Ihmissuhteet

Viva: Mika Aaltolan äiti Sinikka, 82, antoi lapsen varttua omintakeiseksi – ”Ajattelin, että Mikasta tulee peräkammarin poika”

Vivan yhteishaastattelussa tutkija Mika Aaltola ja hänen Sinikka-äitinsä kertovat elämää ohjanneista lapsuudenkodin keskusteluista.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Marjo Tynkkynen

”Meillä on runsautta, kun puhutaan tunneilmapiiristä”, kiittelee Mika Aaltola Sinikka-äitiään.

Vivan yhteishaastattelussa tutkija Mika Aaltola ja hänen Sinikka-äitinsä kertovat elämää ohjanneista lapsuudenkodin keskusteluista.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, 53, oli kiltti keskimmäinen lapsi ja jo koululaisena rakastunut historiaan. Tällainen kuva piirtyy Mikan ja hänen äitinsä Sinikka Aaltolan, 82, yhteishaastattelusta Viva-lehdessä.

”Ostin hänelle kiertävältä kauppiaalta 24-osaisen maailmanhistoriaa käsittelevän kirjasarjan”, Sinikka kertoo.

Sen Mika muistaa lukeneensa noin viikossa.

”Mika on ollut aina hyvin omintakeinen. Kun ostin hänelle kaukoputken, hän rakensi isänsä avustamana laudoista tähtitornin kodin lähelle ja tutki avaruutta.”

Murrosikäkin meni ohi huomaamatta kaukoputkella tähystellessä.

”Usein keskustelumme kulkeutuivat henkisyyteen: olemassaolon syvempien kerrosten miettimiseen ja sen tunnistamiseen, keitä olemme”, Mika sanoo Vivassa.

Perheessä katsottiin dokumentteja, seurattiin uutisia ja käytiin keskusteluja tieteestä, maailman tapahtumista, uskonnosta ja kulttuurista. Käynnissä oli alati väittely ”jostain metafyysisestä asiasta”, ja oma ajattelu piti osata perustella. Se on antanut Mikan mielestä monenlaisia valmiuksia.

Opettajan uran tehnyt Sinikka jatkoi opiskelua 50-vuotiaana ja suoritti filosofian maisterin tutkinnon pääaineenaan latina ja antiikin kulttuuri.

”Mika oli omassa huoneessaan 17-vuotiaaksi asti. Tytöt eivät kiinnostaneet. Ajattelinkin, että hänestä tulee peräkammarin poika. Kunnes hän varovasti tunnustellen lähti nuorten joukkoon, ja sitten sitä mentiinkin”, Sinikka kertoo Vivassa.

Hän on ihaillut, miten Mika on julkisuuden selostuksissaan piirtänyt kysytyn asian ympärille koko kentän ja tehnyt asian ymmärrettäväksi. Sinikka katsoo aina, kun tietää Mikan esiintyvän, ja kertoo tälle huomionsa.

”Kannattaa huolestua, jos äiti ei kommentoi. Silloin esiintyminen on sujunut tosi huonosti”, Mika sanoo.

Mika ja Sinikka Aaltolan haastattelu on kokonaisuudessaan Vivan numerossa 1/2023.

X