Punaviinit kuuluvat joulupöytään. Lasillinen lämmittävää punaviiniä sopii niin jouluisten liharuokien kuin juustojenkin kanssa.
Punaviinit kuuluvat joulupöytään. Lasillinen lämmittävää punaviiniä sopii niin jouluisten liharuokien kuin juustojenkin kanssa. Viiniasiantuntija valitsi kuusi punaviiniä jouluun.
Joulu

Valitsimme kuusi joulupöytään sopivaa punaviiniä – mukana yksi vuoden parhaista punaviineistä

Mehevät punaviinit sopivat joulupöytään kinkun ja muiden liharuokien sekä herkullisten juustojen kaveriksi. Joulun viinit on kätevä katsoa valmiiksi hyvissä ajoin ja tilata lähimpään myymälään.
Teksti: Ilkka Sirén Kuvat: Pekka Nieminen ja valmistajat

Annan viiniasiantuntija Ilkka Sirén valitsi parhaat punaviinit joulupöytään. Joukossa on vaihtoehtoja niin kevyemmän kuin täyteläisemmänkin punaviinin ystävälle. Valintoihin osui myös yksi vuoden parhaista punaviineistä.

Ilkka Sirénin valitsemat punaviinit joulupöytään: Espelt Solivent, D’Arenberg The Love Grass Shiraz, Prego Grande Appassionante, Richard’s Dornfelder Trocken, Torbreck Old Vines GSM ja  Ijalba Organic Reserva.

Ilkka Sirénin valitsemat punaviinit joulupöytään: Espelt Solivent, D’Arenberg The Love Grass Shiraz, Prego Grande Appassionante, Richard’s Dornfelder Trocken, Torbreck Old Vines GSM ja  Ijalba Organic Reserva.

1. Espelt Solivent 16,89 e/0,75 l

Espanjalainen viinialue Emporodà sijaitsee Koillis-Katalo­niassa Costa Bravan rannikolta hieman sisämaahan. Alue tunnetaan maan kulinaarisena pyhättönä, mutta paikalliset viinit ovat toistaiseksi suhteellisen tuntemattomia. Ryhdikäs, kypsän marjaisa ja aavistuksen pippurinen Espelt Solivent herauttaa veden kielelle ja antaa myrskyvaroituksen viinialueen potentiaalista. Monivivahteinen punaviini sopii täydellisesti hiljenevän jouluyön seurusteluun takkatulen ääreen.

2. D’Arenberg The Love Grass Shiraz 15,90 e/0,75 l

McLaren Valen ”messias” Chester Osborn tunnetaan elämää suurempana viinintekijänä, joka soittaa musiikkia viiniköynnöksilleen ja käyttää tavaramerkkinään räikeän värikkäitä kauluspaitoja. Hänen viininsä ovat kuitenkin tyylikkään hillittyjä, jotka viehättävät tasapainoisella ja australialaiseen tapaan mehevän hedelmäisellä makumaailmalla. Mainio yhdistelmä possunkyljen tai lihaleikkeleiden kyytipojaksi.

3. Prego Grande Appassionante 10,98 e/1,0 l

Kun ruokapöydän ääreen on kokoontunut isompi seurue, mikä olisikaan parempaa kuin perinteinen “litran leka” italialaista pöytäviiniä. Isohko viinipullo näyttää hyvältä ruokapöydässä. Lempeän täyteläinen, kypsän kirsikkainen ja hennon yrttinen Prego Grande Appassionante on täynnä Sisilian aurinkoa. Kokeile ronskisti sinapilla maustetun joulukinkun kanssa.

Lue myös: Näin paistat täydellisen joulukinkun – joulukinkun sulatus, paisto ja kuorrutus

4. Richard’s Dornfelder Trocken 8,99 e/0,75 l

Keskitäyteläinen, raikas, runsaan marjaisa ja hennon mausteinen Richard’s Dornfelder Trocken on jouluaaton virkeä lipittelyviini. Keskivertoa kevyempi punaviini ei runsaudellaan räjäytä makunystyröitä taivaan tuuliin, ja siksi se sopiikin mainiosti niin seurusteluun kuin ruokapöytään. Tämä suoraviivainen saksalainen punaviini maistuu, päätyipä lautaselle kinkkua taikka kalkkunaa.

5. Torbreck Old Vines GSM 19,98 e/0,75 l

Barossa on yksi eteläisen pallonpuoliskon tunnetuimmista viinialueista. Sen runsasrakenteisissa punaviineissä heijastuvat usein alueen kuumat kasvuolosuhteet sekä keskivertoa vanhemmat viiniköynnökset. Grenache-, syrah- ja mourvèdre-rypälelajikkeista valmistettu Torbreck Old Vines GSM on täyteläinen, miellyttävän tanniininen ja täynnä intensiivistä hedelmää. Täydellinen pari mehevälle joulupaistille.

6. Ijalba Organic Reserva 19,98 e/0,75 l

Tämä vei minut Espanjaan yhdellä kulauksella. Tempranillo- ja graciano-rypäleistä valmistettu Ijalba Organic Reserva on täynnä mausteista marjaisuutta sekä tynnyrikypsytyksen tuomaa vivahteikasta paahteisuutta. Rouhean tanniininen puraisu reunustaa viiniä tyylikkäästi. Erinomainen riojalainen luomupunaviini täyteläisten liharuokien tai juustolautasen viereen. Yksi vuoden parhaista punaviineistä.

Lue myös: Kokoa runsas ja houkutteleva juustotarjotin – vinkit juustojen valintaan ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin

Annan viiniasiantuntija Ilkka Sirén valitsi sopivat punaviinit joulupöytään. Hänen omassa joulupöydässään on punaviinin lisäksi olutta kalaruokien seuraan ja portviiniä juustoille.

Annan viiniasiantuntija Ilkka Sirén valitsi sopivat punaviinit joulupöytään. Hänen omassa joulupöydässään on punaviinin lisäksi olutta kalaruokien seuraan ja portviiniä juustoille.

X