Ruokajutut

Pastasalaatit sopivat juhliin erinomaisesti! Ota haltuun peruskaava sekä vinkit, joiden avulla loihdit salaatista useita eri versioita helposti

Parhaat pastasalaatit juhliin ovat sellaisia, jotka sisältävät jotain ruokaisaa, jotain maukasta, jotain raikasta ja tuoretta sekä tietysti kastikkeen, joka niputtaa maut yhteen. 

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Parhaat pastasalaatit juhliin ovat sellaisia, jotka sisältävät jotain ruokaisaa, jotain maukasta, jotain raikasta ja tuoretta sekä tietysti kastikkeen, joka niputtaa maut yhteen. 

Pastasalaatit sopivat juhliin kuin juhliin täydellisesti. Ne ovat yhtä aikaa raikkaita ja ruokaisia, helppotekoisia ja näyttävän näköisiä. Lisäksi makua ja raaka-aineita voi vaihdella lähes loputtomiin tarpeen ja tilanteen mukaan.

Pasta muodostaa salaatin pohjan – ole tarkka mitä valitset!

Ei ole aivan sama, millaista pastaa valitset pastasalaatin pohjaksi. Ensinnäkin kannattaa kiinnittää huomio pastan muotoon ja kokoon. 

Sopivan kokoinen pasta on helppo syödä pelkkää haarukkaa apuna käyttäen. Kokeile perinteistä sarvimakaronia, kierteistä fusillia, putkimaista penneä, simpukan muotoista gnocchia tai vaikka somaa perhosen muotoista farfallea. Hyvin varustellulta pastahyllyltä löydät myös trofieta, calamarataa, casareccea ja muita hauskoja pastamuotoja, joilla saat salaattiin hetkessä eloa ja näyttävyyttä.

Värikäs kesäpasta voi olla kevään juhlapöytään hauska valinta. Täysjyväpasta puolestaan on valkoista pastaa maukkaampi, terveellisempi ja astetta täyttävämpi valinta. Kun valitset gluteenittoman pastan, salaatti sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Ole vain tarkkana myös muiden salaatin raaka-aineiden kanssa!

Lue lisää: Nämä salaatit taltuttavat kovankin nälän – 6 ruokaisaa ja maukasta salaattia

Pastan keittäminen on tarkkaa puuhaa. Kaiva kaapista esiin suurin kattilasi, jotta pastalla on riittävästi tilaa kiehua. Tarkista keittoaika aina pakkauksen kyljestä, sillä eri pastalaadut vaativat eri pituisen keittoajan. Tarkkaile pastan kypsymistä keittoajan loppuvaiheessa. Keitä pasta vain juuri ja juuri kypsäksi, al dente, sillä täysin kypsästä pastasta valmistuvat juhliin muhjuiset pastasalaatit.

Muista myös suolata keitinvesi huolella. Italialaisen muistisäännön mukaan sataa grammaa täydellisesti kypsennettyä pastaa kohden tarvitaan kymmenen grammaa suolaa ja litra vettä. Pasta lisätään aina ronskisti kiehuvaan veteen ja keitetään kovalla lämmöllä ilman kantta.

Pastasalaatit voi rikastaa juhliin monin eri tavoin

Kun salaatin pohja eli pasta on valittu, on muiden raaka-aineiden vuoro. Pastasalaatit voi höystää juhliin monin eri tavoin ja raaka-aineita voi vaihdella niin sesongin, oman maun kuin juhlien teemankin mukaan. 

Parhaat pastasalaatit juhliin ovat kuitenkin sellaisia, jotka sisältävät jotain ruokaisaa, jotain maukasta, jotain raikasta ja tuoretta sekä tietysti kastikkeen, joka niputtaa maut yhteen. 

Ruokaisaksi elementiksi voit valita esimerkiksi grillattua broileria, mausteista makkaraa, suosikkijuustoasi tai vaikkapa papuja, kikherneitä tai tofua. Myös savukala ja katkaravut ovat pastasalaattiin hyviä vaihtoehtoja, mutta niiden kanssa kannattaa olla tarkkana: erityisesti hellepäivänä ne saattavat pilaantua yllättävän nopeasti. 

Kokonaisuus säilyy raikkaana, kun pastasalaattiin lisää jotain tuoretta, kuten kirsikkatomaatteja, herneitä, tuoreita yrttejä tai vaikkapa paloiteltua paprikaa. 

Osan kasviksista voi pikkelöidä, paahtaa, grillata tai marinoida, jolloin salaattiin saa roppakaupalla lisää makua. Myös oliivit, kaprikset, aurinkokuivatut tomaatit ja hienoksi silputtu punasipuli tuovat makuun menoa ja meininkiä.

pastasalaatit juhliin
Pastasalaatit voi rikastaa juhliin monen eri tavoin. Fetajuusto, tomaatit ja oliivit tuovat makumaailmaan Välimerellisen vivahteen.

Kastike kruunaa salaatin

Kun teet pastasalaatit juhliin, on ulkonäkö puoli ruokaa. Viime silauksen salaattiin saa kastikkeella. Se sitoo ainekset yhteen, vaikuttaa salaatin rakenteeseen sekä tietysti ulkonäköön.

Kun raaka-aineet ovat maukkaat ja huolella valitut, parhaimmillaan pastasalaatti ei kaipaa kastikkeeksi kuin tilkan öljyä ja sitruunamehua tai viinietikkaa sekä rouhaistut suolaa ja pippuria. 

Myös pesto on maukas vaihtoehto kastikkeeksi. Voit tehdä peston itse tai oikasta kaupan valmiilla. Hyödynnä myös mukaan tulevien raaka-aineiden marinadeja. Voit lisätä pastan joukkoon kaupan salaattijuusto-oliivisekoituksen liemineen tai lorauttaa mukaan aurinkokuivattujen tomaattien mausteöljyä. 

Öljypohjainen kastike on raikas ja kepeä vaihtoehto. Astetta tuhdimpi salaatti syntyy jogurtista, kermaviilistä, majoneesista tai niiden sekoituksesta. Lisämakua pastasalaatteihin saat valkosipulilla, chilillä sekä tietysti tuoreilla yrteillä. Jos haluat päästä helpolla, oikaise kaupan valmiiksi maustetuilla jogurtti- tai kermaviilikastikkeilla tai maustetulla majoneesilla.

Valmista kastiketta hieman ekstraa, jotta voit lisätä sitä salaattiin hetki ennen tarjoilua. 

Pastasalaatit juhliin: aloita ajoissa

Pastasalaatit ovat juhliin mitä mainioin tarjottava, sillä ne voi ja kannattaakin valmistaa jääkaappiin odottelemaan jo edellisenä päivänä. Näin salaatti mehevöityy ja maut ennättävät rauhassa tekeytyä. 

Kastiketta joutuu todennäköisesti lisäämään vielä ennen tarjoilua, sillä kastikkeilla on tapana mystisesti kadota ja imeytyä raaka-aineiden sekaan. Myös maku kannattaa tarkistaa. Kaipaako salaatti rouhaisun suolaa tai kenties pientä särmää sitruunasta? 

Katso myös Kotiliesi.fi: Nopea ja edullinen juhlien noutopöytä – nappaa 9 ideaa!

X