Grillaus

Grillattu feta + 5 muuta mahtavaa grillireseptiä, joita et taatusti halua missata tänä kesänä

Tänä kesänä grillissä tirisevät cevapcici-hodarit, tomahawk-pihvit, broilerin paistileikkeet ja portobellot. Valitsimme grilliruokien kaveriksi suomalaisten pienpanimoiden oluita. Katso mahtavat grillireseptit!
6.7.2019 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Sampo Korhonen

Nämä grilliherkut syntyvät täydellisellä hiilloksella: grillattu fetajuusto on kesän ehdoton hitti. Testaa myös cevapcici-hodareita, tomahawk-pihvejä ja grillattuja maissintäkiä, broilerin paistileikkeleitä sinihomejuuston kera, savustettua kirjolohifileetä ja portobelloburgereita.

Kokosimme yhteen kesän parhaat grilliherkut sekä uusien ruokasuosikkien kylkeen suomalaisten pienpanimoiden oluita.

Resepti: Grillifeta

Pehmeäksi grillissä paahtuneen fetan ja kasvikset voi tarjota esimerkiksi tortilloihin tai rieskojen kääräistyinä.

Valmistusaika: 30 minuuttia | 4 annosta

Ainekset:

  • 200 g fetaa
  • 3 rkl siemensekoitusta
  • 1 rkl öljyä
  • 2 tl vaahterasiirappia

Lisäksi:

  • 1 munakoiso
  • 2 rkl öljyä
  • 1/2 tl sormisuolaa
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 250 g grillipaprikoita
  • litteää leipää

Valmistusohje:

1. Taittele kaksinkertaisesta foliosta ”vuoka” fetajuustolle. Siirrä feta vuokaan. Lisää pinnalle siemenet, valuta niiden päälle öljy ja vaahterasiirappi.

2. Leikkaa munakoiso pitkittäin tai poikittain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voitele munakoisot öljyllä, mausta suolalla, juustokuminalla ja pippurilla. Puolita paprikat ja poista siemenet.

3. Laita feta grilliin ja anna sen paahtua noin 20 minuuttia tai kunnes juusto on aivan pehmeää. Grillaa kasvikset fetapaketin vieressä.

4. Tarjoa feta ja kasvikset kuumina leivän kanssa.

Olutsuositus: Panimo Honkavuori, Joensuu: Äkäsen eukon hieno lagerolut. Raikas ja miedosti humaloitu täysmallasolut.

Resepti: Cevapcici-hodarit

Monessa Balkanin maassa cevapcicit ovat suosittua katuruokaa. Mausteiset jauhelihapötköt tarjotaan pitaleivän sisältä tai päältä, mutta hyvin ne sopivat sämpylöidenkin väliin.

Valmistusaika: 45 minuuttia | 8 annosta

Raaka-aineet:

  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 1 rkl lihafondia
  • 1 dl silputtua lehtipersiljaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 1/2 tl suolaa 800 g nauta-sikajauhelihaa

Voiteluun:

  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl öljyä

Lisäksi:

  • 1 ruukku korianteria
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 dl paksua jogurttia
  • amerikansalaattia
  • 8 hot dog -sämpylää

Valmistusohje:

1. Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna sipulisilppua mikrossa täydellä teholla noin 1 minuutti.

2. Mittaa vesi, korppujauhot ja fondi kulhoon. Anna turvota 5 minuuttia. Lisää seokseen sipuli, persiljasilppu ja mausteet. Sekoita hyvin,

3. Lisää jauheliha ja sekoita taikina käsin tasaiseksi. Muotoile taikina noin 10 cm pitkiksi, 3 cm paksuiksi pötköiksi. Sekoita tomaattipyree ja soijakastike öljyyn, sivele cevapcicit mausteöljyllä. Anna maustua huoneenlämmössä noin 15 minuuttia.

4. Grillaa cevapcicejä hyvällä lämmöllä 8–10 minuuttia. Nosta pötköt jälkikypsymään grillin sivuille tai yläritilälle.

5. Sekoita silputtu korianteri ja suola jogurttiin. Suikaloi salaatti. Lämmitä sämpylät joko grillin ylätasolla tai mikrossa miedolla lämmöllä. Kokoa hodarit juuri ennen tarjoamista.

Olutsuositus: Lapin Panimo, Rovaniemi: Lapin Amber Lager. Pihkan sävyinen, aavistuksen hunajainen lagerolut.

Resepti: Savustettu kirjolohifilee, grillikasvikset ja yrttiöljykastike

Kalan savustaminen onnistuu kaasugrillissä savustuslaatikkoa käyttämällä. Myös pallogrilli sopii savustamiseen. Savustuslastut ja sokeripalat pakataan foliopakettiin, pakettiin tehdään reikiä ja se laitetaan hiilien päälle. Kala savustuu ritilällä.

Valmistusaika 45 minuuttia + kalan suolautumisaika 1–2 tuntia | 4 annosta

Ainekset:

  • noin 800 g kirjolohifileetä
  • 2 tl karkeaa merisuolaa

Grillikasvikset:

  • 2 avomaankurkkua
  • 1 fenkoli
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 tl sormisuolaa

Kastike:

  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 1 nippu tilliä
  • 1 nippu ruohosipulia
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1/2 tl hiutalesuolaa
  • pippuria

Lisäksi:

  • sokeripaloja ja savustuspurua

Valmistusohje:

1. Pyyhi kalafilee talouspaperilla. Ripottele suola fileelle, kääri filee voipaperiin ja anna suolautua viileässä 1–2 tuntia. Pyyhi ylimääräinen suola pois fileen pinnalta.

2. Levitä kourallinen savustuspuruja savustimen pohjalle, lisää pari sokeripalaa. Nosta savustin kuumaan grilliin. Odota, kunnes savua alkaa muodostua kunnolla. Laita kala savustimeen nahkapuoli alaspäin.

3. Savusta fileetä noin 30 minuuttia, kunnes kala on kypsää mutta vielä kostean mehevää.

4. Yrttiöljykastike: Laita yrtit ja öljyt tehosekoittimeen, pyöräytä seos kastikkeeksi. Sekoita yrttiöljyyn sitruunamehu, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri.

5. Grillikasvikset: Leikkaa kurkut ja fenkoli lohkoiksi. Leikkaa fenkolin kovasta kannasta pala pois niin, että fenkolin lehdet pysyvät yhdessä. Grillaa kasviksia grilliparilan tai -ritilän päällä 5–8 minuuttia välillä öljyllä sivellen. Mausta suolalla.

Olutsuositus: Panimo Kiiski, Mäntsälä: Vastaranta savulager. Reilusti savuinen, suodattamaton täysmallasolut.

Resepti: Portobelloburgeri

Portobellojen suurikokoinen lakki on kuin tehty grillattavaksi ja kasvihampurilaisen pihviksi.

Valmistusaika 30 minuuttia + sienten maustumisaika 2–4 tuntia | 4 annosta

Ainekset:

  • 4 portobellosientä
  • 4 hampurilaissämpylää
  • vihreää salaattia

Marinadi:

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl soijaa
  • 1 rkl inkiväärisilppua
  • 1 murskattu valkosipulinkynsi
  • (1/2 punaista chiliä)

Kaalisalaatti:

  • 1/4 varhaiskaalia
  • 1 porkkana
  • 1 dl jogurttia
  • 2 rkl majoneesia
  • 1 rkl chiliketsuppia
  • ripaus suolaa

Valmistusohje:

1. Poista portobelloista kannat. Pane sienet muovipussiin. Sekoita marinadi ja kaada se pussiin. Voit lisätä joukkoon silputtua chiliä. Kääntele pussia niin, että marinadi peittää kaikki sienet. Anna maustua 2–4 tuntia.

2. Suikaloi kaali ja porkkana. Sekoita kastike jogurtista ja majoneesista. Lisää chiliketsuppi ja suola.

3. Valuta sienet marinadista ja grillaa niitä noin 2 minuuttia molemmin puolin. Paahda sämpylät nopeasti grillissä.

4. Laita sämpylälle ensin salaatinlehti, sitten sieni, kaalisalaatti ja kastike. Rouhaise mausteeksi vielä mustapippuria.

Olutsuositus: Pyynikin käsityöläispanimo, Tampere: Tre Mosaic Lager. Yrttinen, herukkainen ja hedelmäinen lagerolut.

Resepti: Broileri-sinihomejuustokääröt

Broilerin paistileikkeet ovat rasvaisuutensa vuoksi loistavaa grillattavaa. Tarjoa broilerikääröt salaatin, grillattujen terttutomaattien ja rapeakuorisen leivän kanssa.

Valmistusaika: 45 minuuttia + kääröjen maustumisaika ½ tuntia | 4 annosta

Ainekset:

  • 4–6 broilerin paistileikettä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 8 oliivia
  • 75 g sinihomejuustoa
  • 3 rkl rakuunaa

Sivelyyn:

  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl oreganoa
  • 1/4 tl savupaprikaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Valmistusohje:

1. Levitä paistileikkeet työlaudalle. Nuiji leikkeet hieman litteämmiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna oliivit, murustele juusto, silppua rakuuna. Ripottele ne paistileikkeiden päälle.

2. Kääri leikkeet rulliksi ja sulje cocktailtikuilla. Sekoita öljyyn sitruunamehu, murskattu valkosipuli ja mausteet. Sivele kääröt öljyllä ja anna maustua puolisen tuntia.

3. Grillaa broilerikääröjä ensin hyvällä lämmöllä, kunnes ne ruskistuvat kauniisti. Nosta kääröt jälkikypsymään grillin yläritilälle tai grilliparilan päälle. Kypsyminen kestää noin 15 minuuttia. Ripottele valmiiden kääröjen päälle vielä vähän homejuustoa ja oliivisilppua.

Olutsuositus: Iso-Kallan Panimo, Kuopio: Mökkiolut. Suodattamaton, meripihkan ruskea ja ryhdikäs lagerolut.

Resepti: Tomahawk-pihvi ja grillatut maissintähkät

Naudan tomahawk-pihvi on näyttävä ja mehevä grilliherkku. Pihvi on ulkofileetä, johon on jätetty kylkiluuta mukaan. Mausta pihvi itsetehdyllä rub-mausteella ja grillaa se maltilla.

Valmistusaika: 45 minuuttia + lihan maustumisaika 1 tunti | 4 annosta

Ainekset:

  • 1 (n. 1,2 kg) naudan tomahawk -pihvi
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl rub-mausteseosta

Rub-mausteseos:

  • 2 rkl paprikajauhetta
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl hiutalesuolaa
  • 1 rkl valkosipulijauhetta
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1/2–1 tl chiliä

Lisäksi:

  • 4 maissintähkää
  • 1/2 chiliä
  • 1 tl hiutalesuolaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 dl raastettua pecorinoa

Valmistusohje:

1. Sekoita kaikki rub-seoksen mausteet keskenään.

2. Voitele tomahawk -pihvi molemmin puolin öljyllä ja mausta rub-mausteseoksella. Anna pihvin maustua huoneenlämmössä noin 1 tunti.

3. Grillaa pihviä kuumalla lämmöllä noin 5 minuuttia molemmin puolin. Pistä lihalämpömittari pihvin paksuimpaan kohtaan niin, ettei se osu luuhun. Siirrä pihvi grillin ylätasolle tai sammuta kaasugrillin reunimmainen polttimo ja anna lihan kypsyä epäsuoralla lämmöllä, kunnes lihalämpömittari näyttää 60–62 astetta. Kääri pihvi folioon, peitä paksulla pyyhkeellä ja anna levätä 15 minuuttia ennen viipalointia.

4. Grillaa maissit lihan levätessä. Sipaise tähkät chilisilpulla ja suolalla maustetulla öljyllä. Grillaa tähkiä keskilämmöllä välillä käännellen noin 15 minuuttia. Nosta maissit pois grillistä ja ripottele päälle pecorino-juustoraastetta.

[sidestory id=6

Lue myös

Suosittelemme