Ruoka

2 x pääsiäisen menu - broileria tai lammasta ja niihin sopivat viinit

Pääsiäinen on yksi suurimmista ruokajuhlistamme. Kokosimme kaksi ateriakokonaisuutta juomineen. Toinen menu vaatii vähän enemmän ajallista ja rahallista panostusta, toinen syntyy helpommin ja pienemmällä budjetilla. Kummassakaan ei herkullisuudesta ole tingitty!

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
Seppo Saarentola/Otavamedia, Alko

Uunissa kaikessa rauhassa kypsynyt lampaanpaisti tarjotaan punaviinikastikkeen kanssa.

Pääsiäinen on yksi suurimmista ruokajuhlistamme. Kokosimme kaksi ateriakokonaisuutta juomineen. Toinen menu vaatii vähän enemmän ajallista ja rahallista panostusta, toinen syntyy helpommin ja pienemmällä budjetilla. Kummassakaan ei herkullisuudesta ole tingitty!

Scampien kanssa

Norton Cosecha Especial Extra Brut kuohuviini

Norton Cosecha Especial Extra Brut -kuohuviini

Argentiina
Alkon numero 558047
Hinta 14,90

Tyylikkääseen, tuliaiseksikin sopivaan pulloon pakattu kuohuviini on valmistettu pelkästään Chardonnay-rypäleistä. Tuoksu on aavistuksen paahteinen ja hedelmäisen makeahko, vaikka viini on hyvin kuivaa. Tuoksussa kypsää sitrusta, omenaa ja päärynää. Maku on kuiva ja napakan hapokas. Maussa tuoksunmukaisten aromien lisäksi hyvin kypsää sitruunaa ja pientä yrttisyyttä.

Sopii paistettujen äyriäisten lisäksi paistettujen tai grillattujen vaalealihaisten kalojen sekä äyriäissalaattien seuraan kuin myös aperitiiviksi tai seurusteluun. Kestää hapokkaitakin kastikkeita.

Lampaanpaistin seuraksi

QP 2013 punaviini

QP 2013 -punaviini

Espanja, Rioja
Alkon nro 441117
Hinta 14,99 €

Herkullisentuoksuinen, mukavasti tanniininen ja melko täyteläinen luomusertifioitu punaviini on valmistettu pelkästään Tempranillo-rypäleistä.  Paahteisessa tuoksussa aavistus metsäisyyttä, karpaloa ja tummaa kirsikkaa sekä kuivattuja hedelmiä.  Maku on hedelmäinen ja hapokas ja siinä on tuoksun aromien lisäksi mukavaa mausteisuutta. Sopii monenlaisten pääsiäisen lihaherkkujen seuraan, lihaisien tapastarjoilujen kanssa tai kokeile kesällä myös grilliruokien seurassa.

Suklaaherkkujen kanssa

KWV Classic Collection Cape Tawny väkevä viini

KWV Classic Collection Cape Tawny väkevä -viini

Etelä-Afrikka
Alkon numero 307357
Hinta 13,90 €

Tämä väkevä viini on kotoisin Etelä-Afrikasta, mutta siihen on käytetty perinteisesti Portugalissa kasvavia Tinta Barocca, Cinsaut ja Souzão rypäleitä.

Viini tuoksuu makealle, kuivatuille taateleille ja aprikooseille, appelsiininkuorelle sekä mausteille. Maku on makea, mutta mukava hapokkuus taittaa makeutta. Maussa tuoksunmukaisten aromien lisäksi viikunaa, maitosuklaata ja aavistus nahkaisuutta. Tammikypsytys on tuonut viiniin paahteisuutta ja vaniljaa.

Pääsiäisen moniottelijaviini, sillä sopii suklaaherkkujen lisäksi myös mämmin ja pashan seuraan sekä monien, varsinkin voimakkaiden juustojen kanssa.

Katkarapuleivän kanssa

Codorníu Clásico Cava Sec kuohuviini

Codorníu Clásico Cava Sec -kuohuviini

Espanja
Alkon numero 008911
Hinta 9, 28 €

Monikäyttöinen ja maukas espanjalainen kuohuviini eli cava on valmistettu perinteisistä cavan valmistukseen käytettävistä rypäleistä Macabeo, Xarel.lo ja Parellada. Viini on merkitty puolikuivaksi, mutta rapsakas hapokkuus tekee viinin suutuntumasta lähes kuivan. Tuoksu on kypsän hedelmäinen. Siinä on aistittavissa kypsää sitrusta, vihreää omenaa, yrttisyyttä ja hieman paahteisuutta. Maku on pyöreähkö ja helposti lähestyttävä. Maussa tuoksunmukaisia aromeja ja hyvin kypsää omenaa.

Tämä kuohuviini sopii katkarapuleivän lisäksi monenlaisten kala- ja äyriäisruokien, erilaisten noutopöytien herkkujen seuraan sekä aperitiiviksi ja seurusteluun. Kokeile halutessasi myös menun pääruuan juomana.

Sitruunaisen broilerin -seuraan

Triade della Campania 2014 valkoviini

Triade della Campania 2014 -valkoviini

Italia
Alkon numero 528427
Hinta 9,99 €

Vähän vähemmän tunneituista italialaisista Greco, Fiano ja Falanghina -rypäleistä valmistettu viini tuoksuu aavistuksen makeahkoilta, mutta raikkailta trooppisilta hedelmiltä. Melko täyteläinen maku on kuitenkin kuiva ja herkullisen hedelmäinen.  Tuoksussa on lisäksi pähkinäisyyttä ja aavistus tammea. Hedelmäisessä maussa mukavaa hapokkuutta ja tuoksunmukaisten aromien lisäksi mehevää omenaisuutta. Jälkimaussa tammea.

Sitrunaisen broilerin lisäksi viini sopii erilaisten paistettujen kalaruokien ja juustoisten kasvisruokien seuraan.

Suussasulavan persikkamaljan kanssa maistuu

Canti Moscato d'Asti 2014 jälkiruokaviini

Canti Moscato d’Asti 2014 -jälkiruokaviini

Italia, Piemonte
Alkon numero 567847
Hinta 9,29

Kevyesti pirskahteleva viini on valmistettu Moscato-rypäleistä ja siinä on rypäleelle ominainen, mutta mukavan hillitty, makean rusinainen tuoksu. Rusinan lisäksi tuoksussa on kypsää omenaa, sitruunaa ja makeaa mausteisuutta. Maku on makea, mutta raikkaan hapokas. Tuoksun aromien lisäksi siitä löytyy voimakasta kukkaisuutta ja kuivattua ananasta.

Jos koko pullo makeaa jälkiruokaviiniä tuntuu liian suurelta määrältä, vastaavanlaisia viinejä löytyy myös puolikkaissa pulloissa. Moscato sopii hyvin hedelmäisten tai marjaisten jälkiruokien seuraan, aterian jälkeiseen seurusteluun tai aperitiiviksi sille, joka pitää hiukan makeammasta viinistä. Kokeile myös pehmeiden juustojen kanssa.

X