Työ ja raha

Lukijat kertovat: reklamaatio kannattaa lähes aina – tällaisia hyvityksiä kaupat ovat antaneet

Reklamaatio viallisesta tuotteesta kannattaa – myyjällä tai valmistajalla on velvollisuus korjata virhe. Kysyimme Annan lukijoilta, mistä asioista he ovat reklamoineet ja vinkkejä siihen, miten se kannattaa tehdä.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
Istock

Tuotteesta kannattaa reklamoida mahdollisimman nopeasti.

Reklamaatio viallisesta tuotteesta kannattaa – myyjällä tai valmistajalla on velvollisuus korjata virhe. Kysyimme Annan lukijoilta, mistä asioista he ovat reklamoineet ja vinkkejä siihen, miten se kannattaa tehdä.

Kun kysyimme Annan lukijoiden kokemuksia reklamoinnista, vastauksia tuli reilut 120 – suurimmalle osalle reklamaatio oli ollut positiivinen kokemus.

Lukijoiden mielestä aina kannattaa reklamoida, koska itse saa yleensä korvauksen, mutta vähintäänkin valmistaja saa arvokasta tietoa tuotteesta.

Elintarvikkeista reklamoitiin eniten

Moni kertoi reklamoivansa aina, kun tuote ei vastaa lupauksia. Lukijat myös odottavat, että viallinen tai pilaantunut tuote korvataan. Ehdottomasti eniten Annan lukijat olivat reklamoineet elintarvikkeista, jotka eivät vastanneet lupauksia, olivat viallisia tai ostettiin jo pilaantuneina. Ruoan joukosta oli saattanut löytyä esimerkiksi sinne kuulumattomia asioita.

”Kysehän ei ollut rahasta niinkään, vaan periaatteesta.”

”Ostin suklaapatukan, josta puuttui toinen pala kokonaan. Tein reklamaation myymälään ja he edelleen minun nimissäni suklaatehtaalle. Sain hyvityksenä monta laatikkoa samoja patukoita.”

”Vein takaisin huonolta maistuneen sienisalaatin, joka oli ostettu tiskiltä. Sain isomman määrän samaa salaattia ja kahvipullat nelihenkiselle perheelleni!”

”Reklamoin juustosta, kun se oli jo homehtunut, vaikka parasta ennen oli yli kuukauden päässä. Sain tuotteen hinnan rahana.”

Elintarvikkeiden reklamoinnista lukijoilla oli lähes pelkästään positiivisia kokemuksia. Aina reklamaatio ei tuota odotettua vastausta tai sen eteen joutuu näkemään paljon vaivaa.

”Tilasin verkkokaupasta limsaa. Sain sokeritonta limsaa. Kauppiaan mielestä minun olisi pitänyt ruksata tilauksesta kohta ’tuotetta ei saa korvata toisella’. Pitkän väännön kautta sain rahat takaisin. Kysehän ei ollut rahasta niinkään, vaan periaatteesta: emme käytä keinomakeuttajia eikä sokeroimaton ole korvaava tuote.”

Reklamaatio on monelle remontissa tuttu

Remontin tai rakentamisen yhteydessä oli monella lukijalla reklamaatio edessään, mutta valitettavasti myös huonoa palvelua. Joukossa oli kuitenkin myös onnistuneita kokemuksia.

”Reklamoin sekä keittiön asennuksesta että materiaaleista. Keittiöntasossa oli materiaalivirhe, jonka reklamointi vaati sitkeyttä ja useita sähköposteja. Asennuksen korjaus oli nopeampaa, asentaja kävi korjaamassa virheensä. Myös materiaalivirhe korjattiin. Hyvityksen sain, mutta koskaan en tule tämän firman tuotteita ostamaan enkä suosittelemaan.”

”Hirsipaketti ja sen toimitus ei mennyt putkeen. Paljon harmia, isoja lisäkuluja ja vaikeuksia. Puhelut eivät auttaneet: kohtasin miehisessä maailmassa alentavaa kommentointia ja vähättelyä. Laskin prikulleen, kuinka paljon tuli lisäkuluja epäammattimaisesta toiminnasta ja lähetin sen tarpeeksi korkealle portaalle. Hyvitys tuli tismalleen laskemani summan mukaan.”

”Vaihdoin remontissa kaapistojen ovet ja vetimet. Liikkeessä sovittiin millaiset otan, mutta ne tulivat vääränlaisella kuviolla ja vetimillä. Minulle tarjottiin hyvitystä hinnassa. En suostunut pieneen, vaadin puolet hinnasta pois tai uudet ovet. Sain puoleen hintaan.”

Reklamaatio remontissa
Remontin yhteydessä kannattaa olla tarkkana, että saa juuri oikeat tuotteet.

Kulutustavarat kuluvat, mutta voivat olla myös viallisia

Vaikka kulutustavaroiden voi nimensä mukaisesti olettaa kuluvan, lyhyen ajan sisällä rikkoutuva tuote voi olla myös viallinen. Negatiivinen kokemus reklamoinnista on saanut osan lukijoista lopettamaan tietyn valmistajan tuotteiden ostamisen.

Silmälasien kehykset kuluivat kasvojen puolelta alle vuodessa. Sain uudet kehykset.”

”Talvikenkäni meni rikki pohjan ja päällisen välistä alle kuukauden kuluttua ostosta. Sain uudet kengät tilalle.”

”Alushousuissa meni ensimmäisellä pukemiskerralla sormi läpi kuminauhan vierestä. Sain vastaukseksi, että olen ostanut liian pienet housut. Kun palautin tuotteen, minulle soitettiin vielä kahdesti ja tingattiin asiasta. Lopulta lähetettiin uudet tilalle ilman pahoitteluja tai korvauksia puheluista. En enää osta samalta valmistajalta.”

”Ostin hajusteetonta pyykinpesuainetta, koska olen tuoksuyliherkkä. Pesuaine ei ollut hajusteeton. Jouduin pesemään pyykit pariin kertaan hajusteettomalla, ennen kuin haju lähti pyykeistä. Sain kuusi euroa hyvitystä, mikä oli kaikkeen vaivaan nähden surkea korvaus.”

”Pakastusrasioiden kannet olivat löysiä ja eivät pysyneet paikallaan. Sain kotimaiselta valmistajalta vastaavat tuotteet postissa ja lisäksi muita heidän valikoimassaan olevia tuotteita. Olin positiivisesti yllättynyt.”

Reklamaatio perille nopeasti ja asiallisesti

Lukijat vinkkaavat, että reklamaatio kannattaa tehdä heti tai vähintään mahdollisimman pian kun virheen huomaa. Myös kuluttajaliiton mukaan myyjä on velvollinen oikaisemaan tuotteessa olevan virheen, mutta ostajan tulee ilmoittaa virheestä myyjälle kohtuullisessa ajassa.

Lain mukaan kohtuullinen aika on kaksi kuukautta virheen havaitsemisesta.

Ehdottomasti eniten lukijat kuitenkin kannustivat ystävälliseen ja asialliseen käytökseen reklamoinnissa. Sillä pääsee parhaimpaan tulokseen – harvoin reklamoinnin vastaanottava henkilö on itse vastuussa tuotteen tai palvelun viallisuudesta.

”Joskus olen saanut yllättävän suuren korvauksen reklamoinnistani.”

Reklamaatiota helpottaa selkeä kuvaus viasta ja esimerkiksi kuva tuotteesta.

Myös kuitti kannattaa kaivaa esille. Kuluttajaliiton mukaan kuitti ei ole kuitenkaan reklamoinnissa pakollinen. Ostajan tulee vain voida todistaa ostaneensa tuotteen myyjältä.

Muutamat lukijat muistuttavat, että virheestä kertomisesta on hyötyä myös valmistajalle. Näin virheet voidaan korjata ja jatkossa tuottaa yhä parempia tuotteita.

”Kun esittää asiansa asiallisesti ja ystävällisesti, yleensä myös saa ystävällistä palvelua. Tuotevirheet harvoin ovat myyjän tai asiakaspalvelussa työskentelevän tekemiä virheitä, eivätkä he voi näille itse mitään.”

”Nopea reagointi ja tuotteen kuvaaminen auttavat. Faktat esiin ja kuitit talteen.”

”Reklamointi on valmistajalle pelkästään positiivinen asia; saavat näin tiedon parannettavista seikoista. Joskus olen saanut yllättävän suuren korvauksen reklamoinnistani, korvaus on ollut reklamoitavan tuotteen hinta tuplana.”

X