Muoti

Nämä kaksi asustetta muotivalokuvaajana tunnettu Lili Zoe Ermezei pukee ylleen joka päivä: ”Minulle on tärkeää, että esineillä on tarina”

Lili Zoe Ermezein tyylin kulmakiviä ovat uniikit tuoksut, laadukkaat materiaalit ja helmikorvakorut.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Sampo Korhonen

Lili Zoe Ermezei on rohkea pukeutuja.

Lili Zoe Ermezein tyylin kulmakiviä ovat uniikit tuoksut, laadukkaat materiaalit ja helmikorvakorut.

Kuinka tyylisi on muuttunut vuosien myötä, Lili Zoe Ermezei?

”Olen aina ollut rohkea pukeutuja. Aiemmin olen kokeillut mielelläni erilaisia tyylejä, mutta vuosien mittaan asenteeni on muuttunut. En enää juurikaan seuraa muodin trendejä vaan valitsen vaatteita, jotka miellyttävät minua ja sopivat omalle vartalolleni. Pidän ajattomista vaatteista. Kiinnitän huomiota sekä vaatteen yksityiskohtiin että yleisvaikutelmaan. Minulle tyyli on muutakin kuin tapa pukeutua, siihen kuuluu myös se, miten käyttäydyn ja kohtelen muita ihmisiä.”

Lili Zoe Ermezei
Iro-bukleetakissa on rento laatikkomainen malli.

Miten työsi vaikuttaa pukeutumiseesi, Lili Zoe Ermezei?

”Valmennan yrityksessäni yritysjohtajia ja yrittäjiä. Työni ei edellytä tiettyä vaatetusta, joten voin pukeutua, miten haluan.”

Lili Zoe Ermezei
Valokuvaajana Lili Zoe Ermezei työskenteli kansain­välisille muotilehdille, kuten Voguelle ja Ellelle. Muotikuvaaja pukeutuu itsekin näyttävästi. Kuvassa Self-Portrait-malliston mekko.

Mikä on mielestäsi tyylikästä?

”Se, että on oma näkemys pukeutumisesta, luovuutta ja kokeilunhalua. Myös empaattisuus ja ystävällisyys on tyylikästä.”

Lili Zoe Ermezei
Lili Zoe Ermezei ja näyttelijä Antti Luusuaniemi rakastuivat 12 vuotta sitten Lili Zoen kotimaassa Unkarissa. Pari lomaili Italian Como-järvellä toukokuussa.

Lue myös: 12 vuotta sitten Antti Luusuaniemi hakeutui illallisella elämänsä naisen viereen: ”Suhteemme on valtava voimavara”

Miten hankit vaatteesi, Lili Zoe Ermezei?

”Ostan mielelläni vaatteita matkoilta, jolloin niihin liittyy hyviä muistoja reissukohteista. Hankin vaatteita myös nettikaupoista, se on kätevää. Etsin mielelläni uusia vaatemerkkejä, ja nettikauppojen valikoimissa on sellaisia merkkejä, joita ei saa suomalaisista vaatekaupoista. Pidän enemmän pienistä kuin suurista vaatemerkeistä, yksi suosikeistani on unkarilainen Tomcsanyi. Ensisijaisesti minua kiinnostaa vaatteen materiaali, väri ja istuvuus.”

Lili Zoe Ermezei
Helmikorvakorut ovat matkamuisto Etelä-Afrikasta.

Mihin panostat pukeutumisessasi?

”Panostan laadukkaisiin ja klassisiin vaatteisiin, suosin myös suomalaisia suunnittelijoita. Panostan erityisesti kenkiin ja käsilaukkuihin. Niiden suhteen olen valikoiva, ja mietin tarkkaan, millaiset haluan. Olen asunut Milanossa ja opiskellut Accademia di Belle Arti di Brerassa, joten italialainen design on vaikuttanut tyyliini. Pidän käsityönä tehdyistä nahkatuotteista, Bottega Veneta on lähellä sydäntäni. Bottega Veneta käyttää erityistä tapaa punoa nahkaa, ja yhtiö tukee ja kouluttaa nahka-alan käsityöläisiä.”

Lili Zoe Ermezei
Hauska yksityiskohta. Valentinon pitsimekon helman alta pilkistävät Minna Parikan pörröiset kengät.

”Minulla on iso kokoelma uniikkeja hajuvesiä, muun muassa Maison Francis Kurkdjianin, Clive Christianin, Kilianin, Santa Maria Novellan ja Chanelin Les Exclusifs -tuoksuja. Valitsen joka päivä tuoksun mielialani mukaan. Pidän voimakkaista tuoksuista, joissa on patsulia, sekä tuoksuista, joita ei ole erikseen määritelty naisille tai miehille.”

Hajuvesikokoelma.
Hajuvesikokoelma, josta voi valita päivän tuoksun mielialan mukaan.

Kenen tyyliä ihailet, Lili Zoe Ermezei?

”Ihailen jokaista naista, joka pukeutuu sellaisiin vaatteisiin, joista hän itse pitää eikä välitä siitä, mitä muut ajattelevat.”

Lili Zoe Ermezei
Lili Zoe Ermezei yhdistää vaatteita rohkeasti. Juhlavan takin parina on Balenciagan lippalakki.

Mikä on vaate tai asu, johon et enää pukeutuisi?

”Haluan, että vaatteet tuntuvat miellyttäviltä päällä. Sen vuoksi en enää pukeudu keinokuiduista valmistettuihin vaatteisiin, jotka tuntuvat muovisilta päällä.”

Väri tai materiaali, jota vaatekaapissasi on eniten?

”Nykyisin kiinnitän paljon enemmän huomiota materiaaleihin kuin nuorempana. Suosin luonnonmateriaaleja, villaa, silkkiä ja pellavaa.”

Sininen silkkipaita.
Lili Zoe suosii luonnonmateriaaleja. Silkkipaita on mukavan väljä ja miellyttävä päällä.

Seura.fi: Muotisuunnittelija Katri Niskanen tasapainoilee työelämän ja perhearjen välillä: ”Luova työ vaatii aikaa – se ei voi olla pelkkää suorittamista”

Mitä asusteita käytät, Lili Zoe Ermezei?

”Minulla on päivittäin käytössäni lahjaksi saamani rannekello ja pyöreät helmikorvakoruni. En koskaan kyllästy niihin. Kello on valmistettu samana vuonna kuin olen syntynyt. Minulle on tärkeää, että esineillä on tarina.”

Lili Zoe Ermezei
Lili Zoe Ermezei käyttää lähes päivittäin helmikorvakoruja, ne ovat hänen lempi­korunsa. Gannin farkkupaita on rennon naisellinen.

Mikä on ollut kallein vaatehankintasi?

”Todennäköisesti kalleimmat hankintani ovat olleet käsilaukkuni.”

Kierrätätkö vaatteitasi?

”Myyn säännöllisesti sekä omia että lasteni vaatteita second hand -liikkeiden kautta. Ja ostan myös itselleni vaatteita second hand -kaupoista, sillä niistä löytyy uniikkeja vaatteita ja asusteita. Yleensä hankin käytettynä vintagelaukkuja, koruja ja design-huonekaluja.”

Seinälle kehystetty valokuva on teos, jonka Lili Zoe on itse ottanut. Monoliten pöytä on muotoiltu yhdestä palasta lasia.

Kun kukaan ei näe, pukeudun… ?

”Silkkiseen aamutakkiini ja koruihin.”

Lili Zoe Ermezei omistaa monta paria samanlaisia mustia farkkuja. – Kun löydän hyvin istuvan mallin, hankin farkkuja kerralla enemmän.
X