Työ ja raha

Marja-äidillä ja aikuisilla tyttärillä on yhteinen mökki, jolle ei mennä yhdessä – ”Fyysisesti mahtuisimme, henkisesti emme”

Merimaskulainen Mari Pirilä, 44, omistaa mökin siskonsa Anu Salmisen, 56, sekä äitinsä Marja Pösön, 82, kanssa.

Teksti:
Anu Välilä
Kuvat:
Suvi Elo

Anu Salmisella (vas.) ja Mari Pirilällä on yhteinen mökki äitinsä Marja Pösön kanssa, mutta he eivät ole siellä juuri koskaan yhtä aikaa.

Merimaskulainen Mari Pirilä, 44, omistaa mökin siskonsa Anu Salmisen, 56, sekä äitinsä Marja Pösön, 82, kanssa.

”Vanhempamme ostivat mökin vuonna 1982 ja lahjoittivat sen myöhemmin meille lapsille, mutta mökin hallintaoikeus säilyi silti heillä. Jossakin vaiheessa mökki purettiin, ja vanhempamme rakensivat uuden vuonna 2001. Sen hallintaoikeus on nyt äidillä, sillä isämme menehtyi neljä vuotta sitten.

Minulla ja Anulla on puolisot ja lapsia. Anun kahdella lapsella on jo omiakin lapsia. Lähes joka kesä vietämme mökillä yhteisiä kesäjuhlia, ja lisäksi meillä on perinteiset kesäolympialaiset, mutta emme ole olleet kuin kerran koko porukalla mökissä yötä. Fyysisesti mahtuisimme, mutta henkisesti emme.

Olemme kaikki niin erilaisia ja eri elämäntilanteissa, ettei yhteiselosta tulisi mitään. Yksi herää keittämään kahvia kuudelta, toinen taas nukkuu iltapäivään asti.

”Kukin valitsee itselleen sopivia viikkoja tai viikonloppuja lomiensa mukaan.”

Mökki on talviasuttava, ja osa meistä käy siellä ympäri vuoden, toiset vain kesäisin. Meillä on mökkikalenteri, johon merkitsemme mökkivuorot. Kukin valitsee itselleen sopivia viikkoja tai viikonloppuja lomiensa mukaan.

Emme ole laatineet mökkisääntöjä. Jokainen tekee mökillä huolto- ja kunnostustöitä oman jaksamisensa ja kiinnostuksensa mukaan. Yhdelle mökki on rentoutumispaikka, toinen tykkää puuhailla kaikenlaista.

Eniten sanomista tulee mökin huoltotehtävistä, kun jotkut menevät siitä, missä aita on matalin, ja toiset haluaisivat pitää nurkat koko ajan tiptop-kunnossa. Onneksi porukasta on toistaiseksi löytynyt myös niitä, jotka nauttivat arjen askareista. Pidämme myös mökkitalkoot keväisin ja syksyisin.

Maksamme kuukausittain vastiketta, jolla maksetaan mökin kiinteät kulut. Toistaiseksi äiti on kustantanut kaikki remontit.

Hankintoja tehdään sen mukaan, kun jotain tarvitaan. Joku on tuonut uudet paistinpannut, toinen aurinkotuolit.

Sopu säilyy, kun mökille tuodaan vain perinteiselle mökille sopivia tavaroita ja äiti vastaa mökin sisustuksesta. Mielipiteitä kysytään perheen yhteisessä Whatsapp-ryhmässä.”

Juttu on julkaistu osana yhteisomistajuudesta kertovaa kokonaisuutta Annan numerossa 29/2023.

X