Viihde

Minkä tv-sarjan katsoisit seuraavaksi? Näistä kannattaa ehdottomasti kiinnostua keväällä 2023

Kevään 2023 sarjasuosituksista löytyy draamaa ja komediaa sekä ajatuksia herättävää tosi-tv:tä. Tämän listan avulla ei ole katsottavasta pulaa.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
Hbo Nordic, Netflix, Yle

Jennifer Coolidge voitti roolistaan The White Lotus -sarjassa Golden Globen.

Kevään 2023 sarjasuosituksista löytyy draamaa ja komediaa sekä ajatuksia herättävää tosi-tv:tä. Tämän listan avulla ei ole katsottavasta pulaa.

Televisiosarjoista vallitsee suorastaan runsaudenpula. Silti välillä löytää itsensä tilanteesta, jossa ei ole mitään katsottavaa! Keväällä 2023 sarjasuositukset voi poimia näiden 15:n joukosta.

Varoitukseksi: ohjelmat voivat vetää mukaansa niin vahvasti, että vapaa-ajanviettotapoihin ja unirytmiin saattaa tulla muutoksia.

1. The White Lotus

Palkintoja kahmineessa draamasarjassa seurataan White Lotus -hotellin vieraiden ja työntekijöiden välisiä käänteitä lomaparatiisissa. Henkilöhahmot herättävät suuria tunteita ja maisemat tarjoilevat todellista silmänruokaa.

Sarjan avulla pääsee hetkeksi lomalle niin maisemien kuin uskomattomien käänteiden vuoksi. Sarjasta on ilmestynyt kaksi tuotantokautta ja ne molemmat ovat rohmunneet palkintoja, uudempi vastikään pari Golden Globea.

HBO Max

Lue myös: Jennifer Coolidge on se takavuosien ”ihan mahtava näyttelijä”, josta viimein tuli supertähti 61-vuotiaana

2. Marie Antoinette

14-vuotias Itävallan arkkiherttuatar Marie Antoinette muuttaa Ranskaan tultuaan naitetuksi Ranskan kruununperilliselle. Sarjassa nähdään, miten hän opettelee Ranskan hovin sääntöjä ja pyrkii torjumaan mainetta heikentäviä juoruja.

Marie Antoinette on historiallisen Bridgerton-hömpän ystäville sopivaa katsottavaa. Hienosti luotu epookki, jossa on pyritty pysymään aikakaudessa niin musiikin kuin lavastuksenkin osalta. Päähenkilön kehittyvät kampaukset ovat sarjan parasta antia.

Elisa Viihde Viaplay

3. Sarjasuositukset: Kaikki synnit

Kaikki synnit on suomalainen rikosdraamasarja, joka sijoittuu kuvitteelliseen Varjakan kuntaan ja sen voimakkaaseen vanhoillislestadiolaiseen yhteisöön. Kylmäveristen murhien selvittäminen vangitsee katsojan ruudun eteen niin, että seuraavaa jaksoa ei malttaisi odottaa.

Juuri ilmestyneellä kolmoskaudella edellisen kahden kauden mysteerit nivoutuvat yhteen. Taitavia näyttelijöitä – Matti Ristinen, Maria Sid, Johannes Holopainen – ja piinaavaa tunnelmaa Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilla.

Elisa Viihde Viaplay

4. Me metallinetsijät (Detectorists)

Komediasarjassa seurataan metallinetsijöiden puuhastelua kotikylässään. Kuvat sekä maisemat ovat kauniita ja huumori oivaltavan lakonista – parasta englantilaista laatua.

Vanhasta sarjasta tuli fanien riemuksi erikoisjakso jouluksi 2022, ja sen myötä uutta katsojakuntaa on löytänyt hersyvän hauskojen metallinetsijöiden pariin.

Britbox

5. Piiritys

Vuoden alussa ilmestynyt tositapahtumiin perustuva Piiritys seuraa 55 tuntia kestänyttä panttivankitilannetta.

Sympaattisesta Aikuiset-sarjasta tuttu Elias Salonen tekee nappisuorituksen räiskyvänä Ilpo Larhana, yhtenä 1990-luvun tunnetuimmista rikollisista.

Ruutu+

6. Written in the Stars

Deittisarjojen ystäville Written in the Stars tarjoaa hauskan vaihtoehdon – sarjassa kolme arvostettua astrologia auttaa sinkkuja löytämään parin astrologian ja tähtimerkkien perusteella!

Lisämausteen sarjaan tuo se, etteivät kaikki sarjaan osallistuneetkaan usko horoskooppeihin.

Discovery+

Sarjasuositukset Clark
Clark -sarjassa selviää esimerkiksi se, miten Tukholma-syndrooma-termi on saanut alkunsa.

7. Sarjasuositukset: Clark

Sarja kertoo Ruotsin kuuluisimmasta rikollisesta Clark Olofssonista. Karismaattinen pankkirosvo sai panttivangitkin puolelleen, minkä seurauksena on syntynyt käsite Tukholma-syndrooma. Fakta ja fiktio sekoittuvat iloisesti sarjassa, jonka alkuteksteissä mainitaan kaiken perustuvan totuuksiin ja valheeseen.

Sarja tasapainoilee sekoilukomedian ja surullisen lapsuuden aiheuttamien traumojen välillä. Editointi on paikoitellen suorastaan psykedeelinen, ja puvustuksessa ihastuttaa 70- ja 80-luvun vaatteet.

Netflix

8. Only Murders in the Building

New Yorkissa sijaitsevan kerrostalon kolmea toisilleen tuntematonta asukasta yhdistää kiinnostus true crimeen, eli tositapahtumiin perustuvaan jännitykseen. He päätyvät yhtäkkiä sekaantumaan sellaiseen itsekin alkaessaan tutkia naapurinsa arvoituksellista murhaa.

Sarjaan on kuvailtu vekkulimaiseksi yhdistelmäksi komediaa ja rikosdekkaria, eikä sarjasta puutu inhimillisyyttä ja syvyyttäkään.

Disney+

Jenna Ortega teki läpimurtoroolinsa Wednesday-sarjan päähenkilönä.

9. Sarjasuositukset: Wednesday

Netflixin jättimenestykseksi osoittautunut kauhukomedia kertoo kauhuperhe Addamsin perheen tyttärestä Wednesdaystä.

Sarjassa on hurmaava päähenkilö, visuaalisesti kiehtova sisäoppilaitosympäristö ja hauskat musat. Ja tietysti kutkuttava tarina.

Netflix

10. Yellowstone

Montanalaisen Duttonin mahtisuvun tarina on maisemiltaan romanttinen (jylhiä vuoria, avaraa taivasta ja ylväitä hevosia), mutta tunnelmaltaan kaikkea muuta. Päitä tippuu kuin Game of Thronesissa ja perhesuhteet ovat vähintäänkin yhtä toksisia kuin Successionissa, joten ihan herkille sieluille Yellowstone ei sovi.

Näyttelijäntyö on kauttaaltaan huippuluokkaa ja suvun patriarkkaa esittävällä Kevin Costnerilla on karismaa vaikka muille jakaa.

Kaudet 1–4 Cmore, 1–5 Sky Showtime

11. Young Sheldon

Sydämellinen mutta takuuhauska komediasarja, jossa on mykistävän lahjakkaat lapsinäyttelijät. Päähenkilö on Rillit huurussa -hittikomediasta tuttu Sheldon, jonka ilmeet ja maneerit nuori Iain Armitage on ottanut haltuun.

Sijoittuu kasarille ja ysärille. Meneillään on kuudes tuotantokausi keväällä 2023, joten vasta-alkajille riittää bingetettävää.

HBO Max

Savelan Arttu (Pietari Karttunen). Sarjasuositukset, Savela
Savela-sarjassa seurataan nuorten haasteita ja haaveita räpin parissa.

12. Sarjasuositukset: Savela

Jos kurkistus rap- ja lähiöelämään kiinnostaa, kannattaa tutustua Savelan meininkiin.

Rap-tähteydestä haaveilevista nuorista kertova kotimainen draamakomedia onnistuu koskettamaan ja naurattamaan niin teini- kuin keski-ikäistäkin, eikä vähiten huikeiden uusien näyttelijäkykyjensä ansiosta. Ona Huczkowskin ja Pietari Karttusen nimet kannattaa painaa mieleen!

Yle Areena

13. Rakkaudesta villieläimiin

Luonnonvaraisten eläinten hoitolasta kertova kotimainen realitysarja tarjoaa liikuttavia eläinkohtaloita ja mielenkiintoista tietoa luonnonvaraisista eläimistä ja niiden hoitamisesta.

Erityisen kivan ohjelmasta tekee se, että sitä katsoo mielellään eri ikäisten lasten kanssa – paljon mieluummin kuin iänikuisia piirrettyjä.

Yle Areena

Sarjasuositukset, Dead to Me
Dead to Me -sarjasta ilmestyi kolme tuotantokautta.

14. Sarjasuositukset: Dead to Me

Mitä saadaan, kun Christina Applegaten esittämä kipakka leski alkaa jahdata miehensä hengen riistänyttä yliajajaa? Ainakin viihdyttävä sekoitus toimintaa, naurua, kyyneliä ja naisten välistä ystävyyttä.

Erityisesti vuoden 2022 lopulla tullut kolmas ja samalla viimeinen kausi jää viipyilemään katkeransuloisesti katsojan sielun sopukoihin.

Netflix

15. Verta, hikeä ja luksusta

Dokumentaarinen reality-sarja, joka pohtii, millaisia jälkiä jää kulutuksestamme luontoon ja ihmisiin. Suomalaiset somevaikuttajat lähtevät ottamaan selvää, minkälaisissa olosuhteissa ja millä ehdoin kaupan hyllyille päätyvät tuotteet on valmistettu.

Ajatuksia herättävä sarja muuttaa käsityksen siitä, mikä on luksusta.

Yle Areena

X