Mitä tänään ruoaksi?

Kasvissosekeitto on helppo ja nopea ruoka, joka käy keventäjällekin – katso ohjeet terveellisiin, lämmittäviin ja herkullisiin keittoihin

Helppo ja edullinen kasvissosekeitto valmistuu helposti vihanneslokeron antimista. Kokosimme kuusi herkullista kasvissosekeittoa, jotka kääntävät kehnonkin päivän ruokakurssin hetkessä myötätuuleen.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kasvissosekeitot ovat helppoja ja nopeita ruokia, jotka sopivat hyvin keventäjällekin. Tee kunnon kattilallinen keittoa ja pelasta valmiilla keitolla seuraavan päivän kiireinen ilta.

Helppo ja edullinen kasvissosekeitto valmistuu helposti vihanneslokeron antimista. Kokosimme kuusi herkullista kasvissosekeittoa, jotka kääntävät kehnonkin päivän ruokakurssin hetkessä myötätuuleen.

Kasvissosekeitto kuuluu monen kotikokin perusreseptipakettiin. Eikä ihme, sillä se on terveellinen, lämmittävä ja loputtoman monipuolinen ruoka, johon voi nakella käytännössä mitä kaapista kulloinkin sattuu löytymään. 

Lue myös: Tekeekö mieli keventää? 3 x kevyt ja edullinen keitto

Jos sosekeittoon haluaa vaihtelua, kannattaa rohkeasti kokeilla uusia mausteita sekä erilaisia kasviksia, jotka voi halutessaan vaihteeksi myös paahtaa. Liemen voi täytelöittää kermalla tai esimerkiksi pähkinätahnalla. Ruokaisuutta keittoon saa pavuilla ja linsseillä sekä pehmeällä silken-tofulla.

Myös keiton päälle lisättävillä ripotteilla, kuten pähkinöillä, siemenillä tai paahdetuilla kikherneillä, saa muutoin rakenteeltaan vähän yllätyksettömään sosekeittoon hetkessä rapsakkuutta, rousketta ja herkullista makuakin.

Paahdettu bataattikeitto on täyteläinen kasvissosekeitto

Paahdetun bataattikeiton salaisuus on pehmeässä silken-tofussa. Se tekee keitosta täyteläisen ja tuo siihen myös hyvän proteiinilisän. Lisää mausteeksi maun mukaan chiliä sekä yrttejä. Viimeistele samettinen soppa paahdetuilla kurpitsansiemenillä.

paahdettu bataattikeitto
Bataattikeitosta tulee pehmeä ja ruokaisa, kun surautat joukkoon silken-tofua.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Katso ohje: Paahdettu bataattikeitto 

Paahdettu kasviskeitto ja tortelloneja – jekku piilee tortelloneissa

Tämän paahdetun kasvissosekeiton jekku piilee kaupan tuorepastahyllystä löytyvissä juustotäytteisissä tortelloneissa, jotka tuovat muutoin varsin kevyeen keittooon hetkessä ruokaisuutta. Tortellonit voi halutessaan keittää ja lisätä valmiin annoksen päälle vasta tarjoiluvaiheessa.  Vaihtoehtoisesti pastanyytit voi myös upottaa soseutetun keiton joukkoon jo kattilassa, niin ne kypsyvät kuumassa liemessä muutamassa minuutissa. 

Paahdettu kasviskeitto ja tortelliineja
Paahdettu kasvissosekeitto tarjoillaan tortelliinien ja basilikakerman kanssa.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 3

Katso ohje: Paahdettu kasviskeitto ja tortelliineja

Kukkakaali-maapähkinävoikeitto on helppo, maukas ja nopea kasvissosekeitto

Mahtavan helppo, maukas ja nopea soppa pyöräytetään valkoisista tölkkipavuista, kukkakaalista ja maapähkinävoista. Herkuttelija ripottelee kukkakaali-maapähkinävoikeiton päälle paahdettuja suolapähkinöitä tai sinihomejuustomurua.

kukkakaali-maapähkinävoikeitto
Jos pidät maapähkinävoista, tätä keittoa on pakko maistaa!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Katso ohje: Kukkakaali-maapähkinävoikeitto

Mausteinen kurpitsakeitto lämmittää ihanalla mausteisuudellaan

Kurpitsan ominaista makeutta on ihanaa tasoittaa reippaalla maustamisella. Tässä herkullisessa kurpitsakeitossa on inkiväärin, chilin ja harissan mukanaan tuomaa mausteisuutta ja pientä lämmittävää takapotkua.

mausteinen kurpitsakeitto
Paahdetut siemenet tuovat mausteiseen kurpitsakeittoon makua ja purutuntumaa.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Katso ohje: Mausteinen kurpitsakeitto

Intialainen linssikeitto – kasvissosekeitto saa ruokaisan lisän punaisista linsseistä

Pehmeä kasvissosekeitto saa ruokaisan lisän punaisista linsseistä. jotka tekevät koostumuksesta ihanan sakean. Maustetun ruokakerman voit mainiosti korvata myös kookoskermalla ja tilkalla limetinmehua.

intialainen linssikeitto
Linssit ovat edullista arkiruokaa. Rikasta niillä esimerkiksi kasvissosekeitot.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Katso ohje: Intialainen linssikeitto

Purjo-perunasosekeitto on klassinen kasvissosekeitto

Klassinen kasvissosekeitto syntyy perunasta ja purjosipulista. Yhdistelmä toimii ja tuo mieleen lapsuuden. Purjo-perunasosekeiton salaisuus piilee kuohukermassa sekä keiton päälle lisättävässä voissa paistetussa purjosipulisilpussa. Valitse keittoon jauhoinen perunalajike, kuten Fontane tai Colomba.

Purjo-perunasosekeitto
Purjo-perunasosekeitto maustetaan laakerinlehdillä ja muskottipähkinällä.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Katso ohje: Purjo-perunasosekeitto

Lue myös Kotilieden juttu: Terveelliset keitot – helppo tapa lisätä kasvisten syöntiä

X