Ruoka

Tekeekö mieli keventää? 3 x kevyt ja edullinen keitto

Maukkaan ja terveellisen keiton ei tarvitse olla hintava. Poimimme tarjolle kolme kevyttä keittoa, joiden ainekset löytyvät lähikaupasta.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Makea bataatti on kasvissosekeittojen klassikkoraaka-aine.

Maukkaan ja terveellisen keiton ei tarvitse olla hintava. Poimimme tarjolle kolme kevyttä keittoa, joiden ainekset löytyvät lähikaupasta.

Höyryävä keitto lämmittää talvipäivänä niin mieltä kuin vatsaakin. Keitot ovat helppoja ja nopeita ruokia, jotka sopivat hyvin keventäjälle. Tee kunnon kattilallinen keittoa, ja nappaa siitä eväsannos töihin tai pelasta valmiilla keitolla seuraavan päivän kiireinen ilta. Moni keitto vain paranee lämmitettäessä.

Eri kasvisten yhdistelmät keittoruoissa tuovat aina uusia makuvariaatioita, eikä keittoon pääse kyllästymään. Kokeile tuttuja keittoja uusilla höysteillä.

Kolmen kaalin soppa on maukkaampi versio klassisesta kaalikeitosta

Kaalikeitolla on pitkät perinteet laihduttajan ihmekeittona, eikä syyttä. Kaaleissa on vähän kaloreita ja ne sopivat keittoihin loistavasti. Tämä valko-, lehti- ja ruusukaalista tehty soppa on maukas ja vähän tavallista kaalikeittoa täyteläisempi. Erilaiset yrtit, curry ja paprikajauhe tuovat keittoon lämmittävää mausteisuutta, valkoiset pavut täyteläisyyttä. Keitto vain paranee, kun sen lämmittää uudelleen.

kolmen kaalin keitto

Resepti: kolmen kaalin keitto 

Lämmittävä jauhelihakeitto

Teresa Välimäen helppotekoinen jauhelihakeitto on koko perheen suosikkiruokaa. Sitä kannattaa keittää kerralla enemmän. Mausteiden määrää voi tarvittaessa säätää perheen pienimpien mukaan. Tomaattipohjaiseen keittoon raastetaan juurekset, hienonnetaan sipulit ja paistetaan jauheliha. Keitto valmistuu liedellä noin puolessa tunnissa. Sen voi myös laittaa hautumaan 150-asteiseen uuniin, jolloin se saa muhia rauhassa. Jos keitosta uhkaa tulla uunissa liian paksu, lisää joukkoon ylimääräinen tilkka vettä.

Resepti: helppo ja maukas jauhelihakeitto

Bataattikeittoa ja jotain rouskuvaa

Sosekeitot kuuluvat monilla lempikeittojen listalle. Keittopohjaan voi sekoitella erilaisia kasviksia ja yrttejä. Tuhteja ja voimakkaita makuja voi pyöristää kermatilkalla. Vegaanivaihtoehtoon sopii vaikkapa kookosmaito. Bataattikeiton jujuna on pinnalle ripoteltava paahdetuista pähkinöistä, manteleista ja siemenistä tehty sekoitus. Pähkinät ja siemenet ovat terveellisiä lisiä ruokaan. Ne tuovat soseutettuun keittoon myös mukavaa rouheisuutta ja purutuntumaa.

Resepti: bataattikeitto

Katso lisää reseptejä talven parhaisiin keittoihin:

Tomaattikeitto ja paistettuja kikherneitä 
Lempeä linssikeitto
Bataatti-linssikeitto Italialainen papukeitto
Kevyt ramen-keitto
Kotiliesi.fi: Kevyet ja edulliset kanakeitot

X