotona, sillä seutujen kuohuvia saa myös Suomesta.

Penedès, Katalonia: Hienostunutta kuohuviiniä Välimeren rannikolla

Välimeren syleilyssä sijaitsevassa Penedèsissä kuohuviini ei ole vain juoma vaan elämäntapa. Karun kauniin Garraf Massif -vuorijonon ja Välimeren reunustama viinialue on istutettu täyteen viinitarhoja. Täällä Penedèsissä on turha väitellä samppanjan ylivertaisuudesta, sillä paikallisille cava on maailman paras kuohuviini.

Ystävälliset katalonialaiset ottavat mielellään viininystävät tilavierailulle, mutta vierailusta kannattaa sopia etukäteen. Viinitarhojen läheisyydessä kasvavien villiyrttien huumaavaa tuoksua on vaikea unohtaa. Varoitus: vierailu Penedèsissä saattaa tehdä sinusta fanaattisen cava-nautiskelijan.

Cava tunnetaan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan, minkä vuoksi kuohuviini on tuttu näky niin hääjuhlissa kuin valmistujaisissakin. Cava on hieman erikoinen tapaus, sillä se on ainoa espanjalainen viinilaatuluokitus, jolla ei ole yhtä maantieteellistä kotipaikkaa. Cavan valmistus on sallittua kuudella viinialueella eri puolilla Espanjaa, mutta jopa 95 prosenttia cavasta tuotetaan Penedèsin viinialueella Kataloniassa.

Eli kun suunnittelet cavalla kyllästettyä reissua Espanjaan, meno-paluulippu Barcelonaan on järkevin ja edullisin vaihtoehto. Penedès sijaitsee Barcelonan eteläpuolella kätevästi noin tunnin auto- tai junamatkan päässä.

Kuohuviinituottajien kulttikyläksi tituleeratussa Sant Sadurní d’Anoiassa on sekä isoja cava-taloja kuten Freixenet ja Codorníu että lukuisia pientuottajia.

Cava saa nimensä pölyisistä viinikellareista tai tunneleista, joita käytettiin aikoinaan paikallisten viinien kypsytyksessä.

Osa viinitaloista käyttää näitä viinitunneleita vielä tänäkin päivänä. Cava-kuohuviinien pioneerin Codorníun viinitilalla näitä pitkiä viinitunneleita on kymmeniä kilometrejä.

Vierailulla Codorníun kellareihin pääsee kätevästi tutustumaan sähköjunalla, koska kävellen pieni visiitti kypsytyskellariin muuttuu helposti puolimaratoniksi. Arkkitehtuurista innostuneet pääsevät tutustumaan Josep Puig i Cadafachin suunnittelemaan rakennukseen, joka tekee Codorníun tilasta osan kansallismonumenttia.

Perinteisen cavan lisäksi Penedèsissä kannattaa tutustua uusiin Corpinnat-kuohuviineihin. Corpinnat koostuu sekalaisesta joukosta pieniä laatuviineihin keskittyneitä luomutuottajia, jotka ovat päättäneet ottaa pesäeroa klassiseen cavaan.

Biodynaamiseen viininviljelyyn ja kuiviin brut nature -kuohuviineihin erikoistuneen Recaredon viinien hennon paahteinen makuprofiili vie käsityksesi katalonialaisesta kuohuviinistä uudelle tasolle.

Franciacortan viinitila Italiassa.
Franciacortan kuohuviinejä pidetään Italian parhaimpina, eikä turhaan. Toisin kuin prosecco, kuohuviinit täällä valmistetaan käyttäen perinteistä pullokäymismenetelmää.

Franciacorta, Pohjois-Italia: Italian parhaat kuohuviinit kypsyvät täällä

Pohjois-Italiassa Lombardian alueella sijaitseva Franciacorta tunnetaan erityisen laadukkaista kuohuviineistä. Kuohuviinejä tuottavat alueet ovat usein poikkeuksellisen kauniita, mutta Franciacorta saattaa hyvinkin olla maailman kaunein kuohuviinialue.

Kumpuilevat viinitarhat, Iseo-järvi ja perinteisellä menetelmällä valmistettu laatukuohuviini ovat onneksi jääneet suurilta turistimassoilta huomaamatta, joten viinitiloilla saa maistella viinejä usein kaikessa rauhassa.

Franciacorta on myös yksi herkullisimmista kuohuviinialueista, sillä ihanien kuplajuomien lisäksi vierailija usein altistuu Italian maaseudun loputtomille herkuille aina antipastosta dolceen.

Vaikka Italia on kuuluisa huokeasta proseccosta, maa tuottaa myös kuohuviiniä, joka parhaimmillaan vetää vertoja samppanjalle. Viinialueelle matkustaessa kannattaa suunnata Lombardian toiseksi suurimpaan kaupunkiin Bresciaan, mistä on helppo tehdä päiväretkiä viinitiloille.

Franciacortan kuohuviinejä pidetään Italian parhaimpina, eikä turhaan. Toisin kuin prosecco, kuohuviinit täällä valmistetaan käyttäen perinteistä pullokäymismenetelmää. Franciacortan tarhoilla vallitsevat rypälelajikkeet ovat chardonnay, pinot nero ja pinot bianco. Pienessä tuotannossa on puolensa. Tuottajat panostavat kuohuviinin kypsytykseen keskivertoa enemmän.

Tavallisia vuosikerrattomia non-vintage-kuohuviinejäkin kypsytetään vähintään 18 kuukautta, riserva-viinejä jopa viisi vuotta. Kypsytyksen ansiosta Franciacortan kuohuviinit ovat suutuntumaltaan runsaita ja tyyliltään usein yllättävän vivahteikkaita.

Helpoin ja halvin tapa saavuttaa Franciacortan herkulliset kuplat on vuokrata auto Milanosta, ajomatka kestää noin tunnin. Toinen vaihtoehto on astua junaan Milanon rautatieasemalta ja hypätä pois Bresciassa. Paikan päällä liikkuminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa ilman omaa autoa, mutta 200 000 asukkaan kaupungissa on toki takseja.

Franciacortan tunnetuimpiin tuottajiin kuuluva Ca’del Bosco kannattaa ainakin ottaa vierailulistalle. Ca’del Boscon viinitilalla perinteet yhdistyvät teknologiaan ja taiteeseen. Vierailulla pääsee tutustumaan, miten Franciacortan kuohuviinit syntyvät vaihe vaiheelta sekä ihailemaan tilan vaikuttavaa kypsytyskellaria. Bongaa myös viinikellarin katosta roikkuva täysikokoista sarvikuonoa esittävä taideteos nimeltä Ajan paino!

Franciacortassa vieraillessa tärkeintä on unohtaa arjen huolet ja keskittyä tärkeimpään eli herkutteluun. Pidä varasi; antipasto-lautanen pikkusyötävää ja iso lasi kuplivaa saa sinut helposti jäämään pidemmäksi aikaa.

sussex etelä-englannissa
Englannin skumppatuotanto on kymmenen viime vuoden aikana parantanut huimasti laatuaan, ja se kilpaileekin nykyään samassa sarjassa samppanjan kanssa.

Sussex, Englanti: Etelä-Englanti on uusi Champagne

Olutkulttuuristaan tunnettu Iso-Britannia on nykyisin merkittävä kuohuviinimaa. Saaren eteläosaan painottuva viinituotanto on kuin suoraan kuohuviiniunimaailmasta. Pienet kaupungit taloineen ovat ehtaa Englantia, mutta viinitarhojen avautuessa maisemaan näkymä onkin yhtäkkiä kuin keskeltä ranskalaista maaseutua. Kaunis ja kerrassaan kiehtova yhdistelmä.

Yksi parhaimmista puolista Englannin viiniseuduilla matkailussa on paikallisten suoraselkäinen vieraanvaraisuus. Kukaan ei yritä myydä sinulle kuuden euron kuohuviiniä omakotitalon hintaan. Paikalliset ovat silminnähtävän innostuneita ja ylpeitä englantilaisesta kuohuviinistä, eivätkä suotta.

Englannin skumppatuotanto on kymmenen viime vuoden aikana parantanut huimasti laatuaan, ja se kilpaileekin nykyään samassa sarjassa samppanjan kanssa. Vaikka Iso-Britannia ei ole se kaikista tunnetuin viiniä tuottava maa, sen asukkaat nauttivat laatuviinejä. Jos paikallisia on uskominen, englantilaiset keksivät kuohuviinin. Jo 1600-luvulla englantilainen tiedemies Christopher Merret kirjoitti kuohuviinin valmistuksesta, kun taas samaan aikaan Champagnen maakunnassa vielä yritettiin visusti välttää kuplien syntymistä viinipullossa. Ranskalaiset kutsuivatkin kuohuviinejä nimellä ”paholaisen viini”. Englannissa on siis työstetty kuohuviiniä tavalla tai toisella jo pitkään.

Iso-Britannian saarella on yli 160 viinitilaa, joista suurin osa on avoinna janoisille viinituristeille. Maan viinituotanto on sijoittunut pääosin saaren eteläosaan, missä aurinko paistaa keskivertoa enemmän ja kalkkipitoinen maaperä suosii viininviljelyä. Erityisesti Lontoosta muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Sussex tunnetaan korkealaatuisista kuohuviineistä. Kalkkipitoinen maaperä on hyvinkin samanlaista kuin Champagnessa. Se ja lämmennyt ilmasto tekevät tällä hetkellä olosuhteista suotuisat viininviljelyyn. Jopa ranskalaiset samppanjatalot ovat investoineet Englantiin istuttamalla omia viinitarhoja. Trendi on ilmeinen: Iso-Britanniasta on kovaa vauhtia tulossa maailmanluokan viinimaa.

Helpoimmalla englantilaisen viinin äärelle pääsee varaamalla lennon Lontooseen ja vuokraamalla auton.

Hampshiren viinialueen tilat kuten Hattingley Valley ja Hambledon tarjoavat ohjattuja kierroksia sekä tietenkin viininmaisteluita. Sussexin viinitilat kuten Wiston Estate aloittavat kierroksen perinteiseen brittiläiseen tyyliin teellä ja kekseillä, minkä jälkeen vuorossa on vierailu tarhoilla ja viinikellarissa.

Vaikka monet tilat ottavat vieraita vastaan ilman varausta, kannattaa kuitenkin olla yhteydessä viinitilaan ennen vierailua. Näin säästyy yllätyksiltä ja voi keskittyä olennaiseen eli teen ja kuohuviinin maisteluun.

X