Matkailu

Koe lempeä Pärnu kesäsesongin ulkopuolella – katso parhaat vinkit syksyiseen kaupunkiin

Viron vilkas kesäkaupunki muuttuu syksyllä rauhalliseksi keitaaksi, jossa elämyksiä riittää ja hinnat ovat sesonkikautta edullisemmat.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius

Pärnu on Viron vilkas kesäkaupunki, mutta nähtävää sieltä löytyy myös syyskuukausina.

Viron vilkas kesäkaupunki muuttuu syksyllä rauhalliseksi keitaaksi, jossa elämyksiä riittää ja hinnat ovat sesonkikautta edullisemmat.

Tänään on täydellinen päivä suppailuun, tuumaa Karri Kaev tähyillessään ulapalle. Yleensä Pärnun edustalla tuulee aina, mutta nyt merellä ei näy ainoatakaan vaahtopäätä. Aallot keinahtelevat verkkaisesti hiekkarannalle, jolla käyskentelee vain muutama pariskunta.

– Eikö olekin aika erilainen tunnelma kuin kesällä, Karri jutustelee järjestellessään iloisenkeltaisia kajakkeja ja sinisiä sup-lautoja rantahietikolle. Vauhtia Aloha-surffauskeskukseen tuo ainoastaan Olly-koira, joka touhottaa ympäriinsä ja antaa vieraille märkiä pusuja.

Kymmenen vuotta surffauspistettä pyörittänyt Karri osaa Pärnun matkailusesongin ulkoa. Juhannuksesta elokuun puoliväliin asti Viron tunnetuin kesäkaupunki on niin täynnä lomailijoita, että kilometrien mittaisella rantakaistaleella maataan kylki kyljessä. Silloin töitä tehdään Alohassakin tauotta, sillä kesäviikot ovat täynnä ohjelmaa ja merta hallitsevat villisti hyppivät leijalautailijat.

Koulujen alettua vauhdikas elämä rajoittuu viikonloppuihin, kunnes ranta muuttuu syyskuussa lähes autioksi.

– Jos sää jatkuu lämpimänä, pidämme Alohaa viikonloppuisin auki vielä lokakuussakin, Karri lupaa.

Vesi on yhä kuin linnunmaitoa, kun kahlaan merelle märkäpuvussa ja kipuan sup-laudalle. Melon rannan suuntaisesti ja voimien ehtyessä käyn välillä pitkäkseni laudalle. Aaltojen liplatus vaivuttaa melkein uneen.

Pärnun rannalla ei ole syksyisin rantavahtia.
Kilometrin mittaisella rannalla ei ole sesongin ulkopuolella rantavahtia. Palvelut ovat niukemmat kuin kesällä, mutta pukukopit ja wc-tilat ovat käytettävissä.

Budjettimatkailijan unelma

Syyslomaa Pärnussa puoltavat myös hinnat. Jos laadukkaista hotelleista joutuu maksamaan kesällä 100–200 euroa yöltä, syyskuusta lähtien hinnat tipahtavat helposti puoleen. Kaupungin suloisissa puutaloissa on myös runsaasti lomakoteja, joissa nelihenkinen perhe yöpyy sesongin ulkopuolella 40–65 eurolla yö.

Karri Kaev ja Eleri Birk pyörittävät Pärnussa Aloha-surffikeskusta.
Aloha-surffauskeskusta pyörittävät Karri Kaev, Olly-koira ja Eleri Birk.

Tunnetuin Pärnu on kylpylöistään, joissa Venäjän tsaarikin viihtyi perheineen 1830-luvulla. Tuolloin vauraampi väki lomaili rannan kupeessa sijaitsevassa mutakylpylässä, jonka hoidoista haettiin apua reumaan ja tulehdussairauksiin. Samalla paikalla, hulppeassa uusklassisessa rakennuksessa toimii nykyään kylpylähotelli Hedon Spa, jonka koristeelliset erkkerit ja ylellinen sisäpiha kuljettavat kävijän hetkessä vanhaan aikaan.

Vaivun nirvanaan porealtaissa, höyrysaunassa ja ennakkoon tilaamassani hamam-hoidossa, jossa koko vartalo pestään ja kuoritaan. Kylpylän hiljainen puoli on levottomalle nykyihmiselle lähes meditatiivinen kokemus. Tänne ei tulla pulisemaan ystävän kanssa vaan pidetään sisäinen kehityskeskustelu.

Pärnun rantapuiston keinussa palataan lapsuusvuosiin.
Pärnun rantapuiston keinuissa voi palata lapsuusvuosien leikkeihin.

Yhtä rauhallista on Pärnun rantapuistossa, jossa on alku- illasta vain satunnaisia koiran-ulkoiluttajia ja lapsiperheitä. Hyväkuntoinen kävelytie pujottelee vanhojen lehmusten ja tuulen taivuttamien käkkärämäntyjen lomassa. Koristeelliset puistonpenkit ja puiden oksille ripustetut keinut muistuttavat, ettei puistoa tarvitse suorittaa läpi juosten.

Herkkuja ja eläinystäviä

Ulkoilun jälkeen ruoka maistuu. Pärnussa nälkä ei ole ongelma, sillä kaupungin keskustassa riittää valinnanvaraa fine dine -ravintoloista kotiruokaa tarjoaviin bistroihin ja idyllisiin kahviloihin saakka. Hotellien kunnianhimoisten keittiömestareiden ansiosta täydellinen makuelämys voi olla yllättävän lähellä.

Rentoudu Pärnun kylpylässä.
Hedon Spa -kylpylän rehevä sisäpiha tarjoaa silmänruokaa myöhäiseen syksyyn. Matala uima-allas on lämmitetty.

Rauhallisen syyskauden ainoa huono puoli on niukemmassa palvelutarjonnassa. Jos suosittu kävelykatu Rüutli on kesäisin täynnä elämää, turistisesongin loputtua osa ravintoloista ja kaupoista sulkee ovensa. Suurempiin tapahtumiin paikalliset yrittäjät kuitenkin satsaavat talvikaudellakin: lokakuun alussa Pärnussa järjestetään kahvilaviikko, jolloin vatsan saa täyteen sopuhintaan pikkusuolaisilla ja jumalaisilla kakkupaloilla.

Vaikka Pärnussa asuu vajaat 52 000 asukasta ja varsinainen keskusta on pieni, kaupunki on pinta-alaltaan lähes Berliinin kokoinen. Tämä on hyvä muistaa reissun ohjelmaa suunnitellessa. Mikäli tulet kaupunkiin vain lyhyelle viikonloppulomalle ja jäät keskusta-alueelle, on helpointa matkustaa perille Tallinnasta linja-autolla. Edestakainen matka Ecolines-bussilla maksaa 13,30 euroa ja kestää 1,5–2 tuntia.

Pärnun rantapuiston polku vie aallonmuurtajalle.
Rantapuiston uusi polku vie kuuluisan aallonmurtajan luokse.

Etelä-Viron monipuolisuuden ja laajuuden vuoksi omassa autokyydissä on kuitenkin puolensa. Tie Tallinnasta Pärnuun on hyväkuntoinen ja matkan varrelle mahtuu kohteita, joita ei vain malta jättää väliin. Sellainen on Viron suurin alpakkafarmi, joka sijaitsee parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä keskustasta.

Tilan omistaja Kai Ødegårdstuen ojentaa purkillisen porkkanalastuja, joita saamme syöttää alpakoille. Hölmistyneen näköiset pörröpäät eivät ensin tulijoista välitä, mutta ryntäävät luokse juoksujalkaa eväät nähdessään. Ilahtuminen on molemminpuolista.

Pärnu nähdään polkupyöräillen.
Polkupyöriä vuokrataan Pärnussa 8–10 euron päivähintaan. Parhaat reitit kulkevat itäpuolen luonnonsuojelualueiden halki.

Retkeilijä villiintyy

Viime vuosina Pärnussa on satsattu luontoelämyksiin rakentamalla helppoja patikointireittejä, joista viimeisin valmistui alkuvuodesta Pärnujoen kupeeseen. Rantapuistosta alkava, liki puolen kilometrin mittainen lautapolku vie Pärnun kuuluisan aallonmurtajan luokse, joka kannattaa ainakin parisuhdelomalla kulkea loppuun saakka. Vanhan tarun mukaan oman rakkaan suuteleminen aallonmurtajan päässä takaa ikuisen onnen.

Pärnu on koti 52 000 asukkaalle.
Pärnun keskusta on melko pieni huomioiden, että Pärnussa asuu vajaat 52 000 asukasta.

Toinen puupaalujen varassa kulkeva lautapolku on rakennettu Pärnun keskusrannan viereen, Aloha-surffauskeskuksen ja Terviise Paradiis -kylpylän kohdalle. Rantaniityn näköalatornista voi tarkkailla muuttolintuja, joiden reitti etelään kulkee usein Pärnun yli.

Pärnu ihastuttaa ruoalla.
Villa Wessetin runsaasta alkupalalautasesta riittää syötävää 2–3 nälkäiselle.

Rantaniitystä itään päin aukeaa 341 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue, jonka laajuudesta saa parhaiten käsityksen vuokraamalla polkupyörän. Matkalle kannattaa pakata eväät, sillä kahviloita ja ravintoloita osuu Pärnun keskustasta poispäin ajettaessa vastaan harvakseltaan. Lämpiminä syyspäivinä seuraa tarjoavat sen sijaan pelloilla laiduntavat lehmät.

Pärnusta löytyy kahviloita.
Supelsaksad on ollut pitkään yksi Pärnun suosituimmista kahviloista. Sieltä saa myös keittoja ja salaatteja.

Vielä suurempi elämys odottaa reilun puolen tunnin automatkan päässä Pärnusta. Soomaan kansallispuisto on kauneimmillaan syksyisin, kun ruska ympäröi suojärvet väriloistolla. Kansallispuiston patikointireitit on hyvin merkitty ja aluetta on mahdollisuus tutkia myös opastetuilla kanoottiretkillä.

Pärnu ja alpakkafarmi.
Pärnun alpakkafarmi on syyskaudella auki viikonloppuisin.

Lue myös: 

Listasimme kotimaan helmet! Herkkusuiden Porvoo, hienostunut Hanko, kulturelli Mänttä ja historiallinen Oulu ovat kotimaanmatkailun aatelia

Miksi lomamatka kannattaa ostaa luottokortilla? Asiantuntija kertoo

Pienen merenneidon kotikulmilla – tutustu Kööpenhaminaan Niina Kurkinen-Nyholmin matkassa

X