Matkailu

Ostokset Tallinnassa – 11 ihanaa shoppailukohdetta, joista löydät taas jotain uutta

Tallinnan keskustan lisäksi kannattaa suunnata Kopliin ja Telliskiveen tekemään ostokset ja syömään herkut.

Teksti:
Mervi Alatalo
Kuvat:
Aron Urb, Visit Tallinn

KÄT Creative Studiossa Koplissa myydään nuorten tallinnalaissuunnittelijoiden vaatteita ja tyyliin sopivia pieniä sisustusesineitä ja kirjoja.

Tallinnan keskustan lisäksi kannattaa suunnata Kopliin ja Telliskiveen tekemään ostokset ja syömään herkut.

Tallinnan ostokset saattavat saada pikku hiljaa uuden ilmansuunnan. Kaupungin keskusta muuttaa kohti pohjoista, ennustaa tallinnalainen valokuvaaja Aron Urb.

– Täällä on puistoja, merenrantaa ja ratikkalinja. Uusia asuintaloja rakennetaan koko ajan.

Tallinna – shoppailu Koplissa

Seisomme Põhjala tehas -nimisen kulttuurialueen pihamaalla Koplin kaupunginosassa aistimassa, minne edelläkävijät osaavat jo Tallinnassa suunnata ja missä me muut voimme todeta, että ahaa, ihan kuin Telliskivessä kymmenen vuotta sitten.

Koplin kaupunginosassa sijaitseva Põhjala tehas eli Põhjalan tehdas on alati kehittyvä ja muuttuva alue.
Koplin kaupunginosassa sijaitseva Põhjala tehas eli Põhjalan tehdas on alati kehittyvä ja muuttuva alue.

Entisen kumitehtaan tiloissa on paljon työhuoneita, joissa suunnitellaan vaatteita, tietokonepelejä, sisustustavaroita, taideteoksia…

Ja missä luovat ihmiset, siellä kiinnostavat ravintolat, ostokset ja kahvilat.

Põhjala tehaksessa on jo kaksi vaatekauppaa: KÄT Creative Studiossa myydään suunnittelijakolmikon omia tuotoksia sekä kaikenlaisia pikkutavaroita kauniista kirjoista kynttilöihin, Folkloressa puolestaan second hand -vaatteita.

Tallinna ja ostokset: Folkloressa myydään second hand -vaatteita ja -astioita.
Folkloressa myydään second hand -vaatteita ja -astioita.

Matka Kopliin kannattaa jo yksinomaan herkuttelun vuoksi. Karjase sai -leipomo-kahvilan croissanteja ja pastel de natoja voi nauttia paikan päällä kahvikupposen tai viinilasillisen kanssa. Näin arkipäivänä lounasaikaan täällä näyttävät kohtaavan alueen nuoret ja trendikkäät äidit lapsineen.

Onneksi kassissani on vielä tilaa, jotta sinne mahtuu lämmin, rapeakuorinen hapanjuurileipä.

Naapurissa paahdetaan kahvia Kokomossa, jonka paahtomestari Roland Põllu on palkittu barista. Hän on myös Põhjalan mehiläistarhuri, jonka purkittamaa hunajaa voi ostaa mukaan.

Isompaan nälkään Põhjalassa voi nauttia esimerkiksi VLND Burgerin hampurilaisen.

Alati muuttuvalla alueella järjestetään paljon erilaisia viikonloppumarkkinoita, joulumarkkinatkit ovat kuulemma luvassa. Kannattaa seurata Põhjalan tehtaan nettisivuja (pohjalatehas.ee) tai somea ja saattaa päästä vaikka valtavaan tehdashalliin pystytettävälle areenalle rullaluistelemaan.

Kesällä viihtyisyyttä tuo paikallisten kotipuutarhureiden laatikkopuutarha.

Ja vielä sellainen huomio, että Põhjala tehas ja Põhjala-niminen panimo ovat kaksi eri asiaa. (Panimon ravintolakin on todella kiinnostava, se sijaitsee Noblessnerin alueella.)

 • Kät Creative Studio, Marati 5
 • Folklore, Marati 5
 • Karjase sai, Marati 5

Tallinna – ostokset Telliskivessä

Paluumatkalla vanhaan keskustaan sopii hyvin pysähtyä Telliskivessä, koska sielläkin keksitään näköjään koko ajan kaikenlaista uutta. Moni tuntee jo hyvin reitin herkuttelijan kauppahalliin Balti Jaama Turgiin ja Fotografiskan valokuvanäyttelyihin ja näköalaravintolaan. Fotografiska-museosta on tullut Telliskiven ja Tallinnan uusi maamerkki.

Telliskivi Loomelinnakkeen kauppakäytävällä on sen sijaan ainakin minulle monta uutta tuttavuutta. Stella Soomlais suunnittelee vähäeleisiä nahkalaukkuja, jotka valmistetaan kasvivärjätystä nahasta puodin yhteydessä olevassa ompelimossa.

Tarjolla on myös laukun huoltopalvelu eli nuhjaantuneen laukkunsa voi tuoda liikkeeseen spa-hoitoon, jossa laukku puhdistetaan ja hoidetaan edustuskuntoon.

Stella Soomlaisin minimalistiset nahkatuotteet valmistetaan kaupan yhteydessä olevassa ompelimossa. Siellä järjestetään myös työpajoja, joissa voi tehdä itselleen jopa nahkaisen repun.
Stella Soomlaisin minimalistiset nahkatuotteet valmistetaan kaupan yhteydessä olevassa ompelimossa. Siellä järjestetään myös työpajoja, joissa voi tehdä itselleen jopa nahkaisen repun.

Naapurissa on kehitelty kiinnostava villakangastakkikonsepti. Mia&Leela -liikkeessä voi valita viidestä mallista ja viidestätoista väristä itselleen mieleisen yhdistelmän. Mallia voi muokata vielä omien mittojen mukaan. Viimeistään kolmen viikon kuluttua takki on valmis, ja se voidaan toimittaa Suomeen.

Hinta on 439–479 euroa välikerrosten määrän mukaan. Kallis heräteostos, mutta ehdottomasti harkintaan vastaisen varalle…

Fotografiska-museosta on tullut Telliskiven ja Tallinnan uusi maamerkki. Museokauppa on innostava, ja katolla sijaitsevasta ravintolasta on hieno näköala moneen suuntaan.
Fotofrafiskan museokauppa on innostava, ja katolla sijaitsevasta ravintolasta on hieno näköala moneen suuntaan.

Les Petites -puodissa keksin vaikka kuinka monet ostokset tuliaisiksi. Virolainen by Mukk -luonnonkosmetiikkasarja kerää kehuja jopa tarkoilta kosmetiikkaharrastajilta. Ja onpa tuossa kauniita pellavapyyhkeitä, viehättävän eleettömiä koruja, juuri sopiva t-paita miehelle…

 • Balti Jaama Turg, Kopli 1
 • Stella Soomlais, Telliskivi 60A-1
 • Mia&Leela, Telliskivi 60A-1
 • Fotografiska, Telliskivi 60A-8
 • Les Petites, Telliskivi 60A

Tallinnan ostokset keskustassa

On vanhassa keskustassakin vielä kaikenlaista jännää. Tavaratalo Kaubamajassa on kääritty hihat ja uudistettu naistenvaateosasto.

Erityisen vaikutuksen tekee alusvaateosaston pukukopeissa olevat kaksi katkaisijaa. Toisesta saa kutsuttua paikalle myyjän auttamaan oikean koon valitsemisessa ja eri vaihtoehtojen noutamisessa. Toisesta napista saa muutettua pukukopin valaistusta sen mukaan, kuinka tarkasti haluaa alusvaatteiden vaikutelmaa tutkia: kaikki ihohuokoset huomioiden vai kenties vähän mystisemmin.

Kerrosta alempana on niin ikään uusittu hajuvesiosasto. Tietäjät supisevat, että täällä voi tehdä tuoksufanin ostokset, joita Suomen kivijalasta ei saa.

Kaubamaja sijaitsee isossa Viru-ostoskeskuksessa. Kun naistenvaateosastolta astuu ulos, käytävän toisella puolella siintää mielenkiintoinen vaaterekki.

Ison, kansainvälisen Denim Dream -ketjun liikkeeseen oman rekin on saanut virolaisen Anne Sullingin perustama Arctic Affair, joka tekee laadukkaita villaneuleita. Anne on monen muun huippupestin lisäksi Viron entinen ulkomaankauppaministeri, joka kertoo palelleensa usein kokouksissa muodollisissa jakuissaan. Ratkaistakseen ongelmansa hän loi neulemalliston, jonka paidat ja mekot sopivat myös virallisiin tilaisuuksiin.

Viru-keskuksen vieressä sijaitsevassa Rotermann-korttelissa voi tehdä kattavan silmäyksen uuteen virolaisdesigniin, joka tuntuu elävän kukoistuskautta. Tallinn Design Housessa on vaatteita, koruja, asusteita, astioita, kosmetiikkaa… Yhteensä brändejä on yli sata.

Tallinna ja ostokset: Tallinn Design House on itsessään jo klassikko, mutta suunnittelijat ja heidän tuotteensa muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti.
Tallinn Design House on itsessään jo klassikko, mutta suunnittelijat ja heidän tuotteensa muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti.

Moni virolainen korusuunnittelija ammentaa idean­sa luonnosta. Agnes Veskin hopeisten korvakorujen sisällä on sammalta, mikä antaa koruille niiden uniikin, modernin muodon. Korusuunnittelija Kaia Saarnan Juniper-sarjan sormuksissa ja korvakoruissa näkyy puolestaan rakkaus katajanmarjoihin.

Hopeisten korujen uniikki muoto tulee sammaleesta.
Hopeisten korujen uniikki muoto tulee sammaleesta.

Myös perinteinen pellava näyttää tuoreelta, kun hypistelen esimerkiksi Muulinin ja Luxe Hapsalin mekkoja ja paitoja.

Virolaiset ja alati muuttuva Tallinna osaavat houkutella matkailijoita.

Tallinna ja ostokset: Virossa suunnitellaan ja valmistetaan paljon modernia designia.
Virossa suunnitellaan ja valmistetaan paljon modernia designia.
 • Kaubamaja, Gonsiori 2
 • Denim Dream, Viru väljak 4
 • Tallinn Design House, Rotermanni 4
X