Ruoka

Mehevää paistia viikonlopuksi! Poimi parhaat paistireseptit

Paistista syntyy upeaa ja helposti valmistuvaa juhlaruokaa, josta riittää syötävää useammalle ruokailijalle. Kokosimme yhteen suosituimmat paistireseptimme possusta, naudasta, lampaasta ja hirvestä.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Paras ja mehevin paisti syntyy hitaasti hauduttamalla. Paistin pinta saa kauniin värin, kun lihan ruskistaa ensin paistinpannulla tai uunissa korkeassa lämpötilassa.

Monen mielestä paistin oikean kypsyyden määritteleminen on valmistuksen haastavin vaihe. Siksi kannattaa käyttää apuna lihalämpömittaria, joka kertoo kypsyysasteen.

Mittariin kannattaa laittaa muutama aste haluttua lämpötilaa alhaisempi lukema, sillä paistin sisälämpötila nousee vielä parilla asteella uunista ottamisen jälkeenkin, etenkin folioon käärittynä.

Paisti on mediumina mehevimmillään

Lihan kypsyys on myös makuasia: toiset pitävät täysin kypsästä, toiset mediumista. Mediumina naudan-, hirven- ja lampaanliha ovat mehevimmillään. Porsaanliha kannattaa paistaa kypsäksi, noin 70–74 asteiseksi.

Paistomittarin asteet eri lihoille:

  • naudanpaisti: medium 56–58 astetta, kypsä: 75 astetta
  • karitsanpaisti, medium 54–58 astetta, kypsä 64 astetta
  • hirvipaisti: medium  60–62 astetta, kypsä 70 astetta
  • porsaanpaisti: kypsä 70–74 astetta, ylikypsä 80–85 astetta

(Lukemat ovat viitteellisiä. Muista, että lihan lämpötila nousee vielä muutamalla asteella sen levätessä folioon käärittynä.)

Naudan paahtopaistia

Naudan paahtopaisti on parhaimmillaan matalassa uuninlämmössä paistettuna, punertavan mediumina. Jotta lihasta tulee todella mehevää, kannattaa valita vähintään kilon painoinen paahtopaisti.

Mausteiksi riittävät yksinkertaisimmillaan suola ja rouhittu mustapippuri, mutta erilaiset yrtit, kuten rosmariini sekä valkosipuli sopivat hyvin paahtopaistin maustajiksi. Tarjoile paahtopaisti viipaleiksi leikattuna.

Paahtopaistin seuraksi sopivat hyvin punaviinikastike, hasselbackan perunat tai rosmariinilla maustetut lohkoperunat.

Vinkit: Mehevä paahtopaisti, näin onnistut
Resepti: paahtopaisti 

Karitsan paahtopaistia

Ihanan pehmeät lampaan paahtopaistit kypsyvät vartissa. Mausteiksi sopivat tuoreet yrtit: timjami ja persilja. Jouluna lampaan paahtopaistit maustetaan kanelilla, inkiväärillä ja fenkolinsiemenillä.

Tarjoa karitsan paahtopaistit punajuuripaistikkaiden ja manteleilla säväytetyn kvinoan kanssa.

karitsan paahtopaisti, uunipunajuuret ja mantelikvinoaa

Resepti: karitsan paahtopaisti 

Mehevää hirvipaistia

Punaviinissä ja lihaliemessä hitaasti uunissa hautuneesta hirvipaistista tulee taatusti mehevää. Makua lihaan antavat valko- ja keltasipuli, purjo, timjami sekä laakerinlehdet. Hauduta hirvipaistia 150-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.

Tarjoa kolmen sipulin hirvipaisti pannulla voissa paahdettujen nauris- ja kyssäkaalilohkojen kanssa. Kirpeän raikas karpalohilloke sopii hirvipaistin kaveriksi.

Resepti: kolmen sipulin hirvipaisti 

Routapaistia loppuvuoden juhliin

Routapaisti ei ole pikaruokaa. Sen valmistuminen vie reilut 12 tuntia, mutta lopputulos palkitsee vaivan.

Routapaistin voi tehdä hirven, peuran tai naudan paistista. Paisti laitetaan jäisenä uuniin kypsymään yön yli. Sen jälkeen paistin annetaan muhia makuliemessä vähintään viisi tuntia.

Paisti tarjoillaan kylmänä, ohuiksi viipaleiksi leikattuna.

Resepti: routapaisti 

Ylikypsää porsaanniskaa

Hiero suola lihan pintaan ja anna sen suolautua pari tuntia. Pyyhi liika suola pois ja kuivaa liha tarvittaessa. Mausta sitten possu rosmariinilla, laakerinlehdillä ja glögimausteella. Voit halutessasi sitoa lihan puuvillalangalla.

Ylikypsä porsaanniska on todellista slow foodia. Porsaanniska saa kypsyä matalassa uuninlämmössä kaikessa rauhassa yön yli.

Ylikypsä porsaanniska

Resepti: ylikypsä porsaanniska 

Paisti on täytetty!

Sinappi, pekoni ja oliivit tekevät täytetystä paistista upeaa ja helposti valmistuvaa juhlaruokaa.

Porsaanfileen täyttäminen on helppoa. Leikkaa filee noin 8 mm paksuiseksi laataksi terävällä veitsellä fileetä pituussuuntaan kiertäen. Sivele possulevylle sinappi, lado päälle pekoniviipaleet ja ripottele täytteeksi vielä oliiviviipaleet. Kääri paisti tiiviiksi kääröksi. Rullan voi kiinnittää cocktailtikuilla tai sitoa valkoisella puuvillalangalla.

Lihan paistoliemestä saat possulle kastikkeen, kun lisäät siihen hieman sinappia ja tilkan kermaa. Täytetty possupaisti maistuu makean juuressoseen tai lanttulaatikon kera.

Resepti: pekoni-oliivipossurulla

X