Ruokajutut

Kebab onnistuu pikaversiona kotona – kokeile reseptiä, jolla teet ”parempaa kuin ravintolassa”!

Kebabin voi valmistaa kotona muovikelmujen välissä puristamalla ja pannulla paistamalla. Lopputulos on yllättävän kebabmainen.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock, Anna Ferrante, Tiina Torikka

Vetääkö itse pikana tehty kebab vertoja ravintolaversiolle?

Kebabin voi valmistaa kotona muovikelmujen välissä puristamalla ja pannulla paistamalla. Lopputulos on yllättävän kebabmainen.

Kebab on lähestulkoon kaikille tuttu Lähi-idän ruoka. Sen valmistaminen ei ole aina ollut nykyravintoloista tuttua pitkän ja pystyn pötkylän grillaamista. Alun perin kebabpötkö lepäsi grillissä pitkin pituuttaan.

Tarinan mukaan ratkaiseva muutos sai alkunsa Turkin Bursassa hirveästä rasvankärystä, josta eräässä kebablihaa valmistaneessa perheyrityksessä vuonna 1867 saatiin tarpeekseen. Perheen poika Iskender Efendi keksi nostaa kebablihapötkylän pystyyn pois grillin päältä makaamasta. Kun pystyyn nostettua lihaa ryhdyttiin grillaamaan sivuilta, säästyttiin hiillokseen putoavan rasvan aiheuttamalta käryltä.

Siitä lähtien eli noin 150 vuotta kebablihaa on paistettu pystyssä päin. Iskenderin perheyritys laajeni maan kattavaksi ruokaketjuksi, ja uusi valmistustapa levisi sitä mukaa. Nykyään kebab tunnetaan monissa maissa yksinkertaisesti dönerinä eli pyörivänä (döndürmek = kääntyä).

Kebab on ruokalajina toki paljon vanhempi, ehkä jo tuhatvuotias – tarkalleen ei tiedä kukaan, missä päin Lähi-itää ja milloin kebabia ensi kertaa valmistettiin.

Harvempi tulee ajatelleeksi, että kebabin tekeminen onnistuu myös kotioloissa. Siihen ei onneksi tarvita suurta lihamötikkää eikä grillivastuksia. Kotona tehty kebab on kaiken lisäksi ravitsemuksellisesti ihan kelpo herkku, eikä pelkkää rasvaista pikaruokaa, jollaiseksi se usein mielletään.

Näin valmistuu kotitekoinen kebab kasvisbulgurilla 4–5 hengelle

Kokeilen helpoksi kehuttua varioitua kebabin pikareseptiä, jossa lisukkeena toimii kasvisbulgur. Tässä reseptissä kebablastut valmistetaan talouskelmun välissä litistämällä ja paistetaan pannulla. Lihapötkylää ei siis paisteta uunissa ja sitten kypsänä leikata siivuiksi, kuten monissa muissa, pitkän valmistusajan vaativissa kebab-resepteissä.

En ole varma, kuulostaako muovikelmutekniikka välttämättä helpolta, mutta haluan siitä huolimatta yrittää.

Kebab:

  • 300 g karitsan jauhelihaa
  • 300 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • ripaus mustapippuria
  • (öljyä)

Bulgur:

  • 3 dl bulguria
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • pala kurkkua
  • kourallinen kirsikkatomaatteja ja/tai puolikas paprika

Kastike:

  • 1 dl luonnonjogurttia
  • ripaus suolaa
  • ripaus juustokuminaa ja jauhettua korianteria
  • ripaus chiliä

Valmistusohjeet:

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan. Valmista bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna sipulit ja kuullota pienessä määrässä öljyä pehmeiksi ja vaaleanruskeiksi. Pilko kurkku ja paprika ja/tai tomaatit kuutioiksi.

Sekoita sipuliseos ja kasvikset bulgurin joukkoon. Jätä kattilaan kannen alle odottamaan.

Sekoita jauhelihat ja mausteet käsin kiinteäksi taikinaksi. Laita pöydälle iso pala muovikelmua. Halutessasi sivele se öljyllä pullasudin avulla, mutta rasvan voi jättää myös pois.

Painele jauhelihaseos muovin päälle. Lisää päälle toinen öljytty pala muovikelmua. Kaulitse kaulimella lihamassa mahdollisimman ohueksi levyksi muovien väliin.

Halutessasi voit kaulita lihataikinan monessa erässä tai vaihtoehtoisesti yhdistele muovikelmusta yksi erittäin suuri pala. Mitä ohuemmaksi taikinan saat kaulittua, sitä parempaa kebabista tulee.

Jauhelihamassa kaulittuna kelmujen väliin.

Kuumenna kevyesti öljytty pannu kuumaksi ja leikkaa tai revi kebablevystä pienehköjä paloja. Paista palat nopeasti kuumalla pannulla molemmin puolin.

Tarjoa kebab lisukkeillaan: pakkauksen ohjeen mukaan keitetyllä bulgurilla, kasviksilla ja jogurttikastikkeella. Lisää annokseen halutessasi jalapenoja.

Lue myös: Toad in the hole – rupikonna kolossa: resepti Britannian rakastamaan makkarapannariin

Ohuet siivut paistetaan kuumalla pannulla hetkessä kypsiksi.

Kuinka valmistus kotona sujui?

Etukäteisolettamukseni muovikelmun kanssa näpräämisen hankaluudesta osoittautui osittain todeksi. Kelmujen asettelu ja öljyäminen vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä.

Haasteellisinta oli saada lihamassa riittävän ohueksi. Myös kelmujen väliin jäävät ilmataskut koettelivat kotikokin kärsivällisyyttä. Kannattaa siis olla erityisen tarkka siinä, että asettaa kelmut niin sileiksi kuin voi.

Vinkki: Pidä erissä kaulitut ja paistetut lastut lämpiminä lautasten välissä. Nosta toinen lautanen tiiviiksi kanneksi.

Pikaruokana kebab on nimensä veroinen: ohuet lihalastut paistuvat pannulla hetkessä.

Herkullinen tuoksu lupaa hyvää, ja hyvää saadaankin. Kasa kebablihaa häviää kolmen lapseni ja mieheni suihin niin nopeasti, että juuri ja juuri ehdin omalle lautaselle osuuteni saada!

kebab
Kotitekoinen kebab lautasella.

Kuinka kotitekoinen kebab maistui vaativalle makuraadille?

Riittävä määrä juustokuminaa takaa, että itse tehty kebab maistuu aivan – kebabilta. Suutuntuma on yllättävän kebabmainen sekin, vaikka epäilenkin jättäneeni osan lastuista liian paksuiksi.

Toisaalta aitojen turkkilaisten kebabsiivujen nimenomaan sanotaan olevan paksuja ja mureita. Ohuuden oletus on ehkä tullutkin enemmän ei-turkkilaisten pikaruokapaikkojen myötä.

Tavallisesti erittäin nirsot poikani, myös huippunirso eskarilainen, syövät annoksensa tyhjäksi saman tien ja pyytävät lisää. Kulinaarisesti valveutuneelle teinillekin kotitekoinen kebab kelpaa mainiosti.

”Tämä maistuu ihan kebabilta!” on ensimmäinen kommentti.

”Parempaa kuin ravintolassa”, kuuluu toinen kommentti.

”Ei uskoisi, että on kebabia.” Tähän on pakko kysyä tarkennusta: miksi ei?

”Koska kebab on roskaruokaa, mutta tämä ei maistu roskaruoalta.”

Laadukkaasta jauhelihasta tehty ja kasvispitoisen lisukkeen kanssa tarjottu kebab ei toden totta roskaruokaa ole nähnytkään. Melkein sunnuntairuokaahan tämä on.

Ja superhelppoa, ellei kelmun kanssa räpeltämistä ota huomioon.

Laadukas kebab on ravitsemuksellisesti kelpo ruoka

Moni on tottunut syömään kebabia pikaruokana Turkin-matkoilla, Berliinissä ja viime vuosikymmenien aikana lähes joka niemessä ja notkelmassa myös koti-Suomessa.

Kebabpötkylöistä vuollaan ravintolassa lastuja. Pötkön koostumus voi vaihdella lampaan, naudan ja kanan lihan välillä tai sisältää niitä kaikkia.

Perinteinen kebab tehdään laadukkaasta vähärasvaisesta lampaan tai naudan lihasta tai näiden sekoituksesta. Kebablihan rasvaprosentti liikkuu Finelin mukaan noin 13 prosentin tienoilla. Salaatin kanssa nautittuna proteiinipitoinen kebab on siis pikaruokana suhteellisen terveellinen.

Ravintoloissa kebablihan rasvaprosentti ja koostumus toki voi vaihdella, ja tuhtien lisukkeiden kuten ranskalaisten perunoiden, runsaiden kastikkeiden ja sokeristen ruokajuomien kanssa siitä saa melko epäterveellistä sapuskaa.

X