Työ ja raha

Saimi Hoyerin viime vuodet ovat olleet taloudellisesti tiukkoja: ”Joudun olemaan säästäväinen terveytenikin takia”

Saimi Hoyerin taival hotelliyrittäjänä on ollut täynnä taloudellisia haasteita. Vaikeuksista huolimatta hän haluaa nauttia elämästä.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Jani Kautto, Istock, Unsplash

Saimi Hoyer lottoaa ystävänsä kanssa aina silloin tällöin. – Meille tulee välillä sellainen fiilis, että nyt kyllä lototaan. Emme ole ikinä voittaneet mitään, Saimi naurahtaa.

Saimi Hoyerin taival hotelliyrittäjänä on ollut täynnä taloudellisia haasteita. Vaikeuksista huolimatta hän haluaa nauttia elämästä.

Malli ja matkailuyrittäjä Saimi Hoyerille, 48, viime vuodet ovat olleet taloudellisesti tiukkoja. Hänen osittain omistamansa Hotelli Punkaharju kamppaili talousvaikeuksissa jo ennen koronapandemiaa. Koronan jälkeen hotelliala on elpynyt hitaasti, mutta tunnelin päässä näkyy jo valoa.

– Koronavuodet olivat minulle yrittäjänä rankkoja. Olen vanhentunut viime vuosina aika rutkasti. Sen lisäksi, että hotelli menetti asiakkaansa, minulta katosi toinenkin työni puhujana ja mallina, kun keikat peruttiin. Tilanne oli henkisesti kuormittava, sillä puhujakeikkojen tekeminen tietokoneen välityksellä ei tuntunut yhtä luontevalta. Oli kummallista puhua yleisön sijaan tietokoneen kameralle.

Saimi toivoo, ettei rahan miettiminen hallitsisi hänen elämäänsä liikaa.

– En ole koskaan ollut rahan perään, mutta yrittäjänä joudun miettimään sitä pakostakin. En haluaisi, että raha nousee päällimmäiseksi ajatukseksi, muuten elämään tulee toisenlainen, negatiivinen sävy. Vaikka hotelliyrittäjyys on aiheuttanut huolta, olen saanut siitä valtavasti iloa. Tapoihini ei kuulu jäädä surkuttelemaan asioita. Tällä hetkellä elän ihan hyvää elämää.

2 000 euron sähkölasku yllätti

Saimi on asunut kymmenisen vuotta Punkaharjulla Vaaran kylässä. Hän asuu yhdessä 14-vuotiaan poikansa ja sekarotuisen koiransa kanssa. Toinen poika, 16-vuotias lukiolainen, asuu Helsingissä. Saimi opetteli uudenlaisen elämänrytmin muuttaessaan Helsingin keskustasta maaseudulle. Maalla jokainen kauppareissu on suunniteltava tarkkaan, sillä lähikauppa on 45 minuutin ajomatkan päässä.

”Korvessa asuessa on pidettävä huolta siitä, että asiat pelaavat.”

– Käyn kaupassa kaksi kertaa viikossa ja mietin ostoslistan huolellisesti. Talvella maksan mieluummin kotitien aurauksesta kuin ostan mitään turhaa tavaraa. Täällä korvessa asuessa on pidettävä huolta siitä, että asiat pelaavat. En tajua autoista mitään, mutta sen tiedän, että ilman autoa en pääse minnekään.

Viime talvena 2 000 euron sähkölasku yllätti Saimin. Sen jälkeen omakotitalosta karsittiin mahdolliset sähkösyöpöt.

– Nyt kierrän jatkuvasti ympäri taloa varmistamassa, etteivät lämmöt ole täysillä. Säästän sähköä pistämällä villapaidan päälle ja polttamalla takkaa.

58 asukkaan kylässä sähkökatkot ovat alituinen riesa. Pahimmillaan sähköt voivat olla poissa pitkään, koska sähkömiehen paikalle saapumisessa kestää.

Lue myös Seuran artikkeli: Olga Temosta uhkasi 15 000 euron sähkölasku – Sitten hän alkoi vähentää sähkönkulutusta: ”Näinhän meidän olisi pitänyt aina ajatella”

Saimi Hoyer oppi säästäväiseksi lapsuudenperheessään

Säästäväiseksi Saimi oppi lapsuudenperheessään. Hänen vanhempansa painottivat sukanvarteen säästämisen tärkeyttä.

– Vanhempani hokivat jatkuvasti, ettei mitään turhakkeita kannattaisi hankkia. Olen joutunut olemaan säästäväinen terveytenikin takia, sillä sairastan harvinaista infektiosairautta, IgG-puutosta. Minulta on sen vuoksi evätty sairausvakuutus, joten olen säästänyt sukanvarteen mahdollisten lääkärikulujen varalta.

Sijoittamistrendiin Saimi ei ole kuitenkaan vielä lähtenyt.

– Ensin oli puutarhanhoito, ja nyt kaikki puhuvat sijoittamisesta. Olin samalla puhujakeikalla sijoitusneuvoja Merja Mähkän kanssa. Häntä kuunnellessani mietin, että sijoittaminen olisi varmasti järkevää. Aina välillä se pulpahtaa uudestaan mieleen.

Lue myös: Antonio Flores havahtui tuhlailuunsa, Pekka Haavisto rohkaisi sijoittajaksi – ”Meille on selvää, että kumpikin hoitaa omat raha-asiansa”

Kirjat, lasiesineet ja koiran herkut ovat Saimin heikko kohta. Ne saavat hänet unohtamaan säästäväisyytensä.

– Olen todella huoleton kirjaostosten suhteen. Minulla on valtava kirjahylly, johon hankin täydennystä. Kirjakaupat ovat vaarallisia paikkoja, eikä minun pitäisi mennä niiden lähellekään. En voi vastustaa kauniita vintage-lasiesineitä. Ostan astioita käytettynä, sillä haluan tarjota niille uuden elämän. Hemmottelen koiraani kaikenlaisilla herkuilla. Eläinkaupat ovat minulle vähintään yhtä vaarallisia paikkoja kuin kirjamyymälät. Jokin aika sitten tuhlasin Smegin oranssiin jääkaappiin. Ostin sen auringoksi talooni. Täällä maalla on talvisin todella pimeää, koska katuvaloja ei ole.

Välillä Saimin ystävät hämmästelevät hänen hankintojaan. Kommentteja on tullut erityisesti hiustuotteiden jatkuvasta ostelusta.

– Käytän tuubit kuitenkin aina loppuun, sillä laitan hiuksiini valtavasti jätettäviä hoitoaineita. Käyn kampaajalla kolmen viikon välein leikkaamassa ja värjäämässä hiuksia. Ystävälläni on kampaamo hotellin yhteydessä. Hiukseni vaativat hoitoa, koska minulla on todella kuiva luonnonkihara tukka. Omaan hyvinvointiin satsaaminen heijastuu positiivisella tavalla muihinkin ihmisiin. Silloin kun minulla on hyvä olla, se huokuu myös ympärilleni.

Juttu on julkaistu alun perin Anna-lehdessä 4/2023.

X