Muoti

Tämän väriseen ”voimapukuun” julkkismiehet luottavat – katso, miten eri värinen miesten puku muuttaa lookin luonnetta

Miesten puku ei suinkaan aina ole väriltään musta. Puvun värillä voidaan viestiä esimerkiksi tietynlaista imagoa tai ravistella pukukoodia.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli, MTV

Karim Rapatti, Riku Nieminen ja Kari Kanala erityylisissä puvuissa.

Miesten puku ei suinkaan aina ole väriltään musta. Puvun värillä voidaan viestiä esimerkiksi tietynlaista imagoa tai ravistella pukukoodia.

Niin Mika Aaltolalla, Pekka Haavistolla, Olli Rehnillä, Alexander Stubbilla kuin Harry Harkimollakin on presidentinvaalin kampanjakuvissaan yllään tummansininen miesten puku. Presidenttiehdokkaina olevista miehistä ainoastaan Jussi Halla-aho esiintyy kampanjakuvissaan mustassa puvussa.

Fashion Finlandin toiminnanjohtaja Jani Niipolan mukaan ei ole lainkaan yllättävää, että suurin osa miespresidenttiehdokkaista on pukeutunut juuri sinisävyiseen pukuun.

– Tummansininen puku viestii valtiomiesmäisyyttä. Se on hyvin tyypillinen ”power suit” miespoliitikolle. Naisilla vastaava asu puolestaan on tumma jakkupuku, Niipola sanoo.

Tummansininen miesten puku on Niipolan mukaan toisaalta myös hyvin käytännöllinen ja varma valinta. Se sopii useaan tilaisuuteen, ja sen kanssa on helppo yhdistää erivärisiä kauluspaitoja, taskuliinoja ja solmioita.

– Jos lähtisi suosittelemaan mahdollisimman monikäyttöisen puvun ostoa, tummansinen puku on ensimmäinen, joka kannattaa hankkia.

Miesten puku voi olla tummansinininen.
Näyttelijä Riku Nieminen tummansinisessä puvussa Spede-elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

Jos pukukoodina on tumma puku, millainen miesten puku silloin voi olla?

Mitä virallisempi tilaisuus on kyseessä, sitä vähemmän värejä vaatteissa tyypillisesti esiintyy. Musta puku viestii myös vakavuutta, minkä vuoksi se on tyypillinen hautajaisvaate.

Vastaavasti rennommissa ja iloisemmissa tilaisuuksissa miesten puku voi loistaa muissakin väreissä kuin vain mustassa tai tummansinisessä. Esimerkiksi Ensitreffit alttarilla -ohjelman 10. kaudella yksi sulhasista meni naimisiin harmaanvihertävässä puvussa.

– Häät ovatkin hyvä esimerkki tilaisuudesta, joissa väreillä voi ilotella enemmän, Niipola sanoo.

Miesten puku voi olla esimerkiksi vihertävä.
Aleksi valitsi hääasukseen puvun, joka oli sävyltään harmaanvihreä. Vierellä morsian Riia.

Mutta onko värillinen miesten puku etiketin mukainen, jos kutsukortissa pukukoodiksi mainitaan tumma puku?

– Pukukoodi on järjestäjän toivomus tilaisuuden hengestä, mutta jokainen voi itse arvioida, miten rajoja haluaa kokeilla. Esimerkiksi tummanvihreä puku valkoisen paidan ja tumman solmion kanssa toimii mielestäni vielä perinteiden mukaan. Kokonaisuus ratkaisee.

Niipola ei mielellään puhu pukeutumisen yhteydessä mokista tai virheistä, sillä pukeutuminen on myös tyyleillä leikittelyä. Pukukoodista puhuttaessa hän kuitenkin ajattelee, että on parempi olla yli- kuin alipukeutunut.

– Hyvä istuvuus on myös kaiken a ja o, ja onneksi suomalainen kauppias tai myyjä osaa auttaa siinä.

Lue myös: Saako häissä pukeutua mustaan? Pukeutumisneuvojan vastaus on selvä

Erikoinen puku mahdollistaa sävyttämisen sopivassa tilaisuudessa

Jos mies haluaa koetella pukeutumisellaan rajoja, osoittaa luovuutta ja näyttää persoonallisuuttaan, rennot juhlatilaisuudet ovat sille oiva näyttämö.

Näyttelijä Karim Rapatin yllä nähtiin kotimaisia elokuvia ja niiden tekijöitä juhlistavassa Red Carpet -gaalassa miesten puku, joka oli koristeltu Pokémon-kuvioilla.

– Suomessa on kovin vähän tilaisuuksia, jossa pystyy punaisella matolla pukeutumisellaan säväyttämään, joten Red Carpet onkin täydellinen paikka herättää huomiota nousevana näyttelijä.

Karim Rapatti on näytellyt Pohjoisen tähti -sarjassa. Hän myös näyttää, että miesten puku voi olla hyvinkin persoonallinen.

Melko edulliset huumorilla pelaavat miesten puvut, joita myydään esimerkiksi naamiaisasuja myyvissä verkkokaupoissa, eivät kuitenkaan aina ole kovin vastuullisesti valmistettuja, Niipola muistuttaa.

– Jos haluaa säväyttää, käyttäisin mieluummin vaatturia. Olen ilolla seurannut esimerkiksi NHL-kiekkoilija Patrik Lainetta, jolle vaatturi on tehnyt liudan mittojen mukaan valmistettuja erikoisia, värikkäitä pukuja. Ja jos juhlapukeutumisen rajoja haluaa vielä viedä askelta pidemmälle, koko puvun käsitettä voi miettiä uudelleen tai leikitellä sukupuolirooleilla.

X