Reseptit

Pumpulinpehmeät aamusämpylät

Pumpulin pehmeät ja kuohkeat vehnäsämpylät tehdään vaivaamattomasta taikinasta. Voit kohottaa taikinan jääkaapissa, jos haluat hemmotella itseäsi ja rakkaitasi aamulla vastaleivotuilla sämpylöillä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Mirva Kakko / Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pehmeät aamusämpylät:

  • 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 dl lämmintä vettä
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 50 g sulatettua voita
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl lämmintä maitoa

Voiteluun:

  • voisulaa

Valmistusohje

1. Sekoita isossa kulhossa hiiva ja 1 rkl sokeria lämpimään veteen. Anna seistä 5 minuuttia.

2. Lisää jauhot, loput sokerista ja suola. Tee keskelle taikinaa kuoppa ja lisää kuoppaan sulatettu voi, munat ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla, älä vaivaa taikinaa.

3. Ripsauta pinnalle vähän jauhoja ja peitä taikina ilmavasti muovikelmulla ja leivinliinalla. Kohota taikina jääkaapissa, jos leivot sämpylät vasta aamulla, muuten huoneenlämmössä 2 tuntia. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 25 x
35 cm) leivinpaperilla.

4. Vaivaa taikinasta pois kuplat ja kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivinalustalle. Muotoile tangoksi ja leikkaa 12 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi. Nosta sämpylät vuokaan siten, että niiden väliin jää pieni rako. Kohota peitettynä 30 minuuttia.

5. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa 15–18 minuuttia. Voitele sulatetulla voilla heti paistamisen jälkeen.

X