Ruokajutut

Nduja on koukuttavan tulinen makkaratahna – näin käytät trendiherkkua

Nduja on trendiherkku, joka sopii pizzan päälle ja pastakastikkeeseen. Pehmeästä makkaralevitteestä ei puutu luonnetta, ja se koukuttaa syöjänsä tulisella takapotkullaan.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Nduja on tulinen makkaratahna Etelä-Italiasta. Se koukuttaa pastan seassa ja sopii täydellisesti myös pizzan täytteeksi.

Nduja on trendiherkku, joka sopii pizzan päälle ja pastakastikkeeseen. Pehmeästä makkaralevitteestä ei puutu luonnetta, ja se koukuttaa syöjänsä tulisella takapotkullaan.

Nduja on käytännössä pehmeää makkaratahnaa, jossa maistuu rasvainen possu ja raikkaan tulinen italialainen chilitahna. Italialaisella hittituotteella on vaikea nimi ja monta käyttötapaa.

Lue myös: Paras pizza tulee Napolista – näin teet napolilaisen pizzan kotona

Mitä nduja on?

Nduja on pehmeä ja tuhdin rasvainen makkaratahna, jossa on muhkea chilin potku. Se on kotoisin Etelä-Italiasta Calabriasta. Calabria on eteläisintä Italiaa eli saappaanmuotoisen maan niin kutsuttu kärkiosa. Alue on tunnettu tulisesta ruoasta ja cucina poverasta eli köyhästä keittiöstä ja yksinkertaisesta kotiruoasta. 

Nduja valmistetaan porsaan rasvaisista osista sekä alueella suosituista tulisista pepperoncino-chileistä, joita saattaa olla jopa kolmannes tuotteen painosta. Ainekset jauhetaan pehmeäksi massaksi ja sitten savustetaan. Kyseessä onkin oikeastaan hävikkiruoka, sillä näin possusta ei mene mitään hukkaan.

Nduja – mistä sitä voi ostaa? 

Nduja on yleensä pakattu pieniin lasipurkkeihin, ja sitä myydään italialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa putiikeissa sekä hyvin varustelluissa marketeissa. Tahna on usein sijoitettu joko maustetahnahyllyyn muiden maustepurkkien sekaan tai joskus myös pizzatarvikkeiden joukkoon. 

Toisinaan ndujaa saattaa löytää myös palvelutiskistä kauppojen leikkeleosastolta, jossa sitä myydään kokonaisessa parin kilon pötkössä. Pötköstä voi ostaa osan, jolloin se pakataan annosrasiaan pehmeytensä takia.

Avaamaton, lasipurkkiin säilötty nduja säilyy huoneenlämmössä, mutta avattu purkki kuuluu jääkaappiin. Sielläkin se säilyy kuukausia, kunhan tahnaa ottaa puhtaalla lusikalla ja nostaa purkin heti takaisin kylmään.

Mihin ndujaa voi käyttää?

Nduja on kypsää, eli sitä voi syödä vaikka sellaisenaan. Tahna on kuin salamia, mutta pehmeämpää. Calabriassa ndujaa levitetään usein paahdetun, vielä lämpimän crostata-leivän päälle, mutta se on erinomaista myös pizzan täytteenä.

Pizzaan nduja sopii joko sellaisenaan levitettäväksi pizzapohjalle tomaattikastikkeen sijaan ennen muita täytteitä tai nokareina juuri uunista nostetun pizzan päälle. Uunissa paistuessaan ndujan maku tiivistyy ja syvenee. Yhdistä makupariksi esimerkiksi ananasta, gorgonzolaa tai paprikaa. Myös toinen tulinen makkara, pepperoni, sopii erinomaisesti ndujan makuun.

Nduja on mainio lisä ruoanlaittoon mausteisesta ruoasta pitävälle. Sillä voi maustaa niin liha- kuin kasvisruokia. Ndujasta saa erinomaista makua vaikkapa pastakastikkeisiin tai sillä voi maustaa suositut gnocchit. Ndujaa voi nauttia myös kypsytetyn juuston kera tai sitä voi laittaa munakkaan väliin. Kokeile ndujaa mys lihan maustamiseen ennen grillausta.

Eri valmistajien ndujat maistuvat erilaisilta, joten oman suosikin löytämiseksi kannattaa maistella useampaa tuotetta. Toiset tykkäävät tulisemmasta, toiset miedommasta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Pasta on täydellinen arkiruoka: Nopea, helppo ja monipuolinen – herkuttele carbonaralla ja muilla italialaisilla klassikkopastoilla!

X