Muoti

Ylen uutisankkureiden pukeutuminen muuttui rennommaksi – yhtä rajaa ei kuitenkaan ylitetä

Yle Uutiset koki ison uudistuksen. Pukusuunnittelija kertoo, miten uudistus vaikuttaa uutisankkureiden pukeutumiseen.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
Yle

Ylen uutisankkureiden pukeutumisohjeet muuttuvat Ylen studio- ja ilmeuudistuksen myötä. ©Yle

Yle Uutiset koki ison uudistuksen. Pukusuunnittelija kertoo, miten uudistus vaikuttaa uutisankkureiden pukeutumiseen.

Yle Uutiset, Yle Urheilu ja Svenska Ylen ohjelmien ilme on uudistunut. Uudistus näkyy ja kuuluu ohjelmien logoissa, väri- ja äänimaailmoissa, ohjelmatunnuksissa sekä muissa visuaalisissa elementeissä.

Uudistuksen taustalla oli tarve uudistaa studiotekniikkaa.

–  Studiotekniikan uusimisella takaamme toimintavarmuuden ja yleisölle nykyaikaiset uutiskerronnan keinot, ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen kertoo.

Samalla oli luontevaa uudistaa myös ohjelmien ilmettä ajanmukaiseksi. Vanha ilme oli käytössä 10 vuotta.

Katsojan näkökulmasta suurin ja näkyvin uudistus löytyy ohjelmien värimaailmasta. Uutislähetysten perusväri on tästä lähtien violetti, ja urheilu-uutiset erottuvat jatkossa kirkkaan limen värisillä tunnuksilla. Myös uuteen uutisstudioon on lisätty useita kuvia ja grafiikkaa näyttäviä digitaalisia ruutuja.

Tältä uudistunut Ylen uutisstudio näyttää. ©Yle

Astetta rennompaa tyyliä

Studio- ja ilmeuudistuksen yhteydessä on myös Räisäsen mukaan luontevaa, että pienemmät yksityiskohdat kuten uutisankkureiden pukeutumisohjeet päivittyvät. Tarkkasilmäisimmät katsojat saattavatkin huomata, että osa uutisankkureista on päivittänyt pukeutumistyyliään uutislähetyksiä varten. Mistään radikaalista muutoksesta ei kuitenkaan ole kyse.

Ylen puvustuksessa työskentelevä pukusuunnittelija Tiina Liljeblad kertoo, että uutisankkurit ovat aina saaneet itse päättää, mitkä vaatteet he haluavat pukea päällensä uutislähetyksiin. Näin on myös jatkossakin. Jokaisella uutisankkurilla on Ylen tiloissa oma vaatekaappi, johon hankitaan uutislähetyksiä varten vaatteita kivijalka- ja verkkokaupoista sekä Ylen puvustamosta. Vaatehankinnoissa suositaan ensisijaisesti kotimaisia brändejä.

Uusia vaatteita ei hankita jatkuvasti. Niiden tulee olla monikäyttöisiä ja helposti yhdisteltäviä keskenään. Vaatteiden hankinnassa ja valinnassa uutisankkurit hyödyntävät pukusuunnittelijoiden ammattitaitoa ja Ylen laatimia pukeutumisohjeita.

Liljeblad kertoo, että näitä uutisankkureille suunnattuja pukeutumisohjeita on studio- ja ilmeuudistuksen myötä hiukan päivitetty vastaamaan nykypäivän pukeutumisnormeja.

Merkittävin muutos uutisankkureiden pukeutumisohjeissa on se, että jatkossa uutisankkurin toivottaisiin pukeutuvan uutislähetystä varten ”piirun verran” rennommin. Rennommasta pukeutumisesta on tullut Liljebladin mukaan arkipäivää, ja sen halutaan näkyvän myös uutisankkureiden pukeutumisessa.

– Uutisankkureiden ei tarvitse nykyään olla niin viimeisen päälle puettu. Astetta rennommalla tyylillä haluamme tuoda uutisankkurin lähemmäksi katsojaa, Liljeblad sanoo.

Yle Uutisten uusin uutisankkuri Milla Madetoja on alusta asti suosinut rentoja ja värikkäitä vaatteita uutislähetyksissä. ©Yle

Lue myös: Uutisankkuri Petteri Löppönen salskeassa nuoruuskuvassa matkaoppaana – käteen työnnetty käyntikortti sysäsi Yleisradioon

Ylimääräiset asusteet pois ja tyylikkäät lenkkarit jalkaan

Rennompaa tyyliä tavoitellaan erityisesti miesankkureiden pukeutumisessa. Tämä näkyy Liljebladin mukaan erityisesti asusteiden vähentämisenä ja värien käytön lisäämisenä.

– Miesankkurit pukeutuvat usein pukuun uutislähetystä varten. Puvun kanssa on monesti nähty sekä solmio että taskuliina. Toivoisimme, että jatkossa uutisankkuri valitsisi puvun kanssa vai toisen tai sitten olisi kokonaan ilman solmiota ja taskuliinaa, Liljeblad kertoo.

Uutisankkuri Jukka-Pekka Rantanen näyttää mallia, kuinka solmion voi jättää asusta pois. ©Yle

Miehet ovat Liljebladin mukaan pukeutumisen suhteen konservatiivisempia kuin naiset, ja tästä syystä miehet helposti pukeutuvatkin neutraaleihin pukuihin ja puvunkenkiin. Puvustajat kannustavat miesankkureita pukeutumaan jatkossa värikkäämmin ja varioimaan kenkä- ja vaatevaihtoehdoissa.

Liljebladin mukaan miesten kenkämuodissa lenkkitossujen ja pukukenkien välillä on paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista voisi valita uutislähetykseen mieleiset kengät.

Puvun sijaan uutislähetykseen voi esimerkiksi pukea pikkutakin. Kuvassa uutisankkuri Petteri Löppönen. ©Yle

Naisankkureiden pukeutuminen on jo nykyisellään noudattanut rennompaa tyyliä, joten suuria muutoksia ei heidän kohdallaan nähdä. Jatkossakin toivotaan, että naisankkurit pukeutuisivat kirkkaisiin väreihin. Tähän asti naisankkureilla on nähty päällä housupukuja, mekkoja, hameita ja housuja. Jatkossa toivotaankin, että naisankkurit varioivat näiden välillä.

Asusteita kuten korvakoruja, sormuksia ja rannekelloja saa jatkossakin käyttää. Niiden tulee kuitenkin olla mahdollisimman minimalistisia, joihin katsojan huomio ei kiinnity liikaa.

Naisankkureiden kengät jatkossakin valitaan asun värin ja mallin mukaan. Esimerkiksi vaaleaan asuun valitaan ensisijaisesti vaaleat kengät, jotta asukokonaisuus pysyy harmonisena.

Liljeblad kertoo, että nyt jo moni naisankkuri on suosinut matalakorkoisia ja leveämpiä kenkiä, ja ne ovat edelleen tervetulleita ja sallittuja.

Uudistuksen myötä saatetaan nähdä naisankkureilla tyylikkäitä lenkkareita esimerkiksi housupuvun kanssa.

Uutisankkuri Marjukka Havumäellä on usein nähty uutislähetyksessä minimalistisia koruja, ja jatkossa ne saavat myös näkyä. ©Yle

Lue myös Kotiliesi.fi: Uutisankkuri Marjukka Havumäki reippailee 10 000 askelta päivässä – yhteen paikkaan häntä ei saisi retkellä: ”En ole mikään eräpirkko”

Tietyt pukeutumisohjeet pysyvät ennallaan

Vaikka uutisankkureilta toivotaankin jatkossa rennompaa tyyliä, on olemassa vaatteita jotka eivät sovi uutislähetykseen.

– Sopivuuden raja on todella yksinkertainen. Jos pukeutuminen vie huomion itse uutisilta, niin silloin on ehkä ylitetty joku raja, Liljeblad toteaa.

Esimerkiksi liian paljastavat vaatteet eivät sovi tv-kameroiden eteen. Printtien sijaan taas suositaan yksiväriä vaatteita. Myöskään värillisiä sukkahousuja ei sovi pukea päälle. Parempi vaihtoehto Liljebladin mukaan on neutraalit ihonväriset sukkahousut, joissa on pieni kiilto.

Kriisiuutisoinnin osalta pukeutumisohjeet pysyvät myös täsmälleen samana kuin tähänkin asti: kriisipäivänä uutisankkurit pukeutuvat tummiin vaatteisiin. Jokaisen uutisankkurin vaatekaapista löytyykin kriisiuutisointiin sopiva tumma vaate.

Liljebladin mukaan tärkeintä on, että uutisankkurit ovat luotettavia ja asiallisia, ja pukeutuminen tukee tätä imagoa.

Uutisankkuri Marjo Rein näyttää mallia, kuinka kengät ja vaatteet voidaan sovittaa yhteen. ©Yle
X