Työ ja raha

Toimittaja Salla Paajanen kertoo Yle-potkujensa yksityiskohdista Seurassa: lähtö tuli videopalaverissa ja sähköpostilla

”Arvostelu menee aika syvälle ytimeen, kun tietää, että kyse ei ole ammattitaidosta vaan ikääntymisestä, joka kohtaa kaikkia ihmisiä”, Salla Paajanen pohtii Seuran haastattelussa.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Paula Kukkonen

Salla Paajanen kuvailee työtä yt-rumbassa kuin parisuhteeksi, jota vain toinen haluaa jatkaa.

”Arvostelu menee aika syvälle ytimeen, kun tietää, että kyse ei ole ammattitaidosta vaan ikääntymisestä, joka kohtaa kaikkia ihmisiä”, Salla Paajanen pohtii Seuran haastattelussa.

Televisiouutisten ankkurina tuttu toimittaja Salla Paajanen, 57, menetti työnsä viime syksyn yt-neuvotteluissa Ylellä. Nyt hän purkaa tuntojaan tapahtuneesta Seura-lehden haastattelussa.

Pitkän Yle-uran tehnyt Salla koki ensimmäiset yhteistoimintaneuvottelut jo kuusi vuotta aiemmin, kun kaikki uutis- ja ajankohtaistoiminnan työntekijät joutuivat hakemaan työpaikkaansa uudelleen. Vain kuukausia myöhemmin päätettiin, että Sallan pitkäaikainen ohjelma, ikoninen Ajankohtainen kakkonen lopetetaan. Näistäkin yt-neuvotteluista Salla selvisi hakeutumalla alueuutisiin.

”Sen jälkeen tuntui, että olin ikään kuin ison vanhan brändin leimaama huonolla tavalla talon sisällä. Aina kun olen yrittänyt kehitellä itselleni työprojekteja, olen törmännyt siihen, että tehdään nuorennusleikkaus”, Salla kertoo Seurassa.

”Arvostelu menee aika syvälle ytimeen, kun tietää, että kyse ei ole ammattitaidosta vaan ikääntymisestä, joka kohtaa kaikkia ihmisiä.”

Salla sai kuulla työkavereilta, että Ylen intrasivuilla luki virallinen tieto yt-lopputuloksesta. Uutisankkureille itselleen ei vielä tietoa ollut kerrottu. Henkisesti Salla oli tässä vaiheessa jo päättänyt lähteä.

”Kohtelu vain vahvisti, että päätös oli oikea. Tuntuu, että korona-aika on entisestään etäännyttänyt työnjohtoa alaisistaan. Työntekijät ovat vain videopalaverin laatikkopäitä ja nimikirjaimia. Annetaan potkut videopalaverissa ja sitten sähköpostilla saapuu irtisanomisilmoitus”, Salla lataa Seuran haastattelussa.

Nyt Salla pohtii, jääkö hän vapaaksi toimittajaksi vai perustaako oman yrityksen. Ainakin arjessa on paremmat mahdollisuudet osallistua lapsenlapsen arkeen tämän aloittaessa syksyllä koulun. Salla toivoo olevansa koulutaipaleen alussa apuna samoin kuin sai omilta vanhemmiltaan tukea lastenhoidossa.

”Sillä tavalla olen onnellisessa tilanteessa, että ei tarvinnut miettiä lainoja. Vaikka yksi lapsi on vielä paljon kotona, hänkin saa opintotukea eikä käy vanhempien kukkarolla.”

Salla Paajasen haastattelu on kokonaisuudessaan Seuran numerossa 11/2022.

X