Muoti

7 vaatetta, joita stylisti ei pukisi omiin valmistujaisiinsa – eikä muidenkaan kannattaisi

Stylisti auttaa ihmisiä valitsemaan juhliin sopivat vaatteet. Millaiset periaatteet ammattilaisella on juhlapukeutumisen suhteen? Stylisti kertoo, mitä hän ei itse pukisin päälle valmistujaisjuhlaan.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
Mirva Kakko ja iStock

Stylisti neuvoo, mitkä vaatteet kannattaa suosiolla jättää vaatekaappiin omana valmistujaispäivänä. © Mirva Kakko

Stylisti auttaa ihmisiä valitsemaan juhliin sopivat vaatteet. Millaiset periaatteet ammattilaisella on juhlapukeutumisen suhteen? Stylisti kertoo, mitä hän ei itse pukisin päälle valmistujaisjuhlaan.

Koulujen päättäjäiset ovat aivan nurkan takana. Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna ylioppilaat painavat kovalla työllä ansaitut valkolakit päähänsä ja ammattiin valmistuneille ojennetaan tutkintotodistukset. Monet valmistujaisjuhlaa odottavat pohtivat juuri nyt tärkeän päivän pukeutumista.

Valmistujaisjuhlien pukeutumisetiketti ei ole nykyään kovin tiukka. Sekä juhlien päivänsankari että vieraat voivat pukeutua smart casual -pukukoodin mukaisesti eli hiukan juhlavammin kuin arkisin. 

Naiset pukeutuvat valmistujaisjuhliin tyypillisesti mekkoon, jakkupukuun, housupukuun tai hameen ja paidan yhdistelmään. Miehet taas tyypillisesti pukeutuvat tummaan tai muuhun yksiväriseen pukuun.

Kysyimme stylisti Pinja Kuivalaiselta, mitä hän ei pukisi päällensä valmistujaisjuhliin. Tällaiset vaatteet hän jättäisi pukematta:

1. En pukisi liian rentoja vaatteita

”Vaikka valmistujaisjuhlan pukeutumisetiketti on hyvin vapaamuotoinen, välttäisin pukeutumasta liian rentoihin vaatteisiin. Esimerkiksi urheilu- ja kotivaatteet eivät sovi valmistujaisjuhlan luonteeseen. Farkkuja en myöskään pukisi päälleni valmistujaisjuhliin”, Kuivalainen kertoo.

2. Välttäisin lyhyitä helmoja ja syviä kaula-aukkoja

”On suositeltavaa välttää erittäin lyhyitä helmoja ja syviä kaula-aukkoja. Ne eivät ole sopivia valmistujaisjuhliin. Hyvä ohjenuora helman pituuden arvioimiseen on, että jos helman pituuden miettiminen aiheuttaa huolta ennen juhlaa, se on todennäköisesti liian lyhyt.

Sama pätee myös kaula-aukkoon. Jos joutuu pohtimaan liikaa sen paljastavuutta etukäteen, kaula-aukko on todennäköisesti liian syvä.

Toinen hyvä sääntö on, että lyhyen helman kanssa ei yhdistetä liian paljastavaa kaula-aukkoa ja päinvastoin. Jos kaula-aukko on runsas, helman pitäisi olla hieman pidempi. Tällä tavalla säilytetään tasapaino pukeutumisessa, eikä paljasteta liikaa.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Mitä päälle ylioppilasjuhliin? Pukeutumisvinkit nais- ja miesvieraalle

3. En pukeutuisi hiostaviin materiaaleihin

”Alkukesän valmistujaisjuhlissa en pukeutuisi samettiin, sillä se on raskas, kuuma ja todella talvinen materiaali. Lisäksi välttäisin tekokuituja, kuten akryylia, koska se ei hengitä ja voi aiheuttaa hikoilemista.

Suosisin luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa tai silkkiä. Silkki tai silkki-sekoite on erinomainen valinta kesäjuhliin, sillä se on kaunis, kevyt, hengittävä materiaali, joka sopii erityisen hyvin juhlavaatteisiin.”

Stylisti säästäisi samettivaatteet syksyn ja talven juhlia varten. ©iStock

4. En laittaisi päälleni liian pieniä tai isoja vaatteita

”En pukisi valmistujaispäivänä liian pieniä tai isoja vaatteita. Kun vaatteet ovat liian pienet, ne puristavat ja hankaavat, mikä voi tehdä juhlapäivästä epämukavan. Toisaalta liian iso mekko voi näyttää päällä helposti muodottomalta säkiltä, joka ei istu eikä imartele vartaloa lainkaan.

Housupuku voi kuitenkin näyttää tyylikkäältä hieman ylisuurena, etenkin jos siinä on strukturoitu olkalinja. Se antaa ylisuurelle housupuvulle ryhdikkään ilmeen, ja tarvittaessa sitä voi täydentää vyöllä, näyttävillä korvakoruilla ja korkokengillä juhlaan sopivaksi.

Ensisijaisesti pyrkisin kuitenkin valitsemaan päälleni hyvin istuvan ja oikeankokoisen juhla-asun, jossa on mukava ja itsevarma olo.”

5. En pukisi värikkäitä sukkahousuja

”Viime vuosina juhlapukeutumisen säännöt sukkahousujen suhteen ovat muuttuneet rennommiksi, eikä valmistujaisjuhlissa ole välttämätöntä käyttää sukkahousuja. Jos kuitenkin päättää pukeutua sukkahousuihin, suosittelen valitsemaan ohuet, ihonväriset sukkahousut värikkäiden sijaan.

Värikkäät sukkahousut voivat tehdä kesäisestä juhla-asusta tunkkaisen ja raskaan näköisen. Siksi suosittelen säästämään värikkäät sukkahousut muihin tilaisuuksiin, kuten pikkujouluihin ja vappuun, ja pitämään valmistujaisjuhlatyylin raikkaana ja kevyenä.”

Stylisti ei pukisi valmistujaisjuhliin värikkäitä sukkahousuja. ©iStock

6. En sujauttaisi jalkaan liian arkisia kenkiä

”En valitsisi jalkaani liian rentoja tai arkisia kenkiä, vaan täydentäisin asuni juhlakengillä. Jos kuitenkin omaan tyyliin sopivat paremmin lenkkarit kuin korot, voi valmistujaisiin valita skarpit kaupunkilenkkarit eli kävelykengät. Tärkeää on varmistaa, että kengät ovat puhtaat ja sopivat yhteen asukokonaisuuden kanssa.

Jos juhlia varten ostaa uudet kengät, suosittelen sisään ajamaan ne hyvissä ajoin ennen juhlia. Muuten saattaa käydä niin, että kengät tuntuvat epämukavilta, ja juhlat kuluvat odottaessa hetkeä, jolloin jalkineet pääsee vihdoin riisumaan pois jalasta.”

Lue myös: Ylioppilaskakku on ylioppilasjuhlien kahvipöydän kruunu – 21 ihanaa vaihtoehtoa!

7. En pukisi päälleni sporttisia asusteita

”Asusteilla saa tuotua omaa persoonaa esille, ja niiden avulla voi viimeistellä myös valmistujaispäivän asun. Joitakin asusteita en kuitenkaan pukisi päälleni valmistujaisiin.

En valitsisi ranteeseeni urheilukelloa, jota moni käyttää arjessaan. Urheilukello saattaa näyttää siltä, että se on unohtunut vahingossa ranteeseen. Suosisin kevyempää ja juhlavampaa rannekelloa, joka täydentää tyylikkään asukokonaisuuden.

Lisäksi välttäisin muita liian hallitsevia asusteita valmistujaispäivänä. Esimerkiksi isolla logolla varustettu vyö voi viedä huomion pois muusta asusta.”

X