Muoti

Katumuotia Aurajoen rannalta – katso, miten turkulaiset pukeutuvat!

Turun katukuvassa näkyy rakkaus klassikkovaatteisiin ja kotimaisuuteen. Pelkistetty tyyli virkistyy väreillä ja vintagelöydöillä.

Teksti:
Liisa Kokko
Kuvat:
Marica Rosengård

Tyyliä Turku-twistillä!

Turun katukuvassa näkyy rakkaus klassikkovaatteisiin ja kotimaisuuteen. Pelkistetty tyyli virkistyy väreillä ja vintagelöydöillä.

Takki ja kengät ensin

Arina Chir, oikeus­tieteiden opiskelija

– Olen löytänyt tyylini parin viime vuoden aikana. Satsaan takkeihin ja kenkiin. Tätä Zaran trenssiä metsästin pitkään, ja sain napattua viimeisen myynnissä olevan kappaleen itselleni. Zarasta ostan juuri vaatekaapin perusklassikoita, mutta tykkään myös Marimekosta, jolta hankin erikoisuuksia. Inspiroidun somevaikuttaja By Didemin kauniin elegantista tyylistä. Turussa viihdyn ystävieni kanssa jokilaiva-Donnassa ja jokirannan Blanko-ravintolassa, jossa lounastamme ja istumme iltaa terassilla.

Vain tarpeeseen

Janette Hirvikangas, opiskelee liikuntaneuvojaksi

– Sporttisuus, rentous ja maanläheiset värit ovat tyylini ydin. Hankin vaatteita vain tarpeeseen. Käyn kirpputoreilla ja second hand -liikkeissä tai tilaan Zalandosta. Takkini on Zarasta, farkut lainassa siskolta ja laukku on H&M:stä. En hengaile usein kaupungilla vaan viihdyn lasten kanssa kotona. Kesäsuunnitelmissamme on reissu Espanjaan.

Suomi-designia juhlaan

Riia Salo, rakennusarkkitehtiopiskelija

– Asun Helsingissä, mutta tulen aina silloin tällöin äidin kanssa Turkuun ostoksille. Kotimaista ja pohjoismaista muotia myyvä Televisio Lifestyle Store on vakiopaikkamme. Ostin sieltä Katri Niskasen suunnitteleman mekon, ja muutenkin Katrin asut ovat juhlasuosikkejani. Pukeudun yleensä mustaan, jota saatan maustaa valkoisella värillä tai kullanvärisillä yksityiskohdilla. Inspiroidun somevaikuttaja, tv-persoona Sabina Särkän tyylistä.

Rakkaudesta vintageen

Karin Blomgren, lääkäri

– 10 viime vuotta olen pukeutunut pääsääntöisesti vintagevaatteisiin. Tämä johtuu esteettisistä ja ekologisista syistä sekä siitä, että 1960-luvun leikkaukset sopivat vartalolleni. Rakastan vaatteita, mutta en halua osaltani lisätä tavaramäärää maailmaan. Tyylini on värikäs ja laadukas. Arkivaatteeni ostan Mekkomaniasta ja juhlavaatteet SomaOmasta, josta ylläni oleva takki ja iltapuku ovat. Pidän myös Frida Marinan ja Pieni sydän Second hand -liikkeen valikoimista. Kaikki nämä vintagekaupat sijaitsevat Helsingissä. Suomalaisista suunnittelijoista Miia Halmesmaan kädenjälki miellyttää silmää.

Aina väripilkkuna

Jenni Söderholm, laatujohtaja

– Suosin kotimaisia brändejä kuten Katri Niskasta ja hálo from Northia. Perinteistä poikkeava tyylini on värikäs, ja lempivärejäni ovat punainen, sininen ja keltainen. On ilahduttavaa, että parin vuoden sisällä Turkuun on alkanut ilmestyä second hand -liikkeitä. Tämän Marimekon takin olen hankkinut Torista. Shoppailen myös Stockmannilla ja Helsingissä eri liikkeissä.

Tyyli työn mukaan

Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri

– Painotan pukeutumisessani klassista tyyliä ja mukavuutta. Työpäiväni ministerinä ovat erittäin vaihtelevia, joten tyylini muuntautuu sen mukaan, mitä minäkin päivänä teen. Sininen eri sävyissään on lempivärini. Olen kasvanut ja asunut meren äärellä, ehkä se johtuu siitä. Suosikkimerkkejäni ovat Marimekko, Filippa K ja Sand. Pietarsaarelainen suunnittelija Marja Rak on erittäin taitava. Myös lempikauppani Bros sijaitsee Pietarsaaressa. Saan ideoita pukeutumiseeni lehdistä, somesta ja tyttäriltäni.

Rentoa glamouria

Karin Toyoda, autististen lasten hoitaja

– Käytän rohkeita ja vahvoja väriyhdistelmiä Yves Saint Laurentin tapaan. Tyylissäni yhdistyvät rentous ja glamour eli hohdokkuus. Olen asunut Sveitsissä, Espanjassa, Yhdysvalloissa ja viimeksi Lontoossa, jossa Sloane Streetin ja Bond Streetin liikkeet ovat mieleeni. Lempimerkkejäni ovat muun muassa Valentino, Celine, Loro Piana ja Chanel. Yhdistän niihin Zaran ja & Other Storiesin vaatteita. Ompelen myös itse paljon, jolloin saan juuri haluamani kankaan ja värin.

Boheemia elämäniloa

Pauliina Vesterinen, yrittäjä, visuaalinen suunnittelija

– Naisellinen tyylini ammentaa ranskalaisuudesta Turku-twistillä. Olen pihi eli ostan laatua. Hankin vaatteeni Dotsista, vintageliikkeistä ja kirppareilta, Asunasta Helsingistä ja netistä esimerkiksi Farfetchistä. Joskus teen laadukkaita löytöjä Arketista ja H&M:stä. Saan inspiraatiota ranskalaisten boheemista elämänilosta. Kesällä lähden Normandiaan ratsastusleirille. Tyyli-ikoneitani ovat 1970-luvun naiselliset naiset Lee Radziwill, Brigitte Bardot ja Jane Birkin. Ylläni on Gustavin kimono, Rode­bjerin pusero, Won Hundred -merkkiset farkut ja Chloén nilkkurit. Korilaukku on H&M:n.

Inspiraatiota muotiraamatuista

Fanni Stafford, kuvataiteilija ja kuvataiteen opiskelija

– Olen kameleontti eli pukeudun fiiliksen mukaan. Käytän värejä, tyylini on leikittelevä ja vaatteitteni leikkaukset ovat minimalistisia. Trenssini on virolaisen Diana Arnon suunnittelema, farkut second hand -löytö, kengät Marimekon, aurinkolasit Supernormal-merkkiset ja verkkokassi Granitista. Suosikkiliikkeeni Turussa on Puf, jossa myydään kotimaista designia. Tyyli-ikonini on Maye Musk. Inspiraatiota haen The Gentlewoman -lehdestä ja eri maiden Vogueista. Kesällä aion tehdä gradua ja matkustaa Kanadaan tervehtimään aviomieheni perhettä.

Täyskielto tylsyydelle

Sanna Sarelius, viestintätoimiston toimitusjohtaja

– Olen ennakkoluuloton pukeutuja enkä mieti, mitä muut ajattelevat. Tylsyys ja tasapäisyys eivät ole minun juttujani. Mitä erikoisemman vaatteen tai asusteen hankkii, sitä helpompi se on yhdistää asun muihin osiin. Hyvänä esimerkkinä on tämä Muotikuusta ostettu tyllihame. By Malene Birger on yksi lempimerkeistäni. Tanskalaismerkkien rohkeampi värienkäyttö ja vaatteiden leikkaukset sopivat minulle.

Niukka linja pitää

Katja Sierla, kirjanpitäjä

– Pidän monikäyttöisistä, pitkäikäisistä vaatteista. Tyylini on yleensä hyvin minimalistinen. Seuraan trendejä, mutta poimin ne jutut, jotka muuttuvat klassikoiksi. Lempimerkkejäni ovat Cos, Uniqlo, Massimo Dutti ja H&M. Tämä iltapuku on viiden vuoden takaisesta Erdem x H&M -yhteistyömallistosta. Suosin verkkokauppoja ja ostan harvoin kivijalkamyymälöistä. Investoin laukkuihin ja koruihin. Saan inspiraatiota monilta upeilta naisilta ja yritän toteuttaa heidän tyyliratkaisujaan. Tämän hetken suosikkejani ovat Leia Sfez, Katya Gousset ja Anouk Yve.

Kesällä kirkastuu

Kati Nurminen, taloushallinon toimistosihteeri

– Röyhelöt ja hörhelöt eivät ole minua varten vaan vannon yksinkertaisuuden ja mukavuuden nimeen. Tummansininen on ikisuosikkini, mutta kesällä käytän kirkkaita värejä. Nahkatakkini on Italiasta ja farkut Mos Mosh -merkkiset, ne ovat luottofarkkuni. Tarpeeksi pitkälahkeisia farkkuja löydän myös Zarasta. Pidän Tommy Hilfigeristä, Filippa K:sta ja Ted Bakerin juhlavaatteista. Täällä Turussa shoppailen Dotsissa ja Vilona Storessa. Loppukesästä suuntaan Rooman maaseudulle golfaamaan.

Hyvin yhteensopivat

Teemu Packalén, entinen vapaaottelija

– Kun lähdemme liikenteeseen, vaatteemme mätsäävät usein yhteen. Tänään laitoin ensin farkut jalkaan, mutta kun näin mitä Eevillä oli yllään, kävin vaihtamassa setin. Sporttimerkeistä käytän Under Armouria. Turkulaisessa Element-liikkeessä myydään muun muassa Samsøe Samsøe -merkkiä, joka on mieleeni.

Eevi Teittinen, hyvinvointivalmentaja

– Mottoni vaatteiden kanssa on, että mieluummin löysää kuin tiukkaa. Suosin Aim’n- ja Röhnisch-merkkejä, jotka sopivat sekä urheiluun että vapaa-aikaan. Turun kaupoista Dots on suosikkini. Cafe Artissa käymme nauttimassa kahvia ja porkkanakakkua.

Mukavuus edellä

Laura Lundin, asiakasneuvoja

– Tyylini vaihtelee aika paljon eli etsin vielä sitä oikeaa. Menen valinnoissa aina mukavuus edellä. Käytän pääasiassa valkoista ja mustaa, mutta on minulla muutama väriläiskävaatekin, kuten tämä haalari. Suosikkimerkkejäni ovat Marimekko, Makia ja Papu Design. Stockmann on takuuvarma ostospaikka, ja jonkin verran hankin vaatteita myös netistä.

X