Viihde

Jouluelokuvat paremmuusjärjestykseen 1–8: upea suomalainen helmi ja armahdettavan ihana rakkausleffa

Jouluelokuvat eivät suoratoistopalveluista ainakaan kesken lopu. Kahlasimme tarjonnan läpi ja listasimme kahdeksan leffaa, jotka erottuvat ylenpalttisesta runsaudesta edukseen.

Teksti:
Anu Räsänen
Kuvat:
Netflix

Kuva: MVPhotos/LMK Media

Jouluelokuvat eivät suoratoistopalveluista ainakaan kesken lopu. Kahlasimme tarjonnan läpi ja listasimme kahdeksan leffaa, jotka erottuvat ylenpalttisesta runsaudesta edukseen.

Parhaat jouluelokuvat – 1. Joulumaa

jouluelokuvat, joulumaa
Suomalaisessakin leffateollisuudessa osataan jouluelokuvat. Kuva: Helsinki-filmi / Sami Kuokkanen

Ensimmäisenä ansaitsee tulla mainituksi Inari Niemen hieno leffa, jonka rinnalla monet kansainväliset jouluelokuvat kalpenevat. Joulumaa kertoo viisikymppisestä, vasta eronneesta Helenasta, joka päätyy joulunviettoon luomutilalle.

Päärooleissa loistavat Milka Ahlroth, Mari Rantasila ja Martti Suosalo.

Elisa Viihde, Viaplay, Yle Areena

2. Pikku naisia (Little Women, 2019)

Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh ja Eliza Scanlen elokuvassa Pikku naisia. Kuva: CTMG. Jouluelokuvat.
Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh ja Eliza Scanlen elokuvassa Pikku naisia. Kuva: CTMG.

Greta Gerwigin ohjaama Pikku naisia ei ehkä ole jouluelokuva sanan perinteisimmässä merkityksessä.

Juhlakauteen sijoittuvat kohtaukset ovat kuitenkin niin merkittävä osa leffaa, että tämä tuorein Pikku naisia -filmatisointi ansaitsee ehdottomasti paikkansa nykyaikaisena jouluklassikkona.

Elisa Viihde, Viaplay, Ruutu+

Jouluelokuvat – 3. Rakkautta vain (Love Actually)

jouluelokuvat Rakkautta vain
Rakkautta vain on megaluokan romkom eli romanttinen komedia. Sittemmin sitä on kritisoitu kehovihasta ja toksisuudesta. Kuva: MVPhotos/LMK Media

Kun nyt kerran tuli käytettyä sanaparia nykyaikainen jouluklassikko, emme tietenkään voi sivuuttaa jouluisten tarinoiden kimaraa Rakkautta vain, jota ilman yksikään joululeffalistaus ei ole täydellinen.

Rakkautta vain on yksinkertaisesti niin ihana jouluelokuva, että sille on pakko antaa anteeksi kaikki ne yksityiskohdat, jotka haiskahtavat 19 vuotta ensi-illan jälkeen kammottavan vanhanaikaisilta ja asenteellisilta.

Elisa Viihde, Viaplay, Netflix

4. Spencer

Kristen Stewart tavoittaa roolissaan prinsessa Dianan kamppailun omien toiveiden ja hovin vaatimusten ristitulessa elokuvassa Spencer.
Kristen Stewart tavoittaa roolissaan prinsessa Dianan kamppailun omien toiveiden ja hovin vaatimusten ristitulessa.

Jos söpöt ja suloiset jouluelokuvat aiheuttavat sokeriähkyn, katso suolaiseksi välipalaksi tämä riipaiseva tarina. Spencer on joulun aikaan sijoittuva, väljästi todellisuuteen pohjautuva kuvaus siitä, kuinka huonosti prinsessa Diana voi avioliitossaan ja Britannian kuningashuoneessa.

Sisältövaroitus: huomioithan, että elokuvassa kuvataan Dianan syömishäiriötä ja muita mielenterveyden ongelmia erittäin raastavasti.

Elisa Viihde

5. The Noel Diary

jouluelokuvat
Kuva: Netflix / KC Bailey

Vuoden 2022 uusien jouluelokuvien parhaimmistoon kuuluu The Noel Diary, jossa kaksi yksinäistä, menneisyyden haamujen painamaa ihmistä löytää toisensa.

Miespääosassa nähdään This Is Us -sarjan Justin Hartley, ja keskeisessä roolissa leffassa on myös kertakaikkisen ihastuttava koira.

Netflix

6. Unta vai rakkautta (While You Were Sleeping)

jouluelokuvat Unta vai rakkautta
Kuva: MVPhotos/LMK Media

1990-luku ei ehkä ollut ihmiskunnan historian tyylitajuisin vuosikymmen, mutta kivoja romanttisia komedioita silloin osattiin tehdä.

Sandra Bullock ja Bill Pullman hurmaavat vuonna 1995 valmistuneessa joulun aikaan sijoittuvassa leffassa, jossa kaukorakkaus saa yllättävän käänteen, kun päähenkilön rakkauden kohde putoaa junaraiteille.

Disney+

Parhaat jouluelokuvat –  7. Let It Snow – Kolme talvista rakkaustarinaa

Kuva: Netflix / Steve Wilkie.

John Greenin, Maureen Johnsonin ja Lauren Myraclen kirjaan perustuva Let It Snow on vähän kuin nuorennus- ja nykyaikaistusleikkauksen kokenut Rakkautta vain.

Nuorten aikuisten rakkaustarinoita limittävän jouluelokuvan roolituksessa on esimerkiksi huomioitu moninaisuus, eikä kenenkään kehoja kommentoida tuomitsevasti. Leffassa näyttelee muun muassa Mad Menistä tuttu Kiernan Shipka.

Netflix

8. Jingle Jangle – Joulumusikaali (Jingle Jangle: A Christmas Journey)

Kuva: Netflix / Gareth Gatrell.

Astutaan nuorista aikuisista vielä pari ikäluokkaa alaspäin ja päätetään lista elokuvaan, jota voi turvallisesti katsoa ainakin alakouluikäisten lasten kanssa. Jingle Jangle – Joulumusikaali on klassinen fantasiasatu, jossa rakkaus ja ystävyys voittavat kaiken ja pahisketku saa palkkansa.

Musikaalinumerot ovat niin hienoja, että niistä nauttii aikuinenkin katsoja.

Netflix

Artikkelia päivitetty 13.12.2023

X